1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Spotify

Spotify-soittolista toi syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – nuorukainen nimesi listan valkoista ylivaltaa ajavien iskulauseella

Ruotsalaisnuoren laatimalla soittolistalla on ollut vain 73 seuraajaa.

Expo-lehden mukaan kyseessä on ensimmäinen Spotify-soittolistan vuoksi Ruotsissa nostettu rikossyyte. Kuvituskuva. Kuva: Hayoung Jeon / EPA

Ruotsissa on nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Spotify-soittolistan nimen vuoksi. Rikoksesta epäilty ruotsalaisnuorukainen nimesi kokoamansa digitaalisen listan rasistisella iskulauseella ollessaan 15-vuotias, kertoo asiasta ensimmäisenä uutisoinut Expo-lehti. (siirryt toiseen palveluun) Asiasta on uutisoinut myös Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Soittolistan nimenä olleen rasistisen iskulauseen käyttämisen vuoksi on Ruotsissa aiemmin tuomittu useita ihmisiä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Kesällä 2018 perustettu soitttolista on ollut avoin kaikille Spotifyn käyttäjille, mutta sillä on ollut vain 73 seuraajaa.

Rikoksesta syytetty nuorukainen on myöntänyt laatineensa listan, mutta kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hän muutti soittolistan nimen myöhemmin.

Ääriliikkeitä ja rasismia seuraavan Expo-lehden mukaan nyt nostettu Spotify-soittolistaa koskeva syyte on ensimmäinen laatuaan Ruotsissa.

Asiaa tutkinut poliisi on lehtititietojen mukaan yrittänyt saada yhteyden Spotify-yhtiöön yli vuoden ajan, muttei ole saanut vastausta.

Sekä Dagens Nyheter -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun) että Expo (siirryt toiseen palveluun) ovat aiemmin uutisoineet Spotifyssa tarjolla olevista valkoisten ylivaltaa ajaviin piireihin liittyvistä kappaleista ja soittolistoista. Spotify on uutisten jälkeen poistanut soittolistoja.