Keminmaan kirkkoneuvosto: uuden kirkkoherran valinta kirkkovaltuustolle, seurakuntalaiset eivät pääsisi äänestämään

Simon seurakunta on jo päättänyt välilliseen kirkkoherranvaaliin.

Kirkkoherranvaalit
Keminmaan kirkkoherra Sanna Komulainen.
Virkansa Keminmaassa jättänyt kirkkoherra Sanna Komulainen valittiin Keminmaahan selkeällä äänten enemmistöllä. Uudessa työpaikassaan Iisalmen seurakunnassa kirkkoherran valinnan teki seurakuntaneuvosto.Minna Aula / Yle

Keminmaassa seurakunnan kirkkoneuvosto haluaa uuden kirkkoherran valinnan kirkkovaltuuston päätettäväksi.

Kirkkoneuvosto äänesti valintatavasta kokouksessaan maanantaina. Kuusi jäsentä oli kirkkovaltuuston kannalla. Kaksi jäsenistä kannatti välitöntä vaalia eli kirkkoherran valitsemista edellisvaalien tapaan seurakuntalaisten äänillä.

Seurakunnan talouspäällikön tekemän esityksen puolesta äänestivät Ari Aho, Marjo Appelgrén, Jukka-Pekka Kerimaa, Ritva Lampela, Pirkko Saastamoinen ja Jukka Viitala. Esitystä vastustivat Risto Rimpisalo ja Eeva Lääkkö.

Talouspäällikkö Päivi Tervo perustelee tekemäänsä esitystä muun muassa sillä, että välitön vaali on kallis ja työläs järjestää. Hänen mielestään demokraattisesti valittu kirkkovaltuusto on saanut seurakuntalaisilta luottamuksen ja on siten kykenevä valitsemaan myös pätevän kirkkoherran.

Asian käsittelee vielä myös kirkkovaltuusto. Se tekee esityksen vaalitavasta Oulun hiippakunnan tuomiokapitulille, joka tekee siitä lopullisen päätöksen.

Virastaan irtisanoutunut Sanna Komulainen valittiin Keminmaan kirkkoherraksi keväällä 2016 seurakuntalaisten äänillä. Hän sai yli 70 prosenttia äänistä.

Äänestysprosentti kirkkoherranvaalissa oli 28,1. Edellisessä seurakuntavaalissa äänestysprosentti oli 15,6.

Uusi vaalitapa on vielä harvinainen pohjoisen seurakunnissa

Seurakunnat ovat voineet vuodesta 2014 lähtien pyytää tuomiokapitulilta lupaa järjestää kirkkoherranvaali välillisenä vaalina. Siinä kirkkoherraa eivät valitse suoraan seurakuntalaiset, vaan seurakuntavaaleissa valittu luottamuselin.

Oulun hiippakunnassa ainoat välilliset vaalit on järjestetty tähän mennessä Halsuan seurakunnassa. Päätöksen ensi vuonna pidettävistä välillisistä kirkkoherranvaaleista on tehnyt Simon seurakunta.

Pudasjärven seurakunnalle hiippakunnan tuomiokapituli ei myöntänyt lupaa välilliseen vaaliin. Tuomiokapitulin mukaan syynä oli se, että seurakuntalaiset ovat olleet aina ahkeria äänestäjiä ja äänestysprosentti on ollut korkea.

Välillistä vaalia on perusteltu muun muassa seurakuntalaisten perinteisesti kovinkin alhaisella äänestysaktiivisuudella. Sitä on pidetty myös reilumpana virkaa hakevien kannalta, koska vaalisisjoja ei ole, vaan kirkkoherra valitaan kaikkien pätevien hakijoiden joukosta.

Vaalitapaa kritisoineet puolestaan pelkäävät sen kaventavan demokratiaa ja johtavan kirkkoherravalintojen politisoitumiseen.

Keminmaan lisäksi esityksen vaalitavan muuttamisesta on juuri tehnyt myös Rovaniemen seurakunnan kirkkoneuvosto.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).