Työnvälityksen yksityistäminen rapauttaa Ruotsin hallituksen tukea, työministeri Eva Nordmark lupaa työvoimapalveluiden olevan saatavilla koko maassa

Hallituksen tukipuolueena toimiva Vasemmistopuolue puuhaa epäluottamuslausetta työministerille.

Ruotsi
Työministeri Eva Nordmark (sd.)
Työministeri Eva Nordmark (sd.)Fredrik Wennerlund / AOP

Ruotsin sosiaalidemokraattien ja vihreiden vähemmistöhallitus sekä kolme tukipuoluetta sopivat tammikuussa hallitusohjelmassa, että työnvälitystä avataan yksityisille toimijoille.

Samaan aikaan työministeriön alainen valtiollinen työnvälitys ilmoitti vähentävänsä toimipisteitään ja irtisanovansa tuhansia työntekijöitään. Kaikkiaan 132 toimipistettä lakkautettaisiin. Julkisen työnvälityksen rooliksi tulisi enemmänkin valvoa ja kehittää toimintaa.

Yksi tukipuolueista, Vasemmistopuolue, on erityisesti yksityistämistä vastaa. Kolme muutakin puoluetta kritisoi uudistusta liian hätäiseksi ja huonosti valmistelluksi. Kristillisdemokraatit, Maltilliset ja Ruotsidemokraatit ovat Dagens Nyheter -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) avoimia Vasemmistopuolueen ajatukselle epäluottamuslauseen esittämisestä työministeri Eva Nordmarkille (sd.).

Vasemmistopuolueen kansanedustajat eivät yksin riitä epäluottamuslauseen esittämiseen, koska siihen tarvittaisiin 35 edustajaa ja Vasemmistopuolueella on vain 28 paikkaa valtiopäivillä. Vasemmistopuolueen sisällä on lisäksi esitetty Dagens Nyheterin mukaan kritiikkiä siitä, että epäluottamuslauseella uhataan vasta 2,5 kuukautta virassa ollutta Nordmarkia, joka ei ole edes ollut laatimassa hallitusohjelmaa.

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n politiikantoimittajan (siirryt toiseen palveluun) Elisabeth Marmorsteinin mukaan Maltillisille on tiukan oppositiopolitiikan ajaminen sinänsä mieluista, mutta puolue on itse ajanut juuri työnvälityksen avaamista yksityisille toimijoille.

Marmorsteinin mukaan epäluottamuslause on tässä vaiheessa epätodennäköinen. Jos se silti toteutuu, pääministeri Stefan Löfven saattaa tehdä asiasta hallituskysymyksen ja jopa vaatia ennenaikaisia vaaleja.

"Työvälitystoimistojen kylttejä eri alueille"

Nordmark puolusti torstaina työnvälityksen uudistamista tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa työvoimaviranomaisille on annettu tehtäväksi vahvistaa paikallista läsnäoloa.

– Tulemme näkemään työnvälityksen kylttejä useilla seuduilla ympäri maata. Se on priorisointikysymys, sanoi Nordmark SVT:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Uudistus pyritään silti toteuttamaan vuoden 2021 aikana, mutta kontrolloidusti: jos yksityiset toimijat eivät ole valmiina silloin, otetaan aikalisä.

Ainakaan Vasemmistopuolueelle Nordmarkin ulostulo ei näillä näkymin riitä. Expressen-lehden haastatteleman (siirryt toiseen palveluun) kansanedustajan Ali Esbatin mukaan epäluottamusuhka on edelleen voimassa.