Ylen navettasuorassa nähtiin aamulla toinenkin poikiminen! Katso Lanan vasikan ensihetket

Ylen suorassa verkkolähetyksessä nähdyt poikimiset sujuivat ongelmitta. Molemmat syntyneet vasikat ovat sonneja.

lehmät
Kuvakaappaus youtube-videolta jossa kaksi lehmää nuuhkii vasikkaa.
Kuvakaappaus vasikan ensihetkistä. Jutussa olevassa videossa voi nähdä myös syntymän hetken.Yle

Yle seurasi puolankalaisen Mustolan tilan navetan tapahtumia 360-kameroilla viiden päivän ajan. Voit vielä katsoa tallennetta suoran viime tunneilta täältä.

Lähetyksessä nähtiin Lana-lehmän vasikan syntymä perjantaina 29. marraskuuta. Se sujui varsin nopeasti hieman ennen aamukuutta.

Sonnivasikka pyrki jaloilleen pian syntymänsä jälkeen. Aamupäivällä se vaikutti pirteältä. Katso nopeasti sujunut poikiminen alla olevalta videolta.

Puolankalaisen Markus Heikkisen navetassa Lana-lehmä poiki 29.11.2019 perjantaina aamuyöllä sonnin.
Isäntä käy katsomassa vasikkaa.

Lauantaiaamuna syntyi Lupaus-lehmän kolmas vasikka. Poikiminen sujui mukavasti, vaikkakin seisaaltaan. Sonnivasikka vaikutti välillä pirteämmältä kuin poikimisesta väsynyt emä.

Lupaus poiki sonnivasikan lauantaiaamuna 30.11.2019.
Lupauksen lauantaiaamuna poikima sonnivasikka nousee jaloilleen.

Mustolan isäntä Markus Heikkinen kertoo, että lähes kaikki tilan poikimiset tapahtuvat ilman avustamista. Eläinlääkärin apua tarvitaan vain kerran tai kaksi vuodessa. Yleisimmin tarvittava apu on emän avustaminen vasikkaa vetämällä, jotta se saadaan nopeammin pois synnytyskanavasta.

Enää suorassa lähetyksessä ei näy emoa, koska se on viety pois. Heikkinen kertoo, että kun vasikka on syntynyt, emän ja vasikan kunto tarkastetaan. Emä saa nuolla vasikkaa niin kauan, kuin kiinnostusta riittää. Sen jälkeen vasikka ja emo otetaan erilleen varsin nopeasti, jotta kummankaan stressitaso ei nousisi korkealle. Heikkinen kertoo, että emän kiinnostus vasikkaa kohtaa loppuu yleensä varsin nopeasti.

Emä saa energiajuomaa 20–80 litraa, jonka jälkeen se lähtee lypsylle. Talvella vasikalle laitetaan lämpöliivi, kun se jää erilleen emosta. Vasikalle juotetaan emän ensilypsystä ternimaitoa, josta se saa vasta-aineita, kasvutekijöitä vitamiineja ja hivenaineita. Emä saa poikimisen jälkeen tarvittaessa kalsiumlisää kaksi tai kolme kertaa vuorokaudessa.

Sonneja tullut runsaasti tänä vuonna

Poikineet lehmät ovat holstein-rotua ja hyvin samannäköisiä. Lana on hieman vaaleampiselkäinen, Lupauksella selässä on mustaa enemmän.

Markus Heikkinen sanoo, että tänä vuonna syntyneistä vasikoista on jostain syystä ollut sonneja enemmistö, vajaa kaksi kolmasosaa. Lypsykarjatilalla on kuitenkin tärkeää saada myös lehmävasikoita.

– Elävä vasikka on kuitenkin tärkein, sanoo Heikkinen rauhallisesti.

Kaksi lehmää makoilee olkien päällä
Lana ja Lupaus-lehmät ennen poikimista.Heikki Rönty / Yle
Lehmä nimeltä Lana katsoo kameraan.
Lana-lehmä.Elisa Kinnunen / Yle

Lana-lehmän vasikan isä on Sandy-Valley Chamonix ET. Lupauksen vasikan isä on puolestaan Stantons Useful ET.

Keksi vasikalle R:llä alkava nimi

Lanan ja Lupauksen vasikat tarvitsevat seuraavaksi nimen. Voit ehdottaa nimeä tästä jutusta löytyvällä lomakkeella. Tänä vuonna on R-kirjaimen vuoro, joten nimen pitäisi alkaa R:llä.

Mustolan tilan isäntä Markus Heikkinen on luvannut valita nimen Ylen yleisöltä tulleiden ehdotusten perusteella.

Alkukirjain vaihtuu vuosittain, joten jo lehmän nimestä voi päätellä sen iän.

Päivitys 3.12.2019: Vasikoille on annettu nimet, joten nimiä ei enää voi ehdottaa. Voit lukea lisää täältä. Myös navettasuora on päättynyt.