Kaskisten ja Närpiön liitos käsitellään uudelleen

Kaskisten kaupunginhallitus aikoo ensi maanantaina esittää valtuustolle, että asia käsitellään pikaisesti uudelleen.

kuntaliitokset
Äänestyslipun leimaus.
Kaskisissa kaupunkilaiset äänestivät liitosta vastaan, samoin valtuusto. Nyt asia käsitellään todennäköisesti uudelleen. Tuomo Rintamaa / Yle

Kaskisten kaupunginhallitus ottaa ensi maanantaina uudelleen käsittelyyn Kaskisten ja Närpiön kuntaliitoksen. Kaskisten valtuusto torjui täpärästi kuntaliitoksen kokouksessaan kaksi viikkoa sitten.

Kaupunginhallituksen tulevan maanantain esityksen mukaan "kaupunginvaltuuston liitospäätös ei ole syntynyt laillisessa järjestyksessä, eikä siksi ole täytäntöönpanokelpoinen".

Kaupunginhallitus aikoo kehottaa valtuustoa pikaisesti käsittelemään asian uudelleen.

Kuntaliitoskokouksessa 18.11.2019 päädyttiin jääväämään kaksi henkilöä. Liitoksesta äänestivät näiden kahden valtuutetun varajäsenet, mikä vaikutti päätökseen ratkaisevasti.

Kuntaliitto antoi kuitenkin nyt lausunnon, jonka mukaan valtuuston jäsenistä kukaan ei ollut esteellinen kuntaliitoksen käsittelykokouksessa.

Kuntaliiton lakiasiain johtaja Juha Myllymäki perustelee asiaa lausunnossaan muun muassa sillä, että liitosasioita käsiteltäessä valtuutetut ovat harvoin esteellisiä. Asia "vaikuttaa todennäköisesti jollain tavalla lähes kaikkien valtuutettujen ja heidän läheisiensä työhön, luottamustehtäviin tai muihin olosuhteisiin. Esteellisyys syntyy kuitenkin vain, jos käsiteltävä asia eli kuntien yhdistyminen ja yhdistymissopimus koskettavat henkilökohtaisesti valtuutettua tai hänen läheisiään".

Lue lisää: Suomen pienin kaupunki ei taivu kuntaliitokseen – Kaskisten ja Närpiön liitto kaatui tiukan äänestyksen jälkeen