Kolumbiassa on järjestetty toinen yleislakko viikon sisään. Kymmenettuhannet ihmiset ovat kerääntyneet kaduille osoittamaan mieltä oikeistopresidentti Iván Duquen hallitusta vastaan.
Kolumbialaiset syyttävät Duquen hallintoa muun muassa korruptiosta ja ihmisoikeusaktivistien murhista. Mielenosoittajat vastustavat myös suunnitelmia eläkeiän nostosta ja mahdollisia leikkauksia nuorten työntekijöiden minimipalkkoihin.
Pääkaupunki Bogotán julkinen liikenne on pääosin pysähdyksissä, ja kaupat sekä toimistot ovat pitäneet ovensa kiinni. Bogotán lisäksi suuria mielenosoituksia järjestettiin keskiviikkona Calissa ja Medellínissä.
– Olemme tyrmistyneitä tästä kaikesta väärinkäytöksestä ja korruptiosta, mielenosoitukseen osallistunut julkisen hallinnon työntekijä David Martinez totesi.
– Olen pukeutunut klovniksi, koska niin hallitus näkee meidät. Ihmiset ovat nousseet vastarintaan Ecuadorissa, Chilessä ja Boliviassa, ja nyt on meidän aikamme sanoa ei enää! Martinez sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Mielenosoitukset alkoivat viime torstaina, kun sadat tuhannet ihmiset protestoivat eri puolilla maata yleislakon aikana. Kolme ihmistä kuoli suurmielenosoitusten aikaisissa levottomuuksissa.
Sittemmin protestit ovat jatkuneet päivittäin, pääosin rauhanomaisina. Kaikkiaan neljä ihmistä on kuollut ja noin 500 loukkaantunut protesteissa. Poliisin mukaan se on pidättänyt vajaa 200 ihmistä.

Duqueta on kritisoitu korruption lisäksi talous- ja sosiaalipolitiikasta. Ratkaisuyrityksenään Duque käynnisti viikonloppuna kansalliset keskustelut mutta onnistui suututtamaan mielenosoitusten johtohahmot jättämällä ne suorien keskustelujen ulkopuolelle. Mielenosoituksia ja yleislakkoja ovat organisoineet ammattiliittojen lisäksi opiskelijat ja alkuperäiskansojen edustajat.
Yhdysvallat on ilmaissut edelleen tukevansa Duquen hallitusta.
Lue myös:
Kolumbian pääkaupunkiin Bogotaan on julistettu ulkonaliikkumiskielto
Lähteet: AFP, STT, Reuters