1. yle.fi
  2. Uutiset

Hamina raivaa lisää tilaa satamayrityksille – haluaa lunastaa asukkailta maata

Kaupunki harkitsee maiden lunastamista Hillonlahden pohjoispuolelta.

satamat
Rahtilaivaan lastataan kontteja HaminaKotkan satamassa.
Hamina haluaa raivata lisää tilaa satamayrityksille. Arkistokuva Kotkasta Mussalon satamasta.Mikko Savolainen / Yle

Haminan kaupunki varautuu satama-alueen laajentamiseen.

Kaupunki suunnittelee lunastavansa maanomistajilta 18 hehtaaria maata sataman viereisen Hillonlahden vastakkaiselta rannalta.

Hillonlahden pohjoispuolella on kymmenkunta mökkiä ja omakotitaloa, joista muutamassa on vakituista asutusta. Suurin osa lunastettavasta alueesta on yhteisiä maa- ja vesialueita.

Kaupunki on yrittänyt ottaa yhteyttä kaikkiin maanomistajiin, mutta osa heistä ei ole reagoinut yhteydenottoon mitenkään.

– Olemme olleet kiinteistöjen omistajiin kirjeitse yhteyksissä. Postilakon takia laitamme vielä lisäkirjeitä asiasta, kaupungingeodeetti Aki Oksanen kertoo.

Yksikin talo haittaa louhintoja

Hillonlahden pohjoispuolinen alue on kaavoitettu satamatoimintaa varten. Ennen sen käyttöönottoa kaupungin pitäisi lunastaa koko alue, jotta se voitaisiin louhia tasaiseksi uusia yrityksiä varten.

– Ei riitä, että saisimme vain osan alueista. Yksikin talo voi aiheuttaa isoja hankaluuksia louhinnoissa, Oksanen sanoo.

Oksasen mukaan kalliolouhinnat vaatisivat ensin ympäristövaikutusten arviointia, mutta sen aloittamisesta ei ole vielä päätetty. Yva-menettely veisi hänen mukaansa noin vuoden.

Alueelle hamuavista yrityksistä ei ole vielä tietoa.

– Neuvotteluja on käynnissä, mutta mitään ei ole vielä julkistettavissa, Oksanen sanoo.

Satama laajenisi kymmenesosan

Kaupunki on ostanut viime vuosina useita kiinteistöjä Hillonlahden pohjoispuolelta. Nykyisin kaupunki omistaa laajennettavasta noin 82 hehtaarin kokoisesta alueesta suurimman osan, 80 prosenttia.

Laajentuessaan sataman koko kasvaisi noin kymmenellä prosentilla. Haminan–Kotkan satamalla on käytössään noin 780 hehtaaria kaupungin maa- ja vesialueita.

Haminan kilpailukykyvaliokunta ottaa kantaa ensi viikolla esitykseen, jonka mukaan kaupunki hakisi Maanmittauslaitokselta lunastustoimitusta. Lunastuksen hakemisesta päättää kaupunginhallitus.

Lue seuraavaksi