1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Amazonin sademetsä

Brasilian Amazonin sademetsäkadosta julkaistiin tarkistettu tilasto – tuho hieman luultua suurempi

Heinäkuuhun mennessä metsää oli hävitetty vuoden aikana yli 10 000 neliökilometriä.

Laittomasti kaadettuja puita kuljettava tukkirekka kuvattiin Amazonin alueella sijaitsevassa Apuissa keskiviikkona 4. syyskuuta. Kuva: Fernando Bizerra / EPA

Amazonin sademetsää katoaa vauhdikkaammin kuin vuosiin, selviää Brasiliassa julkaistuista tarkistetuista tilastoista.

Heinäkuuhun mennessä metsää oli hävitetty vuoden aikana yli 10 000 neliökilometriä, mikä on enemmän kuin aikaisempina vuoden mittaisilla tarkastelujaksoilla sitten vuoden 2008.

Aikaisemmista tilastoista on selvinnyt, että tämän vuoden ensimmäisen kahdeksan kuukauden aikana metsää on tuhottu lähes kaksi kertaa nopeammin kuin samaan aikaan aikaisempana vuonna.

Muutama viikko sitten Brasilian kansallinen avaruustutkimusinstituutti INPE arvioi, että Amazonin sademetsää on Brasiliassa tuhoutunut 9 762 neliökilometriä elokuusta 2018 heinäkuuhun 2019. INPEn tiedot pohjaavat satelliittikuviin. Määrä on kolmanneksen suurempi kuin vuotta aiemmin.

Nyt INPE julkaisi uusia tilastoja, jotka kertovat, että sademetsää on tuhoutunut kaikkiaan 10 100 neliökilometriä vuoden mittausjaksolla.

Koira tutki metsäpalon polttamaa seutua Amazonian alueella torstaina 5. syyskuuta. Kuva: Fernando Bizerra Jr. / EPA

Ankarat metsäpalot ovat korventaneet sademetsää ennätystahtiin tänä vuonna. Amazonian palot ovat olleet lukuisimmat sitten vuoden 2010.

Ympäristönsuojelijat ovat syyttäneet Amazonian ahdingosta presidentti Jair Bolsonaroa, joka on kannattanut kaivostoimintaa ja metsän raivaamista maatalouskäyttöön sademetsäalueella. Bolsonaro on joutunut myös kansainvälisen yhteisön hampaisiin, ja esimerkiksi monet EU-johtajat ovat ottaneet kantaa sademetsien tilanteeseen.

Bolsonaro on vastannut syyttämällä kansalais- ja hyväntekeväisyysjärjestöjä metsäpalojen sytyttämisestä ja Ranskaa ja muita Brasilian itsemääräämisoikeuden uhkaamisesta sademetsän osalta.

Amazonia on maailman suurin sademetsä. Se peittää lähes puolet Brasilian pinta-alasta ja ulottuu myös naapurimaihin Boliviaan, Kolumbiaan, Peruun, Venezuelaan ja Ecuadoriin. Sademetsän pinta-ala on noin 5,5 miljoonaa neliökilometriä.

Lue myös:

Avaruusjärjestö: Brasilian Amazonin sademetsän kato suurin yli kymmeneen vuoteen

Amazonian sademetsää tuhoutunut tänä vuonna ennätystahtiin – metsäpalojen määrä on vähentynyt syyskuun alussa

Brasilia kieltää kaskeamisen Amazoniassa 60 päiväksi sademetsäpalojen hillitsemiseksi