1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keliakia

Uusi pikatesti voi helpottaa ja nopeuttaa keliakian diagnosoimista

Diagnoosin viivästyminen heikentää elämänlaatua.

keliakia
nainen katsoo keksipakettia
Keliakiaa sairastavat joutuvat tutkimaan tuoteselosteita erityisen tarkasti.Jarno Kuusinen / AOP

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet ja patentoineet uuden menetelmän, joka tarjoaa mahdollisuuden keliakian pikadiagnoosiin.

Nykyisin vallitsevassa menetelmässä näyte täytyy kuljettaa keskuslaboratorioon, jossa monivaiheinen testi kestää tunteja. Uudella menetelmällä tulos saadaan alle puolessa tunnissa.

Uutta menetelmää koskeva tutkimusartikkeli on julkaistu yhdysvaltalaisessa tiedejulkaisussa Plos One (siirryt toiseen palveluun).

Keliakia on autoimmuunitauti, jota sairastaa noin yksi prosentti väestöstä. Se ilmenee useimmiten erilaisina suolisto-oireina. Vauraissakaan maissa yli puolet keliakiaa potevista ei kuitenkaan tiedä sairastavansa sitä. Diagnoosin viivästyminen pitkittää oireita ja heikentää elämänlaatua.

"Tämä on lupaava tulos"

Tutkijat keräsivät Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa verinäytteet noin 70 keliaakikolta, joista puolet oli lapsia ja puolet aikuisia. Näytteitä kerättiin lisäksi terveiltä verrokeilta.

Verinäytteet tutkittiin uudella menetelmällä, ja tuloksia verrattiin kahteen nykyisin käytössä olevaan menetelmään.

– Uuden testin tarkkuus vastasi jo nyt varsin hyvin käytössä olevia menetelmiä, kertoo lääketieteen lisensiaatti Juuso Rusanen tiedotteessa.

Tutkijat toivovat nopean menetelmän madaltavan kynnystä seulontaan ja auttavan yhä suurelta osin diagnosoimattomien keliaakikkojen tunnistamisessa.

– Osoitimme nyt myös ensi kertaa menetelmän soveltuvuuden ylipäänsä autoimmuunitautien diagnostiikkaan. Tämä on lupaava tulos ja innostaa vastaavien testien kehittämiseen muihinkin autoimmuunitauteihin, Rusanen toteaa.

Lue myös:

Keliakiaa sairastavan pikkutytön ilmoitus kaupan seinällä poiki etsintäoperaation ja irtokarkkitempauksen: "Olisi hienoa, jos lapsi saisi turvallisesti itse valita ja ottaa"

Tamperelainen kansanedustaja Sari Tanus jätti kirjallisen kysymyksen keliakiakorvauksesta

Lue seuraavaksi