1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omistajaohjaus

Emeritusprofessori: Postin työntekijöiden jakautuminen kahden kerroksen väeksi muodostuu omistajaohjauksen ongelmaksi

Seppo Koskisen mielestä omistajaohjauksen tulisi ratkaista Postin tytäryhtiössä oleva palkkaepätasa-arvo.

"Kaiken perusta on se, että tiedetään mitä yhtiössä tapahtuu ja vielä ymmärretään se"
"Kaiken perusta on se, että tiedetään mitä yhtiössä tapahtuu ja vielä ymmärretään se"

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskisen mielestä Posti Palvelut Oy:ssä työskentelevien ihmisten jakautuminen kahden eri työehtosopimuksen välille ja näin ollen kahteen eri palkkaluokkaan muodostuu omistajaohjauksen ongelmaksi.

– Posti Palvelut Oy:ssä osa työskentelee kurjalla palkalla, ja osa palautuu takaisin Paltan työehtosopimuksen piiriin ja tulee paremmin toimeen. Omistajan näkökulmasta on iso ongelma, että samassa yrityksessä on kahden kerroksen työntekijöitä.

Kahden kerroksen työntekijöillä Koskinen viittaa siihen, että Posti siirsi marraskuussa 2017 varhaisjakajat Posti Palvelut Oy:öön, jossa käytetään pakettijakelijoita halvempaa, Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMin työehtosopimusta.

Koskinen ja Tampereen julkisyhteisöjen laskentatoimen professori Lasse Oulasvirta keskustelivat tänään torstaina Ylen aamussa omistajaohjauksen vaikeudesta.

Koskinen pitää omistajaohjausministeri Sirpa Paateron huonoja tietoja liikkeenluovutuksen yksityiskohtaisista päivämääristä pienenä ongelmana sen rinnalla, että osa Postin työntekijöistä ei tule toimeen omalla työllään.

– Meidän omistamassa Postissa on huonosti toimeen tulevaa porukkaa. Siitä pitäisi keskustella, eikä vain moittia, että miten tämä lillukanvarsi (Postin liikkeenluovutuksesta) meni. Se meni huonosti, mutta nyt pitäisi parantaa se varsinainen ongelma, Koskinen sanoo.

Oulasvirran mukaan epäonnistunut omistajaohjaus voi vaikuttaa Postin maineeseen.

– Jos omistajaohjaus tässä epäonnistuu, niin sillä on haitallisia vaikutuksia yrityskuvaan. Miten se houkuttelee työntekijöitä jatkossa, ne ovat varsin tärkeitä asioita ja niiden pitäisi olla mukana riskiarviossa.

Oulasvirran mielestä Postin tapauksessa omistajaohjauksen pitäisi olla verrattain yksinkertaista, kun valtio on Postin ainoa omistaja. Tällöin ei ole muita omistajia, joiden ajatukset ja pyrkimykset pitäisi ottaa huomioon.

– Postin tapauksessa riskien hallinta ja arviointi ei ole onnistunut. Riskien hallinnassa pitäisi varautua isojen strategisten päätösten tuomiin seurauksiin. Jos niihin olisi varauduttu, tämä ei olisi tullut yllätyksenä, Oulasvirta sanoo.

Koskinen epäilee, että Postissa ei osattu ennakoida, millainen soppa liikkeenluovutuksesta syntyy.

Vuonna 2017 Posti siirsi varhaisjakelijat Posti Palvelut Oy:hyn, eikä se aiheuttanut juurikaan kohua tai julkista keskustelua.

– Siitä saattoi tulla käsitys, että nyt voidaan tehdä samoin eikä osattu ennakoida, millainen härdelli tästä tulee.

Katso koko keskustelu klikkaamalla kuvaa.

Lue lisää

Postilakon käänteet: Näistä hetkistä vääntö 700 pakettilajittelijan työehdoista muistetaan

Postin työriita ratkesi, voiko nyt huokaista helpotuksesta? 5 kysymystä ja vastausta siitä, mitä tästä kaikesta seuraa