Tornio haluaa tarjota lapsiperheille vaihtoehtoja – kaupunki aikoo maksaa kuntalisää naperoiden kotihoidosta

Kuntalisän maksu on tarkoitus aloittaa ensi elokuussa.

Lasten kotihoidon kaupunkilisä
mies ja vauva silhuettina
Varhaiskasvatuspäällikön mukaan kuntalisän maksaminen on myös arvovalintakysymys.AOP

Tornio suunnittelee ottavansa käyttöön kotihoidon tuen kuntalisän lapsen kotihoitoon.

Kuntalisän maksu on määrä aloittaa ensi elokuussa. Kaupunki ei ole vielä linjannut kuntalisän maksamisen kriteereitä eikä lisän suuruutta.

Varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Kelonevan mukaan kuntalisän maksamiselle on erilaisia vaihtoehtoja.

– Pitää määritellä, onko kyseessä perhepoliittinen etuus, joka maksetaan myös yli kolmevuotiaille, vai rajataanko se koskemaan alle kolmivuotiaita. Niin ikään pohditaan, maksetaanko se perheelle, jossa vanhempi on jo kotona, vai tuleeko siihen ehtoja, Keloneva selventää.

Aiemmassa kokeilussa oli tiukat ehdot

Keloneva kertoo, että Torniossa on edellisen kerran maksettu kuntalisää reilut kymmenen vuotta sitten. Silloin lisälle oli tarkat ehdot.

– Meillä oli silloin melko tiukat kriteerit. Huoltajan täytyi jäädä pois töistä tai opiskelusta saadakseen kuntalisää, Keloneva muistelee.

Keloneva sanoo, että parin vuoden kuntalisäkokeilu ei tuolloin vähentänyt varhaiskasvatuspaikkojen kysyntää. Siitä syntyi 100 000 euron lisäkustannus, minkä vuoksi lisän maksamisesta luovuttiin.

Kustannuksia vai säästöjä?

Kelonevan mukaan vielä ei pystytä sanomaan, synnyttäisikö kuntalisän maksaminen kustannuksia vai säästöjä.

Alustavan selvityksen mukaan palkkamenoista ja tilakustannuksista ei kertyisi niin paljon säästöjä, että kuntalisän aiheuttamat lisäkustannukset saataisiin katetuksi.

Keloneva tähdentää, että kysymys on muustakin kuin rahasta. Hänen mukaansa Tornio haluaa tarjota perheille vaihtoehtoja.

– Tämä on myös arvovalintakysymys. Vaikka tämä ei toisikaan säästöjä, vanhemmilla olisi kuitenkin vaihtoehtoja eli mahdollisuus valita, tuovatko lapsen varhaiskasvatukseen vai haluavatko he hoitaa lapsensa kotona.

Meri-Lapin kunnista myös Ylitornio aikoo maksaa kotihoidontuen kuntalisää ensi vuonna.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).