Yli puolet suomalaisista tyytymättömiä Rinteen hallitukseen – Oppositio sai vielä heikommat arviot

Keskustan kannattajissa kriittisiä ja tyytyväisiä on lähes saman verran.

Rinteen hallitus
Antti Rinne ja Sirpa Paatero eduskunnan täysistunnossa 26. marraskuuta.
Pääministeri Antti Rinne ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero keskustelevat eduskunnassa. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Suomalaisista noin kolmasosa katsoo Antti Rinteen (sd.) hallituksen onnistuneen toimissaan vähintään melko hyvin, ilmenee Kantar TNS:n torstaina julkistamasta puoluebarometrista. Hieman yli puolet vastaajista on eri mieltä ja arvioi, että hallituksen toiminta on ollut huonoa tai melko huonoa.

Oppositio sai kyselyssä vielä heikommat arviot, sillä sen onnistumista pitää vähintään melko hyvänä joka neljäs. Toisaalta oppositiota moittii hitusen harvempi kuin hallitusta, sillä sen toimintaa pitää huonona tai melko huonona yhteensä 48 prosenttia.

Kantar TNS haastatteli tutkimukseen yli 1 300:aa suomalaista marraskuun alkupuolella. Vastaajat olivat 15–74-vuotiaita. Virhemarginaali on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Viime helmikuussa julkaistussa vastaavassa kyselyssä hallitukseen tyytyväisiä oli hieman enemmän eli 35 prosenttia. Silloin vallassa oli vielä edellinen, Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus.

Vasemmistoliiton kannattajat tyytyväisimpiä

Tyytyväisimpiä Rinteen hallitukseen olivat vasemmistoliiton kannattajat, joista 72 prosenttia piti sen toimintaa onnistuneena. SDP:n kannattajista tätä mieltä oli 69 prosenttia.

Keskustalaisista 41 prosenttia piti hallituksen toimintaa hyvänä, 40 prosenttia huonona. Vihreistä myönteisen arvion antoi 42 prosenttia ja tyytymättömiä oli 33 prosenttia. RKP:n kannattajista 50 prosenttia arvioi hallituksen onnistuneen vähintään melko hyvin.

Tylyimmin hallituksen onnistumista arvioivat perussuomalaisten kannattajat, joista 81 prosenttia katsoo sen pärjänneen huonosti. Toisen suuren oppositiopuolueen kokoomuksen kannattajista tätä mieltä oli 65 prosenttia.

Vastaajilta kysyttiin myös, mitä he pitävät hallituksen tärkeimpänä tavoitteena. Eniten kannatusta sai työllisyysasteen nostaminen, jota pitää tärkeimpänä lähes joka kolmas suomalainen.