Ukrainalaiskapteenille syytteet Budapestin tuhoisasta laivaturmasta

Kymmeniä ihmisiä kuoli toukokuussa kun Merenneito-turistialus upposi Tonavaan kolaroituaan isomman aluksen kanssa.

syytteet
Hylkyä nostetaan proomulle.
Uponneen turistialuksen hylky nostettiin joen pohjasta kesäkuussa.Balazs Mohai / EPA-EFE

Unkarissa on nostettu syytteitä toukokuun laivaturmaan osallisen jokiristeilyaluksen kapteenille.

Hableány- eli Merenneito-alus upposi Tonavaan 29. toukokuuta Budapestissa kolaroituaan suuremman jokiristeilyaluksen kanssa ja 27 ihmistä kuoli.

Alus upposi noin puolessa minuutissa. Turmalaivan kyydissä oli pääosin eteläkorealaisia turisteja.

Syyttäjien mukaan 64-vuotias ukrainalainen Viking Sigyn -aluksen kapteeni toimi vesiliikenteessä huolimattomasti ja syyllistyi täten useiden hengen vaatineeseen virkavirheeseen. Lisäksi kaikkiaan 35 syytekohdassa hänen katsotaan epäonnistuneen avunannossa.

Naiset heittävät ruusunlehtiä jokeen
Budapestissä pidettiin lokakuussa muistoperformanssi Tonava-joella veneonnettomuudessa kuolleiden muistolle.Zoltan Balogh / EPA

Syyttäjien mukaan kapteeni ei keskittynyt käsillä olevaan tehtävään ja antoi huomionsa laivan ohjaamisesta herpaantua useiden minuuttien ajaksi. Tämän lisäksi kapteenin sanotaan epäonnistuneen turvallisen välimatkan pitämisessä. Hän ei myöskään syyttäjien mukaan lähettänyt asiaan kuuluvia ääni- ja radiomerkkejä törmäystilanteessa.

Jokilaivan kapteeni on kiistänyt aiheuttaneensa onnettomuuden ja sanonut olevansa pahoillaan siitä, ettei pystynyt estämään turmaa.

Kapteenille esitetään yhdeksän vuoden vankilatuomiota ja samanmittaista vesikulkuneuvon ajokieltoa, mikäli hän myöntää syyllisyytensä esikuulustelussa ennen oikeudenkäyntiä.

Lue myös:

Unkarin laivaturman 27. uhri löytyi yli 50 kilometrin päästä onnettomuuspaikasta

Tonavaan uponnut turistilaivaa nostettiin pintaan Budapestissa

Lähteet: AP, Reuters