Matkailu pomppasi takaisin kasvu-uralle Lapissa: Uusi ennätys tulossa taas?

Lokakuussa yöpymisten määrä Lapin majoitusliikkeissä jälleen lisääntyi, kun vielä syyskuussa kasvu tyrehtyi nollaan.

matkailu
Joulupukin Pajakylä Rovaniemellä.
Joulipukin Pajakylä Rovaniemellä on monen Lappiin saapuvan vierailukohde.AOP

Lapin matkailu palasi lokakuussa kasvu-uralle. Yöpymiset lappilaisissa majoitusliikkeissä kasvoivat lokakuussa kymmenen prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Syyskuussa rekisteröityjen yöpymisten kasvu jäi nollaan eli oli samoissa lukemissa kuin vuotta aiemmin.

Lokakuussa Lapissa vieraili etenkin kotimaisia matkailijoita. Heidän yöpymisiään oli vajaat 14 prosenttia vuodentakaista enemmän. Yöpymisistä 70 prosenttia oli kotimaisten matkailijoiden. Ulkomaalaisten yöpymisissä oli vajaan kolmen prosentin nousu.

Inarissa ja Sallassa yöpymiset harppasivat eniten, peräti viidenneksen. Rovaniemellä kasvu jäi viiteen prosenttiin, mutta siellä rekisteröityjä yöpymisiä oli eniten. Lokakuussa Lapin majoitusliikkeissä kirjattiin kaikkiaan runsaat 113 000 yöpymistä.

Yli 2,4 miljoonaa yöpymistä Lapissa

Kun lasketaan yhteen tammi–lokakuun yöpymiset, luvuksi saadaan runsaat 2,4 miljoonaa. Se on neljä prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Lukujen perusteella suomalaiset ovat vierailleet Lapissa tähän mennessä hieman enemmän kuin ulkomaalaiset, sillä kotimaisten yöpymisiä on 1,3 miljoonaa ja ulkomaisten 1,1 miljoonaa.

Ulkomailta eniten Lapissa on käyty Saksasta, Ranskasta ja Isosta-Britanniasta.

Lapin isoimmat matkailukeskukset yöpymisten määrällä mitattuna ovat Rovaniemi (538 000 yöpymistä), Kittilä (402 000), Inari (362 000) ja Kolari (262 000).

Lapissa kirjattiin runsaat 12 prosenttia kaikista Suomen yöpymisistä. Koko maassa rekisteröityjä yöpymisiä oli tammi–lokakuussa 19,7 miljoonaa. Nousua vuodentakaisesta on neljä prosenttia.

Uusi ennätys taas?

Jos marras- ja joulukuun matkailijamäärissä ei tapahdu notkahdusta, on hyvin mahdollista, että aiempi ennätys eli kolme miljoonaa rekisteröityä yöpymistä menee jälleen rikki tänä vuonna.

Kolmen miljoonan yöpymisen raja ylittyy, vaikka loppuvuoden majoitusmäärät eivät kasvaisi lainkaan, vaan pysyisivät viime vuoden tasolla. Viime marras–joulukuussa rekisteröityjä yöpymisiä oli Lapissa yhteensä 661 000.

Edellinen ennätys yöpymisissä tehtiin viime vuonna Lapissa.

Luvut ovat Tilastokeskuksen ennakkotietoja. Ne eivät kuvaa täysin kattavasti kaikkia matkailijoita, sillä mukana ei ole esimerkiksi moni mökkejä tai Airbnb-verkkopalvelujen majoituskohteita.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).