Meksiko kauhistui Trumpin aietta julistaa huumekartellit terroristiorganisaatioiksi – pörrääkö Meksikossa kohta amerikkalaisia drooneja?

Meksikon mukaan terrorismimääritelmä heikentää Meksikon itsenäisyyttä, sotkee kauppasuhteet ja syyttömien ihmisten elämän.

Meksiko
Ihmisiä ylittämässä USA:n ja Meksikon rajan Tijuanassa, Meksikossa.
Ihmisiä ylittämässä USA:n ja Meksikon rajan Tijuanassa, Meksikossa.Megan Jelinger / AOP

Meksiko yrittää pikaisesti päästä keskustelemaan Yhdysvaltojen kanssa presidentti Donald Trumpin suunnitelmasta, joka luokittelisi Meksikon huumekartellit terroristijärjestöiksi.

Presidentti López Obrador on valtuuttanut ulkoministeri Marcelo Ebrardin ottamaan asian esille heti Yhdysvalloissa tänään torstaina vietettävän Kiitospäivän jälkeen.

Meksiko haluaa tehdä selväksi, että terrorismimääritelmällä on laajat ja arvaamattomat seuraukset koko yhteiskuntaan.

Trump kertoi Fox-kanavan haastattelussa tiistaina, että hän on jo kolme kuukautta valmistellut asiaa ja siinä on hänen mukaansa edistytty pitkälle.

Huumeet ja siihen liittyvä rikollisuus kulkeutuvat Yhdysvaltoihin valtaosin rajan yli Meksikosta.

Meksikon itsemääräämisoikeus uhattuna monella tasolla

Meksiko tekee Yhdysvaltojen kanssa paljon yhteistyötä huumekartellien kukistamiseksi ja sanoo olevansa tähän edelleen valmis.

Trumpin hanketta Meksiko kuitenkin pitää interventiona, puuttumisena sen sisäisiin asioihin ja sanoo sen rikkovan valtion itsemääräämisoikeutta.

Washington Post -lehden haastattelemat (siirryt toiseen palveluun) asiantuntijat ja meksikolaispoliitikot (maksumuurin takana) luettelevat useita seurauksia, joita terrorismimääritelmästä voi seurata.

Mexikon armeija poltti 4,7  tonnia kokaiinia Acapulcossa syyskuussa 2018.
Meksikon armeija poltti 4,7 tonnia kokaiinia Acapulcossa syyskuussa 2018.David Guzman / EPA

Kansainvälisesti pahinta olisi Meksikon kansainvälisen maineen heikkeneminen. Kansainväliset taloussuhteet ja etenkin turismi kärsivät nopeasti, jos naapurimaan mielestä terroristit ovat osa Meksikon arkea. Turismitulot ovat vuosittain yli 20 miljardia dollaria, ja matkailu työllistää miljoonia ihmisiä.

Toiseksi terrorismimääritelmä merkitsee väistämättä sitä, että Yhdysvaltojen rooli Meksikon sisäpolitiikassa ja taloudessa kasvaa. Se merkitsee siis itsemääräämisoikeuden laskua.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö pitää yllä listaa, johon se kerää rikollisten henkilöiden ja yritysten nimiä (siirryt toiseen palveluun), joiden kanssa yhdysvaltalaiset eivät saa olla tekemisissä. Listalla on jo satoja meksikolaisiakin.

Meksiko myöntää, että huumekartellit toimivat yhteiskunnan monilla tasoilla ja omistavat jopa laillisen oloisia yrityksiä. Huumebisneksen kanssa voivat tietämättään olla tekemisissä täysin sivulliset.

Usa:n raja-asema San Ysidro rajanylityspaikka San Diegossa.
Yhdysvaltojen rajanylityspaikka San Ysidro, San Diegossa Kaliforniassa.David Maung / EPA

Meksiko pelkää, että oletettujen terrorismikytkentöjen takia Yhdysvaltojen mustalle listalle päätyy syyttömiä ihmisiä. Jos heidät on kerran merkattu, henkilöllä ei ole pääsyä Yhdysvaltojen puolelle: ei töihin tai sukuloimaan – puhumattakaan turvapaikan saamisesta.

Kolmas mahdollinen seuraus voisi olla jopa Yhdysvaltojen jonkinlainen isku Meksikon puolelle. Poliitikot muistuttavat, että Yhdysvallat jahtaa terroristeiksi julistamiaan henkilöitä drooneilla eri puolililla maailmaa.

Fox-kanavan haastattelussa toimittaja kysyi Trumpilta, voisiko tämä käyttää drooneja huumeterroristien tuhoamiseen.

Trump vastasi arvoituksellisesti, ettei paljasta keinojaan, mutta terroristit tekijät tullaan merkkaamaan.

Meksikon entinen ulkoministeri Jorge Castañeda sanoi Washington Postin haastattelussa, että jos Yhdysvallat lähettäisi erikoisjoukkojaan Meksikoon esimerkiksi pidättämään huumeparoneja, niin sen perusteena olisi Yhdysvaltain ulkopolitiikka, ei laillisuusperiaate.

Hän kuitenkin piti erittäin epätodennäköisenä, että Yhdysvallat aloittaisi yksipuolisen operaation. Yhdysvallat on toistuvasti tarjonnut Meksikolle sotilasapua huumeiden vastaiseen taisteluun, mutta Meksiko on siitä kieltäytynyt.

Terrorismiteema sopii Trumpin vaalitaistoon

Meksiko näkee, että Trumpin hankkeessa on kaksi tärkeää taustatekijää.

Yhdysvaltoja on viime viikkoina kuohuttanut raju väkivalta, jonka kohteeksi Meksikossa joutui yhdeksän mormonia. (siirryt toiseen palveluun) Rikollisjoukko surmasi marraskuun alussa kolme aikuista ja kuusi lasta maan pohjoisosassa. Uhrit olivat Yhdysvaltain ja Meksikon kaksoiskansalaisia.

Pian tapahtuneen jälkeen mormoniyhteisö pyysi Valkoista taloa julistamaan tekijät terroristeiksi, vaikka tapahtumien kulku ja syy ovat auki.

Poliisi vartioi takavarikoitua huumelaboratoriota El Doradossa Meksikossa.
Poliisi vartioi takavarikoitua huumelaboratoriota El Doradossa Meksikossa.Juan Carlos Cruz / EPA

Toinen motiivi on sen sijaan selvempi. Presidentti Trump käy vaalitaistoa toiselle presidenttikaudelle.

Meksiko, sen asukkaat ja rikollisuus sekä muurihanke ovat yhä hänen vaaliteemansa.