Metsäneläimiä auton ikkunasta ampuneille miehille ehdollista vankeutta ja pitkät metsästyskiellot – kauriista, rusakoista ja kalalokeista myös iso lasku

Miehet ampuivat auton ikkunasta rusakoita, metsäkauriita ja valkohäntäpeuroja sokaistuaan ne ensin valonheittimillä.

salametsästys
Peurat pellolla
Miesten kohteiksi päätyi esimerkiksi ruokailemaan tulleita eläimiä.Sami Tammi / Yle

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kolme miestä 4–9 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin Pietarsaaren seudulla tapahtuneesta laajasta salametsästyksestä. Lisäksi he joutuvat maksamaan yhteensä useiden tuhansien eurojen korvaukset.

Kaksi miestä tuomittiin törkeistä metsästysrikoksista ja luonnonsuojelurikoksesta, toinen heistä oli tekohetkellä alaikäinen. Alaikäisenä tuomittu sai 6 kuukautta ehdollista, toinen 9 kuukautta ehdollista.

Kolmas miehistä sai metsästysrikoksesta 4 kuukautta ehdollista. Kaksi miehistä tuomittiin myös menettämään teoissa käytetyt pienoiskiväärit.

Kaikille miehille langetettiin myös useiden vuosien mittaiset metsästyskiellot. Yhden metsästyskielto kestää kolme vuotta, kahden muun viisi vuotta.

Pelkästään rauhoitettujen kalalokkien ampumisesta kahdelle miehistä lankeaa yli 2 000 euron korvaukset. Rusakosta korvaussumma on 100 euroa, metsäkauriista 300 ja valkohäntäpeurasta 600 euroa.

Kissojen ampumisen syytteet vanhenivat

Syyttäjä vaati miehille 6–10 kuukauden ehdollisia vankeusrangaistuksia ja sakkoja. Kaikkiaan syytekohtia oli kahdeksan, mutta osa niistä oli vanhentunut.

Miehet myönsivät teot pääosin. Törkeästä metsästysrikoksesta syytetyt miehet he kiistivät teon törkeyden. Myös ammuttujen eläinten määrästä ja korvauksista syyttäjä ja puolustus olivat eri mieltä.

Pietarsaaren seudulta olevat miehet ampuivat autosta pienoiskiväärillä metsäkauriita, rusakkoja ja valkohäntäpeuroja. Osa ampumisista tapahtui lajien rauhoitusaikana.

Miehet ovat myöntäneet myös ampuneensa turkistarhoilla sadoittain kissoja samalla lailla valoja hyväksi käyttäen, mutta näiltä osin syyteoikeus oli vanhentunut.

Ainakin osaan ampumisista oli tarhanomistajan lupa.

Miehet ampuivat satoja kissoja ja auton ikkunasta metsäneläimiä – "Tämä ei ole metsästystä, vaan jotain ihan muuta"

Metsästysrikoksesta syytetty käräjäoikeudessa. Anonyymi kuva.
Pohjanmaan käräjäoikeudessa on syytettynä kolme miestä.Sari Vähäsarja / Yle

Ampumiset tapahtuivat autosta yleensä öisillä ajeluilla. Kun näkyviin tuli eläin, se sokaistiin valonheittimillä tai muilla kirkkailla valoilla ja ammuttiin.

– Tämä ei ole metsästystä, vaan jotain ihan muuta, luonnehti aluesyyttäjä Marina Ek-Bäck asian käsittelyssä Pietarsaaressa pari viikkoa sitten.

Miehet ottivat osan eläimistä mukaan, mutta jättivät osan luontoon tarkistamatta, miten niille kävi. He myönsivät tutkinnassa myös haavoittaneensa eläimiä ja ampuneensa välillä ohi.

Puolustuksen mukaan kyse ei ollut suunnitellusta metsästyksestä.

– Suunnitelmallista metsästystä on se, että eläintä jahdataan ja ammutaan. Tämä on ollut nuorten miesten ajattelematonta toimintaa, luvalla sanoen äärimmäisen tyhmiä päähänpistoja, sanoi asianajaja Anne Mäkelä käräjäoikeuden käsittelyssä.

Salametsästys tapahtui vuosina 2016–2017. Kuukausia jatkuneen salametsästyksen arvioidaan vaikuttaneen seudun eläinkantoihin. Alunperin epäiltyjä oli enemmänkin, mutta syytteet luettiin lopulta kolmelle Pietarsaaren seudulta kotoisin olevalle miehelle.

Lue myös:

Poikkeuksellisesta metsästysrikoksesta luetaan tuomiot tänään: lähes tuhat kissaa ja kymmeniä metsäneläimiä kuoli miesten luoteihin

Turkistiloilla ammutut lähes tuhat kissaa hämmästyttävät: "Kuulostaa silmittömältä räiskimiseltä"

Kymmeniä eläimiä salametsästettiin auton ikkunasta – metsästysseurat voivat hakea korvauksia

"Poikkeuksellista ja järjetöntä" – eläinten huviammuskelu auton ikkunasta saa täystyrmäyksen

Viiden nuoren epäillään ampuneen kymmeniä eläimiä auton ikkunasta Pietarsaaressa