Kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää Riihimäen pysymistä osana Kanta-Hämettä

Yhtenä syynä on muun muassa ministerien toimesta tullut viesti, jonka mukaan kuluvalla vaalikaudella maakunta-asiaa ei tulla avaamaan.

Riihimäki
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko
Kaupunginjohtaja Sami Sulkko näkee, että Riihimäelle olisi merkittävä etu kuulua Uuteenmaahan ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriinTimo Leponiemi / Yle

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää maanantaina 2. joulukuuta kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, ettei Riihimäki vaihda maakuntaa tai sairaanhoitopiiriä.

Sulkon mukaan selvitysten ja neuvottelujen perusteella näyttää siltä, että jos Riihimäki hakisi maakunnan vaihtamista, se ei todennäköisesti johtaisi myönteiseen ratkaisuun valtion taholta.

–Mikäli olisi tiedossa, että valtio suhtautuisi myönteisesti näihin vaihtoihin, olisin esittänyt maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtoa. Tässä tilanteessa lyhyellä aikavälillä kaupungin edunvalvonnalle syntyisi riski ja osalle terveydenhuollon prosesseja aiheutuisi välivaiheen ongelmia. Pidän selvänä, että asiaan palataan viimeistään seuraavalla vaalikaudella, Sulkko toteaa.

Sulkko pitää tärkeänä, että asiaa punnitessa mietitään tarkasti erilaisia skenaarioita tulevaisuuteen liittyen.

–Kaikkiin erilaisiin näkymiin liittyy kysymys siitä, kuuluuko Riihimäki asukkaiden kannalta ja tulevan maakunnan tulevaisuuden rahoituskustannukset huomioiden parhaaseen sotemaakuntaan.

–Isossa kuvassa tarkasteltuna voisi olla tarkoituksenmukaista rakentaa kaupunkia tiiviimmin osaksi metropolialuetta ja luoda yhteistyörakenteita riippumatta lyhyen aikavälin sairaanhoitopiiri- ja maakuntaratkaisusta, kertoo Sulkko.

"Henkilökohtaisesti olen pettynyt ratkaisuun"

Sami Sulkko näkee, että Riihimäelle olisi merkittävä etu kuulua Uuteenmaahan ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin.

–Muun muassa ministerien toimesta on kuitenkin tullut viestiä, että kuluvalla vaalikaudella maakunta-asiaa ei tulla avaamaan. Henkilökohtaisesti olen pettynyt ratkaisuun. Kyse ei ole siitä, mikä on Riihimäkeläisten etu pitkässä juoksussa vaan siitä, mitä hallituspuolueiden kesken on maakuntajaosta sovittu. Valitettavasti poliittinen sopimus menee tulevaisuuden strategisten vaihtoehtojen ohi.

Sulkon mukaan Riihimäen kuulumisessa Kanta-Hämeeseen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin on ongelmia.

–Riihimäen kannalta Länsi-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitteluun kuuluminen on erittäin ongelmallista. Myös Assi-sairaala tulee aiheuttamaan todella merkittäviä riskejä Riihimäen kaupungin osalta ja vaikeuttaa omaa investointitarvettamme, kertoo Sulkko.

Riihimäen teettämät vaihtoehtoisselvitykset valmistuivat lokakuun 2019 lopulla.

Päivitetty 29.11.2019 klo 9:05: Lisätty Sami Sulkon kommentit ja mielipiteet Uuteenmaahan kuulumisen eduista ja Kanta-Hämeen haitoista.

Päivitetty 29.11.2019 klo 08:47: Lisätty Sami Sulkon kommentit tulevaisuuden skenaarioista.