Stoltenberg korosti Macronille Yhdysvaltain sitoutumista Natoon, mutta samalla Yhdysvallat ilmoitti vähentävänsä rahoitustaan tuntuvasti

Stoltenberg: "Euroopan unioni ei voi yksin puolustaa Eurooppaa"

Nato
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa. EPA-EFE/IAN LANGSDON

Kun Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg matkusti tänään Ranskaan, moni odotti hänen vastaavan presidentti Emmanuel Macronin kritiikkiin Natosta aivokuolleena järjestönä.

Ja odotuksiin vastattiin. Stoltenberg korosti tapaamisessa harvinaisen voimakkain sanakääntein Naton merkitystä Euroopalle.

– Euroopan unioni ei yksin pysty puolustamaan Eurooppaa, Stoltenberg sanoi ja muistutti vahvan transatlanttisen yhteistyön olevan Euroopan turvallisuuden perusta.

Stoltenberg myös muistutti Naton olevan sotilaallisesti vahvempi kuin koskaan kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Hän vastasi Macronin väitteisiin siitä, ettei Yhdysvallat ole enää sitoutunut puolustamaan Eurooppaa.

Stoltengergin mukaan Yhdysvallat on itse asiassa lisännyt joukkojaan Euroopassa, minkä lisäksi Euroopan maiden ja Yhdysvaltain välinen yhteistyö on korkeimmillaan vuosikymmeniin.

Macron ei kuitenkaan perunut sanojaan ja sanoi olevansa edelleen sitä mieltä, että Nato on aivokuollut. Macronin mukaan kommentin tarkoituksena on herätellä Naton jäsenmaita ennen joulukuun 4. päivän huippukokousta Britanniassa.

Yhdysvallat vähentää Nato-rahoitustaan

Stoltenbergille nolo ilmoitus kuultiin hetkeä myöhemmin, kun Nato kertoi Yhdysvaltain vähentävän sotilasliiton rahoitustaan.

Samalla muut Nato-maat lisäävät maksuosuuttaan.

Muutoksen jälkeen Yhdysvallat ja Saksa maksavat Naton toimintabudjetista kumpikin hieman yli 16 prosenttia. Yhdysvaltain osuus vähenee merkittävästi, sillä tähän asti se on rahoittanut liki neljäsosan sotilasliiton budjetista.

Myös muiden Naton eurooppalaisten jäsenmaiden ja Kanadan maksuosuus Naton budjetista nousee.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistuvasti arvostellut Naton muita jäsenmaita siitä, että ne ovat rahoituksessa "vapaamatkustajia".

Macron: Euroopan, Naton ja Venäjän neuvoteltava uusi ohjussopimus Eurooppaan

Macron kehotti Natoa osallistumaan neuvotteluihin Venäjän kanssa ja vaati Natoa neuvottelemaan määrätietoisesti, vaativasti ja selväjärkisesti.

Samalla Macron kuitenkin korosti, että Eurooppaan on rakennettava uusi turvallisuusarkkitehtuuri yhteistyössä Venäjän ja Yhdysvaltain kanssa.

Tällä Macron viittasi uuteen sopimukseen Euroopan alueelle sijoitettavista ohjuksista. Macron kielsi suostuneensa Venäjän pyyntöön lyhyen- ja keskimatkan ohjuksien kiellosta.

Aiemmin tänään venäläiset uutistoimistot kertoivat Macronin haluavan keskustella asiasta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.