1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eduskunnan kyselytunti

Pääministeri Rinne kyselytunnilla: Posti ei noudattanut omistajaohjausministerin kieltoa työntekijöiden siirrossa – "Paatero totesi, ettei tämä käy"

Kyselytunnilla keskusteltiin sekä nuorten mielenterveysongelmista että Postin työmarkkinakiistasta.

Eduskunnan kyselytunti
Antti Rinne står med höjd hand på riksdagens frågetimme.
Pääministeri Antti Rinne joutui tälläkin kyselytunnilla vastaamaan Postia koskeviin kysymyksiin. Videon kohdassa 45:30 Rinne kertoo ministeri Sirpa Paateron kertoneen Postin hallitukselle, että hallitus ei hyväksy postilaisten siirtoja toiseen yhtiöön, mutta tästä huolimatta Postin hallitus päätti 700 pakettilajittelijan siirrosta.

Kokoomus jatkoi kyselytunnilla keskustelua Postin työmarkkinakiistasta. Puolue kiinnitti huomiota pääministeri Rinteen ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) toimintaan riidan eri vaiheissa.

Kokoomuksen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen ihmetteli, miksi Rinne sotkeutui työmarkkinakiistaan. Julkisuudessa on ollut tieto (siirryt toiseen palveluun), että Rinne olisi ehdottanut sovitteluryhmää kiistan ratkaisemiseksi.

– Jos maata uhkaa tilanne, jossa vienti pysähtyy, joukkoliikenne on jo pysähtynyt ja pääministerillä on huoli, mitä maassa tapahtuu. Siinä tilanteessa en usko, että kukaan edellyttää pääministerin pitävän näppinsä erossa tilanteesta, Rinne vastasi.

Kokoomuksen Ikonen myös kysyi omistajaohjausministeri Paaterolta, miksi hän ei ollut tietoinen 700 pakettilajittelijan siirrosta Postin tytäryhtiöön jo syyskuussa. Ei vaikka PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen tiesi asiasta.

– Kaiken tiedon, minkä minä sain Postin johdolta, on puhuttu päivämäärästä 1.11. Heidi Nieminen on saanut tiedon yt-lain mukaan työntekijänä, Paatero sanoi.

Paateron mukaan häntä sama tieto ei ole tavoittanut, koska hän ei ole ollut Postin työntekijä. Nieminen kertoi keskiviikkona Ylelle tiedottaneensa liikkeenluovutuksesta elokuussa omistajaohjausyksikköä ja ministerin avustajakuntaa.

– Jos näitä puheluita on tullut, ne eivät ole kohdanneet minua. Siitä en ole saanut vielä selvyyttää, onko puheluita tullut meidän omistajaohjausyksikköön tai minun avustajilleni.

Paateron mukaan tiedonkulkua pitää parantaa, jos väitteet pitävät paikkaansa.

Rinne: Paatero kielsi lajittelijoiden siirron

Rinne palasi kyselytunnilla samoihin teemoihin kuin viime viikolla. Rinne sanoi viikko sitten, että Suomen hallitus esti Postin suunnitelmat siirtää 9 000 yhtiön työntekijää Medialiiton työehtosopimukseen.

Samalla Rinne syytti Postia siitä, ettei se informoinut 700 pakettilajittelijan siirrosta uuteen työehtosopimukseen. Nyt Rinne totesi kyselytunnilla, ettei Posti noudattanut Paateron kieltoa.

– Postin hallitus esitteli Paaterolle päätöksiä, joiden mukaan 8 100 ihmistä siirretään 1. marraskuuta toiseen yritykseen. Ja että 700 pakettilajittelijaa siirretään toiseen sopimukseen 1. marraskuuta. Ministeri Paatero on todennut, että tämä ei omistajalle käy. Tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta ja 700 ihmistä siirrettiin. Se oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa, Rinne sanoi.

Asiaan varmasti vielä palataan. Kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt ovat tehneet asiasta välikysymyksen, jonka eduskunta ottaa käsittelyyn ensi viikolla.

Opposition mukaan hallituksen omistajaohjauspolitiikka on ollut haparoivaa.

Perussuomalaiset huolissaan nuorten mielenterveydestä

Nuorten mielenterveys nousi myös keskeiseksi teemaksi eduskunnan kyselytunnilla. Teeman nosti esiin suurin oppositiopuolue perussuomalaiset.

– Nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvaneet viime vuosina räjähdysmäisesti. Moni ongelmista olisi hoidettavissa, jos yhteiskunta ottaisi asian vakavasti. Kysyn, mihin toimiin hallitus ryhtyy, jotta mielenterveysongelmista kärsiville nuorille olisi tarjolla heidän tarvitsemansa hoito, kun he sitä tarvitsevat, kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi, etteivät kaikki asiat ole mielenterveyspalveluiden osalta kunnossa.

– Lasten ja nuorten mahdollisuus saada mielenterveyteen apua ja tukea ei ole tässä yhteiskunnassa kaikelta osilta kunnossa. Meidän on palveluissa aukkoja, joka johtaa siihen, etteivät nuoret saa tarvitsemaansa hoitoa.

Ministeri Kiurulta kysyttiin myös terapiatakuun toteuttamisesta. Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan kansalaisaloite terapiatakuusta, joka läpimennessään takaisi hoidon ongelmiin neljässä viikossa.

– Olemme valmiit edistämään hoitotakuuta niin, että se ei leimaa ketään. Vaiva kuin vaiva, ne pitää saada jatkossa kuntoon, Kiuru sanoi.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on luvannut toteuttaa hoitotakuun. Takuu takaisi kiireettömissä tapauksissa hoidon viikossa.

Lue lisää:

Oppositio tylyttää hallitusta lakkopuheista – "Viimeisen parin kuukauden aikana tarinat ovat muuttuneet pahimmillaan muutaman tunnin välein"

Postilakko päättyy, oppositio vaatii demariministereitä tilille Posti-jupakasta: "Vaikuttaa vähintäänkin sekavalta"

Rinne eduskunnassa: Posti halusi siirtää 9 000 työntekijäänsä uuteen työehtosopimukseen, hallitus torppasi aikeet

Lue seuraavaksi