Hyppää sisältöön

Ministeri Sirpa Paatero erosi, oppositio vaatii Rinteen eroa, Rinne: osaavan ministerin ero on vaikea paikka – Yle seuraa hetki hetkeltä

Rinne: Postin hallituksen asemaa harkitaan. Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola: En aio erota.

Antti Rinne
Pääministeri Antti Rinne (sd.) oli haastateltavana Ylen 20.30 tv-uutisissa omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) erosta ja Postin liikkeenluovutuksesta nousseesta kohusta.
Tekijät
  • Posti-sotkun keskiössä ollut omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) on esittänyt eronpyyntönsä ja jäänyt sairauslomalle. Asiasta kertoi pääministeri Antti Rinne (sd.) tiedotustilaisuudessa perjantaina päivällä.
  • Rinne arvosteli kovin sanoin Postin hallitusta vääristä tiedoista, mutta ei sanonut, vaihtuuko Postin hallitus.
  • Aiemmin perjantaiaamuna Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola tiedotti, että pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:öön on ollut valtion omistajaohjauksen tuki.
  • Pohjolan mukaan siirron valmisteluvaiheessa omistaja eli valtio ei esittänyt vastustavansa liikkeenluovutusta.
Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero puhui tiedostusvälineille eduskunnan valtiosalissa Helsingissä 26. marraskuuta.
Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) puheet Postista ovat muuttuneet koko ajan. Perjantaina pääministeri Antti Rinne kertoi Paateron pyytäneen eroa. Jutun pääkuvaa klikkaamalla voit katsoa pääministerin tiedotustilaisuuden.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) eroaa. Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että Paatero esitti tänään eronpyyntönsä itse. Rinne hyväksyi eronpyynnön.

Valtioneuvoston kanslia kertoi hetki ennen infon alkua Paateron jäävän sairauslomalle kahdeksi viikoksi.

Rinne sanoi, että eronpyyntöä edelsi puhelu, jossa Rinne kertoi, miltä tilanne Paateron osalta näyttää. Paateron seuraajasta ei ole vielä tietoa.

Rinteen mukaan Paatero ei ole noudattanut hänen antamia ohjeita siitä, miten Postin omistajaohjausta pitää tehdä. Rinteen mukaan Paatero ei tuonut tarpeeksi voimakkaasti valtio-omistajan näkemystä asiasta Postille.

Rinne kuitenkin korosti, että Posti on toiminut väärin ja Postin hallituksen asemaa pohditaan. Pääministeri syytti Postia siitä, että se on yrittänyt häivyttää riitaan liittyviä keskeisiä päivämääriä tiedotteissaan.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola ei aio jättää tehtäväänsä, kertoi STT illansuussa.

Perjantaina tapahtumat alkoivat vyöryä, Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola totesi aamupäivällä tiedotteessa, että pakettilajittelun liikkeenluovutuksella on ollut valtion omistajaohjauksen tuki.

Pohjolan mukaan siirron valmisteluvaiheessa omistaja eli valtio ei esittänyt vastustavansa liikkeenluovutusta, ei suullisesti eikä kirjallisesti.

– Kuten julkisuudessakin on todettu, Posti on informoinut ministeriä liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista valmistelun aikana, Pohjola sanoi tiedotteessa.

– Jos omistajalla olisi ollut eriävä kanta ja sellainen olisi tuotu esille, olisimme siihen ehdottomasti reagoineet, vaikka kysymys onkin hallituksen päätösvaltaan kuuluvasta asiasta, Pohjola korosti.

Rinnne totesi torstaina kyselytunnilla ministeri Paateron sanoneen Postille, ettei hallitus hyväksynyt postilaisten siirtoa, mutta Posti ei totellut.

Pääministeri Antti Rinne ja Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola.
Näin pääministeri Antti Rinne kommentoi pakettilajittelijoiden tilannetta eilen eduskunnan kyselytunnilla.

Postin hallituksen tämänpäiväisen avautumisen jälkeen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo syytti saman tienpääministeri Antti Rinnettä tietoisesta eduskunnan harhaanjohtamisesta.

– Näin toimiva pääministeri ei ansaitse eduskunnan luottamusta, sanoo Orpo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Panokset kovenivat jo keskiviikkona, kun kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jättivät hallitukselle välikysymyksen koskien työmarkkinatilannetta ja omistajaohjausta Postin tapauksessa.

Posti-sotku syvenee ja syvenee

Taustalla on viime viikkoina muhinut soppa siitä, tiesikö ja hyväksyikö ministeri Paatero Postin suunnitelmat vai ei. Paatero itse on aiemmin esimerkiksi sanonut kuulleensa Postin suunnitelmista vasta jälkikäteen, kun päätökset siirroista oli jo tehty.

Eilen torstaina pääministeri Rinnettägrillattiin samasta asiasta eduskunnan kyselytunnilla. Rinne vastasi grillaajille Paateron sanoneen Postin hallitukselle, ettei hallitus hyväksy postilaisten siirtoja toiseen yhtiöön, mutta silti Posti teki siirron 700:sta pakettilajittelijasta.

– Postin hallitus esitteli Paaterolle päätöksiä, joiden mukaan 8 100 ihmistä siirretään 1. marraskuuta toiseen yritykseen. Ja että 700 pakettilajittelijaa siirretään toiseen sopimukseen 1. marraskuuta. Ministeri Paatero on todennut, että tämä ei omistajalle käy. Tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta ja 700 ihmistä siirrettiin. Se oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa, Rinne sanoi kyselytunnilla eilen.

Tämänpäiväisessä tiedotteessaan Postin hallitus vastaa erittelemällä koko tapahtumien kulun päivämäärineen.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjolan mukaan Postin hallitus esitteli omistajaohjausministeri Paaterolle liikkeenluovutussuunnitelmia ja taustaperusteluita ensimmäistä kertaa 7.6.2019, ja että ministerin avustajien kanssa asiaa käytiin läpi tarkasti 8.8.2019.

Pohjolan mukaan ministeriä informoitiin myös pari päivää myöhemmin, 10.8.2019. Seuraavana päivänä alkoikin jo yhtiön hallituksen kokous, jossa päätökset siirrosta tehtiin. Pohjolan mukaan käytännön yksityiskohdat aikatauluineen ja julkistussuunitelmineen esiteltiin Paaterolle vielä elokuun 21. päivänä. Pakettilajitteluun tulevista muutoksista kerrottiin Paateron avustajille Pohjolan mukaan 29.8.2019.

Pohjola kertoo Paateron esittäneen 3.9.2019 aikalisää Postin työehtosopimusten muuttamisessa, mutta tämän jälkeen omistajaohjaus ei ole vaatinut liikkeenluovutuksen perumista, Pohjola huomauttaa.

Tällä viikolla tehdyn uuden työehtosopimuksen mukaan pakettilajittelun henkilöstön liikkeenluovutusta ei peruttu.

Lue lisää: