Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot kolmelle suomalaisyritykselle – Cursorin samppanjapullot poksahtivat, kun tieto Googlen saapumisesta varmistui

Keitele Forest Oy, Smartly.io Solutions ja Cursor Oy ovat saaneet tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot.

kansainvälistyminen
Cursor oy:n henkilökuntaa
Cursor oy:n henkilökunta iloitsee tasavallan presidentin myöntämästä palkinnosta. Team Finland

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tänään myöntänyt kansainvälistymispalkinnot Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:lle, mekaaniseen puunjalostukseen keskittyneelle Keitele Forest Oy:lle ja digitaalisen mainonnan kohdentamisen ja automatisoinnin työkaluja tarjoavalle Smartly.io Solutionsille.

Ehdotuksen palkittavista yrityksistä ja yhteisöistä presidentille tekivät Team Finland -verkoston toimijat, kuten Business Finland, ELY-keskukset, Finnvera, ulkoministeriö ja elinkeinoelämän eri järjestöt.

Keitele Forest Oy palkittiin vuoden kasvuyrityksenä. Smartly.io Solutions on vuoden tulokasyritys. Yhteisöpalkinnon sai Cursor Oy.

Keitele Timberin Nurmijärven saha
Keitele Timberin Nurmijärven sahaTeam Finland

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:n palkitsemisen perusteluissa todetaan, että Kymenlaaksossa on satsattu maakunnan elinkeinorakenteen uudistamiseen samalla, kun Cursor on toiminut keskeisenä vaikuttajana yli kahden miljardin ulkomaisten investointien saamiseksi Kymenlaaksoon.

– Maailmanlaajuisesti toimivien yritysten investoinnit Kotkan ja Haminan seudulle osoittavat, että pitkäjänteinen työ seudun kehittämiseksi tuottaa tulosta. Teollisuutta kohdanneen rakennemuutoksen aiheuttamat haasteet on voitettu, ja seudun tulevaisuuteen luotetaan, toteaa Cursor Oy:n toimitusjohtaja David Lindström.

Poksahtelevat samppanjapullot

Cursor oy:n omistavat alueen viisi kuntaa Kotka, Hamina, Pyhtää, Virolahti ja Miehikkälä yhdessä seudun teollisuusyritysten ja rahoituslaitosten kanssa.

Cursorin tehtävänä on houkutella investointeja seudulle, kehittää ja tukea seudulla toimivia yrityksiä ja luoda puitteet uudelle yritystoiminnalle sekä kehittää matkailua.

Kilpailu kansainvälisistä investoinneista kovenee jatkuvasti ja yksi onnistumisen edellytys investointien saamisessa on Cursor Oy:n toimitusjohtaja David Lindstömin mukaan pitkäjänteisyys.

Ilkka Hasanen, Cursor Oy
Cursor Oy:n myyntijohtaja Ilkka Hasasen mukaan aasialaiset matkailijat ovat yhä enemmän kiinnostuneita eteläisestä Kymenlaaksosta.Antro Valo / Yle

Cursorin myyntipäällikkö Harri Eela kertoo, että kansainvälisten investointien määrä eteläiseen Kymenlaaksoon on kasvussa, mutta todelliseksi kruununjalokiveksi hän nostaa Summan entisessä paperitehtaassa nykyään toimivan tietoliikennejätti Googlen.

– Kun tieto Googlen sijoittumisesta Haminaan varmistui, niin kyllä siina samppanjapullot poksahtelivat, Eela toteaa.

Hän kuitenkin korostaa, että Cursor ei ole sopijaosapuoli, vaan yritykset tekevät itse sijoittumis- ja investointipäätöksensä.

– Etelä-Kymenlaakson vetovoimatekijöitä ovat sijaintimme lisäksi erinomainen infrastruktuuri ja hyvä energiansaanti. Totta kai myös Hamina-Kotkan satama, jossa toimii jo satoja yrityksiä, houkuttelee uusia toimijoita puoleensa, sanoo Harri Eela.

Aasiasta Suomenlahden rannoille

Tällä hetkellä Cursorin yksi suurimmista kehityskohteista on Pyhtään lentokenttä, jonne haetaan laajasti kansainvälisiä sijoittajia ja toimijoita. Seudulle on vireillä myös uusia teollisuusinvestointeja.

Etelä-Kymenlaakso kiinnostaa tätä nykyä myös yhä enenenevissä määriin aasialaisia, varsinkin kiinalaisia matkailijoita.

– Kehitämme jatkuvasti matkailun palvelupalettiamme. Juuri nyt on suuria matkailuun liittyviä hotellihankkeita käynnistymässä esimerkiksi Pyhtään Verssööseen ja Virolahden Hurppuun, kertoo myyntijohtaja Ilkka Hasanen.

Cursor Oy
Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy on toiminut keskeisenä vaikuttajana ulkomaisten investointien saamiseksi Kymenlaaksoon. Antro Valo / Yle

Palkintoperusteissa todetaan, että Cursor on tehnyt onnistuneesti myös tärkeää jälkihoitoa yritysten pitämisessä alueellaan ja edistänyt merkittävien jatkoinvestointien saamista Suomeen.

– Kun seudulle sijoittunelle yritykselle löydetään yhteistyökumppaneita, merkitsee se yleensä myös lisää investointeja. Myös uuden yritysten myötä syntyvä alinhankintaketju luo uutta toimintaa seudulle.

Nopeutta ja yhteistyötä

Reilun kolme vuosikymmentä toimineen Cursor Oy:n myyntipäällikkö Harri Eela kertoo, että pitkäjännitteisyyden lisäksi kehitysyhtiöltä vaaditaan tätä nykyä yhä nopeampaa reagointikykyä.

– Maailma on koko ajan muutoksessa ja muutos on koko ajan nopeampaa. Syntyy jopa kokonaan uusia teollisuudenaloja, kuten esimerkiksi akkuteollisuus, joka voi olla mahdollisuus myös meidän seudullemme.

Cursor Oy on saanut tosinaan myös omistajakunniltaan moitteita, mikä johtuu Hasasen ja Eelan mukaan osittain siitä, että kunnilla saattaa olla hieman epärealistisia odotuksia kehitysyhtiötä kohtaan.

– Eri kunnilla on erilaiset valmiudet investointeihin ja uusien yritysten vastaanottamiseen. Kunnat kuitenkin toimivat ansiokkaasti ja keskinäisellä luottamuksella ja yhteistyöllä saadaan jatkossakin hyviä tuloksia aikaan, sanoo Cursor Oy:n myyntipäällikkö Harri Eela.