Macron kutsui Natoa "aivokuolleeksi" – sotilasliiton pääsihteeri matkustaa Ranskaan penäämään vastauksia

Ranskan presidentin mukaan Euroopan Nato-maat eivät voi enää luottaa siihen, että USA puolustaa liittolaisiaan.

Nato
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on puolustanut sotilasliittoa ja haluaa keskustella Macronin kanssa tämän kritiikistä.Olivier Hoslet / EPA

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapaa tänään Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa. Tapaamisen tarkoituksena on keskustella Macronin aiemmin marraskuussa esittämästä kritiikistä Natoa kohtaan.

Macron sivalsi sanomalehti Economistin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Nato kärsii "aivokuolemasta".

Macron sanoi, että Euroopan Nato-maat voi eivät voi enää laskea sen varaan, että Yhdysvallat puolustaa tarvittaessa Nato-liittolaisiaan

Hän nosti esiin myös Yhdysvaltojen päätöksen vetää joukkonsa Pohjois-Syyriasta, minkä jälkeen Turkki aloitti hyökkäyksen alueelle.

– Nato ei järjestelmänä säätele jäseniään. Joten jos jäsenmaa kokee, että sillä on oikeus käydä toimeen yksinään – Yhdysvaltojen myöntämänä – se tekee niin, Macron sanoi.

Emmanuel Macron
Ranskan presidentti Emmanuel Macron kritisoi sotilasliitto Natoa voimakkaasti marraskuussa.Ludovic Marin / EPA

Stoltenberg nousi haastattelun jälkeen puolustamaan sotilasliittoa ja ilmoitti haluavansa keskustella Macronin kanssa kritiikistä.

– Mielestäni tämä on paras tapa käsitellä mahdollisia eroavaisuuksia: istumme alas, keskustelemme niistä ja yritämme ymmärtää kokonaisuudessaan viestit ja syyt, joista ne kumpuavat, Stoltenberg sanoi.

Nato-johtajien on määrä tavata Lontoossa 3.–4. joulukuuta. Tapaamisesta ennakoidaan vaikeaa.

Macronin avustajan mukaan presidentti keskustelee Stoltenbergin kanssa nyt siitä, mikä olisi paras tapa nostaa esiin tärkeimmät huolet nykyisessä Nato-keskustelussa. Keskustelunaiheisiin kuuluu avustajan mukaan liittouman yhtenäisyyden vahvistaminen, jäsenmaiden toimien koordinointi ja Euroopan suurempi vastuunotto.

Lue myös:

Merkel: Nato on tärkeämpi nyt kuin kylmän sodan aikaan

Naton pohjoismaiset jäsenet: Macron on väärässä kritiikissään

Ranskan presidentti Economist-lehdelle: Euroopan maat eivät voi enää luottaa, että USA puolustaa Nato-liittolaisiaan

Lähteet: AFP