1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työehtosopimukset

Teollisuusliiton Riku Aalto: Kiky-tunnit pois avaussopimuksesta ja kaikista muista

Vientialojen työehtoriitojen sovittelu alkaa. Teollisuusliiton mukaan sopu teknologiateollisuudessa on vain palkankorotuksesta kiinni.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Kuva: Yle

Teollisuusalojen palkansaajaliitto Teollisuusliitto neuvottelee lähipäivinä valtakunnakunnansovittelijan luona keskeisistä sopimuksistaan työnantajan kanssa. Rupeama alkaa torstaina kemianteollisuuden sopimuksesta.

Jos sovintoa ei synny, edessä ovat mittavat lakot 9. joulukuuta alkaen.

Tärkeimpänä sopimuksena ja palkkakierroksen kiinnekohtana pidetään yleisesti Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuus ry:n välistä työehtosopimusta. Sitä koskevaa työehtoriitaa sovitellaan huomenna perjantaina.

Teollisuusliiton puheenjohtajana Riku Aallon mukaan tämä sopimusneuvottelu on muita pidemmällä, joten siitä olisi mahdollista päästä sopuun jo tulevana viikonloppuna.

Erimielisyyttä on enää palkankorotusprosentista. Tämä erimielisyys on kuitenkin suuri.

Työnantajajärjestö Teknologiateollisuus on ilmoittanut, että se on valmis luopumaan kiky-tuntien jatkosta teknologiateollisuudessa vain, jos palkankorotukset jäävät pieniksi. Tätä Teollisuusliitto ei hyväksy.

– Meidän näkemyserot ovat sen verran isot, että helppoa siihen lopputulokseen ei ole päästä, Aalto sanoi Ylelle Teollisuusliiton valtuuston kokouksesa Helsingissä.

Aalto korostaa, että muissa Teollisuusliiton sopimuspöydissä, kuten kemianteollisuudessa ja mekaanisessa metsäteollisuudessa, palkkojen lisäksi on paljon muitakin kiistakysymyksiä ratkaisematta.

Teollisuusliiton puheenjohtajan tavoite on samansisältöinen sopimus kaikille sen sopimusaloille. Hänen mielestään taloudessa on jo uusia elpymisen merkkejä, mikä tuo tilaa myös palkankorotuksille.

"Kiky-tunnit pois kaikilta"

Teollisuusliitto on tehnyt moneen kertaa selväksi, että se ei suostu edes neuvottelemaan kilpailukykysopimukseen sisältyneiden lisätyötuntien jatkamisesta Teknologiateollisuuden kanssa.

Perusteluna on ollut muun muassa se, että tunneista sovittiin erillisessä lisäpöytäkirjassa, joka on jo irtisanottu.

Torstaina Aalto tarkensi, että kiky-tunteja ei haluta niillekään Teollisuusliiton sopimusaloille, joissa kiky-tunnit sisällytettiin aikanaan varsinaiseen työehtosopimukseen.

Näin toimittiin esimerkiksi kemianteollisuuden sopimuksessa, jonka jatkosta väännetään torstaina sovittelijan luona.

– Työnantajat ovat kovasti peräänkuuluttaneet sitä, että teknologiateollisuuden sopimuksesta syntyy jonkin sortin yleinen linja. Jos teknologiateollisuuden sopimuksessa ei ole kilpailukykysopimuksen mukaisia 24 tunnin talkootöitä, niin todennäköisesti ei niitä muuallakaan pitäisi olla, Aalto sanoo.