Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: Jos valheet ja maalittaminen yleistyvät, tästä tulee vaikea paikka elää – tieto on Linnan juhlien teema tänä vuonna

Presidentti Niinistöltä kysyttiin myös kommenttia hallituksen ympärillä vellovaan Posti-kohuun. Niinistö sanoi tavanneensa pääministeri Antti Rinteen, mutta ei halunnut muuten kommentoida asiaa.

Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö kertoi perjantaina Linnan juhlien tämän vuoden teemasta, mutta ei halunnut ottaa kantaa postikohusta syntyneeseen tilanteeseen. Juhlien tämän vuoden teema on tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

Linnan juhlien tämän vuoden teema on tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan tieto on valittu tämän vuoden itsenäisyyspäivän vastaanoton teemaksi sen vuoksi, että tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan. Kehityksen mukana yhteiskunnalliseen keskusteluun on kuitenkin tullut lisää myös puolitotuuksia ja suoranaisia valheita. Niinistö viittasi myös maalittamiseen viime vuosien ilmiönä.

– Ja jos siihen suuntaan mennään, tästä tulee vaikea paikka elää kaikille. Ehkä huolestuttavinta on loukkaava tapa keskustella: kun hyökätään yksilöitä vastaan. Se on aikamoinen tuskan tila kohteelle.

Niinistön mukaan jokainen on paitsi maansa, myös tiedon ja yhteiskunnallisen keskustelun puolustaja. Hän totesi "kannattavansa kovasti" kriittistäkin väittelyä.

Presidentin kanslian mukaan on harvinaista, että presidentti pitää itsenäisyyspäivän vastaanoton teemasta erillisen puheenvuoron, kuten tänä vuonna. Voit katsoa Niinistön puheen klikkaamalla jutun pääkuvana olevaa videota.

Viime vuonna itsenäisyyspäivän vastaanoton teema oli ympäristö.

Ruoka ja musiikki: luomuteemalla jatketaan, kappalevalinnassa kunnianosoitus Reijo Taipaleelle

Presidentin puheenvuoron jälkeen tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös muista yleisöä Linnan juhlissa kiinnostavista asioista, kuten tarjoiluista, koristeluista ja musiikista.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton ruokatarjoiluissa näkyy myös tänä vuonna ympäristö. Palveluesimies Berit Mäkisen mukaan tarjoilut ovat, jos mahdollista, vieläkin luonnonmukaisempia kuin viime vuonna. Esimerkiksi perinteinen Linnan booli on kokonaan luomua.

– Kenties aiemmin Linnassa vierailleet huomaavat pienen eron. Se on vielä parempaa kuin aiemmin, Mäkinen kehuu.

Täysin luonnonmukaisia ovat myös vastaanotolla tarjoiltavat vegaaniset viinit ja luomutee. Juomapuolta edustaa myös hävikkileipäolut.

Ruokia tulee tyypillisesti maakuntien pieniltä tuottajilta. Linnan järjestäjät eivät kuitenkaan halua kertoa tuottajien nimiä.

– Tänä vuonna uutuutena on esimerkiksi makea salmiakkileivos. Myös voileipäkakuissa on uusia täytteitä, muun muassa kylmäsavulohi-hauki, kertoo keittiömestari Jyrki Jääskeläinen.

Juhlavastaanoton kukat on saatu lahjoituksena satavuotiaalta Kauppapuutarhaliitolta. Linnan juhlien koristeluissa näkyykin tavallista enemmän kukkia, kuten ruusuja, gerberoita, ritarinkukkia ja krysanteemeja.

Vastaanoton musiikkiesitysten solistit ovat Laura Voutilainen ja Lauri Mikkola, jotka esiintyvät Kaartin soittokunnan kanssa Valtiosalissa. Cantores Minores esiintyy veteraaneille ja lotille Keltaisessa salissa. A cappella -yhtye Club for Five esiintyy kolmannen kerroksen salongissa.

Ensimmäinen valssi on Raimo Roihan säveltämä Maailman kaunein maa. Kappalevalinnalla halutaan kunnioittaa keväällä menehtyneen laulajan, Reijo Taipaleen muistoa. Taipale esitti laulua usein.

Niinistö ei pistänyt lusikkaansa Posti-soppaan

Presidentiltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös, onko hän tavannut tänään pääministeri Antti Rinnettä Posti-kohun tiimoilta. Niinistön mukaan hän tapasi Rinteen ennen valtioneuvoston esittelyä, kuten aina perjantaisin. Muuten hän ei omassa puheenvuorossaan ottanut kantaa hallituksen ympärillä vellovaan keskusteluun.

– Omistajaohjaus on kokonaisuudessaan parlamentaarisen kentän, hallituksen ja eduskunnan asioita, joihin en halua tässä yhteydessä puuttua.

Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat kutsuneet Presidentinlinnaan tänä vuonna kaikkiaan 1 700 vierasta.

Kunniavieraina on noin 30 veteraania, lottia sekä veteraanijärjestöjen edustajia. Veteraanit alkavat olla jo sen verran iäkkäitä, että tänä vuonna heillä on kaikilla myös avustajat mukana.

Korjaus 29.11. 17.12: Säveltäjä Roihan etunimi on Raimo eikä Rauno, kuten artikkelin alkuperäisessä versiossa virheellisesti luki.

.
.