1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maatalous

Ruokastrategiasta apua Kainuun elinkeinotoiminnalle – "Jos tämä asia ei ratkea, erikoistuneita tiloja ajetaan kohta alas"

Lihan jalostus on yksi Kainuun kipupisteistä, sillä maakunnassa ei ole teurastamoa.

Liikkuvan teurastamon uskotaan auttavan esimerkiksi lampaisiin erikoistuneita tiloja. Kuvituskuva. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kainuun päivitetty ruokastrategia julkistetaan torstaina 28. marraskuuta järjestettävässä Maistuvampi Kainuu -seminaarissa Kajaanissa. Elintarvikestrategiasta ruokastrategiaksi päivitetty kokonaisuus on ollut olemassa jo vuodesta 2008.

Ruokastrategian tarkoitus on kehittää Kainuun ruokatuotantoa pellolta pöytää ja aina matkailuun saakka. Yhteinen, kaikkia mahdollisia toimijoita koskeva strategia helpottaa kehitystyötä, kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja toimivat kohti yhteisiä päämääriä.

– Strategian tarkoitus on ymmärryksen lisääminen. Meidän täytyy yhdessä selvittää, mitä haluamme painottaa ja miten toimintaa kehitetään nykyistä yhtenäisemmäksi ja kannattavammaksi, ProAgrian yritysasiantuntija Soili Hypén sanoo.

Hypén on ollut mukana strategian laatimisessa jo yli 10 vuotta ja näkee, että monien haasteiden kanssa on painittu jo vuosia. Yksi Kainuun kipupisteistä on lihan jalostus.

Hypénin mukaan suuret lihatalot eivät hae enää kaikista itäisimmän Suomen tiloilta karjaa teuraaksi, koska välimatkat ovat pitkiä. Ratkaisuna voisi olla esimerkiksi ylimaakunnallinen investointi, jossa perustettaisiin liikkuva teurastamo. Tämä auttaisi varsinkin erikoiseläimiin ja lampaisiin erikoistuneita kainuulaisia tiloja.

– Teurastamoselvitystä on tehty jo vuosia, ja aina on lyöty kirvestä kiveen. Paikalliselle lihalle olisi löydettävä taloudellisesti järkevä jalostusketju. Jos tämä asia ei ratkea, erikoistuneita tiloja ajetaan kohta alas. Pitää miettiä, onko kaikki mahdolliset vaihtoehdot jo selvitetty, Hypén sanoo.

Lihanjalostuksen lisäksi yhteisiä voimia kohdistetaan muun muassa kausityövoiman saatavuuteen, luomukeruualueiden lisäämiseen, digitalisaatioon ja sukupolvenvaihdosten tukemiseen. Lisäksi ylimaakunnallista verkostoitumista ja yhteistyötä on lisättävä.

– Kainuu ei ole yksinäinen saareke. On vaarallista elää omassa kuplassa, kun näkee millaisessa turbulenssissa koko toimintaympäristö on, Hypén sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Muokattu 28.11. klo 14.43: Korjattu: aiemmin uutisessa luki, etteivät suuret lihatalot hae teuraita Kainuusta. Korjattu tieto on, että enää teuraita ei haeta kaikilta tiloilta.
Korjattu sana rotukarja sanaksi erikoiseläin.
Lisätty tarkentavia kommentteja Hypénin lausuntoihin.