Tutkimus: pelillisiä elementtejä sisältänyt palvelu innosti nuoria miehiä liikkumaan – aktiivisuus lisääntyi reilulla tunnilla viikossa

Tutkimus myös osoitti, että kaupungeissa äidin suhtautuminen liikuntaan vaikuttaa nuoren miehen liikuntaan, maalla isän.

fyysinen kunto
Keltaiset lenkkarit
Mobiilipalvelun kautta onnistuttiin kannustamaan varsinkin niitä nuoria miehiä, jotka olivat aiemmin harrastaneet rasittavaa liikuntaa vähän tai kokeneet hyvinvointinsa huonoksi. Kuvituskuva.Raila Paavola / Yle

Kun nuorten miesten liikkumista halutaan lisätä, näyttäisi siinä auttavan pelaaminen.

Oulun yliopiston ja ODL liikuntaklinikan tutkimus osoitti, että pelillisiä elementtejä sisältänyt hyvinvointipalvelu lisäsi tutkittavien fyysistä aktiivisuutta. Lisäystä havaittiin reilusti yli tunti viikossa lähtötilanteeseen verrattuna.

Mobiilipalvelun kautta onnistuttiin kannustamaan varsinkin niitä nuoria miehiä, jotka olivat aiemmin harrastaneet rasittavaa liikuntaa vähän tai kokeneet hyvinvointinsa huonoksi.

Kartoituksesta selvisi myös, että kaupungeissa äidin suhtautuminen liikuntaan vaikuttaa nuoren miehen liikuntatottumusten muotoutumiseen. Maaseudulla taas isän liikuntataustalla on suuri vaikutus.

Oulussa arvottiin kutsuntaikäisistä miehistä noin viidensadan osallistujan joukko käyttämään hyvinvointineuvontaa antavaa mobiilipalvelua. Joukossa oli liikuntataustaltaan eri tyyppisiä miehiä. Palvelussa oli henkilökohtaisia liikunta- ja terveysneuvoja sekä peli, jossa menestyi, jos liikkui oikeassa elämässä.

Peliä pystyi pelaamana kännykällä, muut toiminnot hoidettiin internet-selaimen kautta.

Puolet tutkittavista käytti kuuden kuukauden ajan sekä palvelua että aktiivisuusranneketta. Toiselle puolikkaalle annettiin vain aktiivisuusranneke. Tutkimukseen osallistuneet lähettivät raportin säännöllisesti rannekkeestaan.

Miinuspuolena tutkimuksessa oli henkilöiden heikko sitoutuminen. Silti palvelu kiinnosti.

Tutkimus on julkaistu liikuntatieteiden maisteri Riitta Pykyn väitöskirjassa. Se liittyy laajempaan MOPO-tutkimukseen, jossa Oulun yliopisto ja ODL liikuntaklinikka tarkastelivat kutsuntaikäisten nuorten miesten fyysistä aktiivisuutta sekä paikallaan istumista.

MOPO-tutkimukseen kuului laajempi osuus, jossa kutsuntaikäiset vastasivat viitenä eri vuonna laajaan elintapa- ja hyvinvointikyselyyn sekä kävivät kuntotesteissä ja lääkärintarkastuksessa.

Riitta Pykyn väitöskirjassa on mukana tuloksia kolmelta vuodelta, ja tutkimuksiin on osallistunut yhteensä yli 2500 nuorta miestä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)