Maitotilojen koko kasvaa koko ajan, mutta tulevaisuus on epävarmaa – Puolankalainen isäntä: "Tämä on semmoista harmaata usvaa"

Maitotilan arkeen pääsee torstaista lähtien tutustumaan Ylen Navettasuoran kautta.

lypsykarjatilat
Lehmiä navetan pihatossa.
Puolankalaisella Mustolan maitotilalla on 70 lehmää.Elisa Kinnunen / Yle

Maitotilojen kannattavuus on ollut heikkoa koko 2000-luvun. Tilojen määrä on pienentynyt rajusti – kun vuonna 2000 maitotiloja oli lähes 20 000, tämän vuoden elokuussa niitä oli enää alle 6 000.

Kuitenkin jäljelle jääneiden tilojen keskikoko on noussut niin, että maidontuotannon kokonaismäärä (siirryt toiseen palveluun) (Luonnonvarakeskus) ei ole juuri laskenut. Huolimatta koon kasvusta keskimääräisen maitotilan talous ei ole juuri kohentunut, pikemminkin päinvastoin. Yrittäjävoitto on sukeltanut yhä syvemmälle pakkasen puolelle.

Puolangalla sijaitseva Mustolan tila on tuotannoltaan noin kaksinkertainen tavalliseen suomalaiseen navettaan verrattuna. 70 lehmän maitotilan pyörittäminen on koko ajan haastavampaa, koska ulkoinen paine kannattavuuteen on kova, tuottajahinnat pieniä ja tulevaisuus epävarmaa.

– Tämä on semmoista harmaata usvaa, missä kävellään, toteaa tilan 30-vuotias isäntä Markus Heikkinen.

Myös Mustolan tilan kokoluokka on kuitenkin nopeasti painumassa keskiarvoon – uudet suomalaiset navetat ovat samankokoisia tai suurempia. Keskimääräisen maitotilan eläinmäärät ja viljelyala ovat reilusti kaksinkertaistuneet 2000-luvulla. Myös itse työ on koneistunut ja yhä enemmän työajasta kuluu tietokoneella.

– Työnkuva on viime vuosien aikana muuttunut järkyttävästi. Nykyisin robotit ja automaatio hoitavat hyvin paljon fyysisestä työstä.

Heikkinen kertoo oman motivaation ja jaksamisen ylläpitämiseen menevän paljon resursseja.

– Pitää itse vaan uskoa siihen, että tuottaa maailman parasta maitoa. Työtä pitää tehdä mahdollisimman hyvin, sillä keskinkertaisella tuotoksella ei pärjää, Heikkinen sanoo.

Mustolan tilan elämää pääsee seuraamaan Ylen verkossa viiden päivän ajan torstaina käynnistyvässä Navettasuorassa. Kolmen kameran kautta pääsee lähietäisyydeltä tutustumaan lehmien hoitoon, ruokintaa, lypsämiseen ja todennäköisesti myös vasikoiden syntymään.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)