Tulvavirtaamat aiheuttavat päänvaivaa – Kyrkösjärven juoksutukset pois laskuista muuntajarikon takia

Kyrkösjärven vesivoimalaitoksen muuntajan rikkoontuminen aiheuttaa töitä niin Seinäjoen Energialle kuin Ely-keskuksellekin.

tulvat
Kyrkösjärvi Seinäjoella oli jouluviikolla vielä ilman jääpeitettä.
Vettä ei voida juoksuttaa Seinäjoen Kyrkösjärveen, koska järvi on täynnä. (Arkistokuva)Pasi Takkunen/Yle

Seinäjoen Energian Kyrkösjärven voimalaitoksen päämuuntaja rikkoontui eilen ja se aiheuttaa nyt runsaasti töitä. Suurin ongelma ei ehkä ole se, että yhtiö menettää osan sähköntuotannostaan, vaan se, että vesistöt ovat tulvakorkeudessa.

Muuntajan rikkoontumisen takia vettä ei voi juoksuttaa voimalaitoksen sähköntuotantoon. Tavallisesti vesi johdetaan Kyrkösjärven tekoaltaaseen ja sitä kautta voimalaitokseen ja sieltä purkuputkea pitkin kohti Seinäjoen Mallaskoskea. Nyt purkuputkea pitkin virtaa vain pieni määrä vettä.

Kyrkösjärveen vettä ei juoksuteta, koska järvi on täynnä. Vesi joudutaan ohjaamaan Rengon padolta Seinäjoen vanhaa uomaa pitkin, joten myös vanhassa uomassa on nyt poikkeuksellisen paljon vettä.

Jos putosit kärryiltä, taustalla on monimutkainen tulvasuojelujärjestelmä, jonka tarpeisiin Kyrkösjärvi aikoinaan tehtiin.

Sähköenergiayksikön johtaja Kari Roos Seinäjoen Energia Oy
Seinäjoen Energian sähköenergiayksikön johtaja Kari Roos. Antti Kettumäki / Yle

Vesistöjen hallinta on akuutein

Seinäjoen Energia ja Ely-keskus pohtivat nyt yhdessä ja ensisijaisesti, miten vesistön hallinta onnistuu.

– Joudumme poikkeusjärjestelyllä hoitamaan veden juoksutuksen ja se on se akuutein asia, sanoo Seinäjoen Energian sähköenergiayksikön johtaja Kari Roos.

Ylimääräisiä käsipareja on hälytetty ja työssä on tuplamiehistö, kuten yleensä tulvatilanteessa. Tilanne huolestuttaa, mutta Roos sanoo, että kaupunkilaisten ei tarvitse olla huolissaan. Seinäjokeen mahtuu se määrä vettä, joka sinne nyt virtaa.

Jos tilanne kestää pitkään, vettä on paljon ja tulee pakkasta, on vaarana, että Seinäjokeen muodostuu hyydepatoja. Se taas voi tarkoittaa tulvimista.

Ympäristökeskus ennustaa, että jokivesien pinnat nousevat vielä. Pohjalaismaakunnissa jokivedet nousivat jo viime viikon sateiden ja lumen sulamisen vuoksi vuoden suurimpaan tulvahuippuun.

Seinäjoen vanha uoma on täynnä vettä, lunta sataa.
Seinäjoen vanhan uoman varren omakotitalon pihalta näkee, miten korkealla vesi on nyt. Tarja Ala-Renko

Vettä menee hukkaan

Samalla Seinäjoen Energia toki menettää arvokasta vesivoimaa – ja euroja. Roos sanoo, että tappiota tulee kymmenen tuhatta euroa päivässä. Näin siis siitäkin huolimatta, että Kyrkösjärven vesivoiman osuus on vain 2 prosenttia Seinäjoen Energian sähköntuotannosta.

Kokonaishintalappu voi olla satoja tuhansia euroja, kun joudutaan vielä hankkimaan uusi muuntaja. Korvaavan tai uuden päämuuntajan saamisessa voi kestää viikkoja.

– Jos oikein hyvin menee, jouluun mennessä asia olisi ratkaistu väliaikaisesti. Uusi muuntaja voitaisiin tilata ensi kesäksi, sanoo Roos.

Muuntajan rikkoontumisen syytä selvitetään vielä.

Lue lisää: Kyrkösjärven voimalaitoksen päämuuntaja rikkoontui – Seinäjoen virtaama moninkertaistuu