Kansanedustaja Tuomas Kettusen ensimmäistä työpäivää värittivät postin lakko ja täysistunto – "Kainuun puolesta on pidettävä ääntä"

Uuden kansanedustajan piti hakea postin lakon takia valtakirjansa erikseen Oulusta.

Tuomas Kettunen
Tuomas Kettunen valokuvattavana.
Tuomas Kettunen aloitti kansanedustajana torstaina.Hanne Salonen / Eduskunta

Kuhmolainen Tuomas Kettunen (kesk.) aloitti kansanedustajauransa torstaina 28. marraskuuta. Kettunen sai eduskuntapaikan keskustan pitkäaikaisen kansanedustaja Antti Rantakankaan kuoleman johdosta.

Kettunen kertoo olevansa yhä ristiriitaisissa tunnelmissa kollegansa kuoleman johdosta, mutta muuten kansanedustaja ura on lähtenyt hyvin liikkeelle.

– Talossa ollaan iloisia, että Kainuu sai kolmannen kansanedustajan. Olen tavannut Kainuun edustajat ja he ovat ottaneet minut hyvin vastaan. On hienoa olla palvelemassa kansanvaltaa vahvalla kainuulaisten valtakirjalla, Kettunen sanoo.

Eduskuntatyö lähti käyntiin mutkan kautta, sillä Kettusen piti ajaa keskiviikkoiltana Kuhmosta Ouluun.

– Siellä odotti valtakirja. En saanut valtakirjaa Kuhmoon postin lakon takia. Siitä hyppäsin yöjunaan ja aamulla heräsin yhdeksältä Helsingissä, Kettunen kertaa.

Kettusen ensimmäinen päivä kansanedustajana oli vaiherikas: ensin valtakirjan tarkistus, sitten keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan tapaaminen, eduskuntaryhmän ryhmäkokous, jonka jälkeen oli vuorossa täysistunto.

– Päivä on ollut pitkä, Kettunen totesi iltamyöhään.

Kettunen on ehtinyt jo ilmoittaa kiinnostuksensa tiettyihin valiokuntiin, mutta vielä hän ei tiedä, missä pöydissä tulee istumaan. Hän tietää kuitenkin jo, mitä asioita haluaa Arkadianmäellä ajaa eteenpäin.

– Päällimmäisenä mielessä on ollut sähkön siirtohintojen kohtuullisuus. Susikeskustelua olen päässyt jo käymään eduskunnan käytävillä. Olen suden kannanhoidollisen metsästyksen kannalla.

Kuhmolaisena Kettunen aikoo pitää kotimaakunnan puolta. Hänen mukaansa Kainuun tulee olla mukana Itä- ja Pohjois-Suomen kehityksessä.

– Kainuun puolesta on pidettävä ääntä infraan, matkailuun ja teollisuuteen liittyvissä hankkeissa, Kettunen sanoo.

Kettunen on työskennellyt Kuhmossa maaseutusihteerinä. Hän on kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kirkkovaltuuston puheenjohtaja. Maaseutusihteerin työstä hän aikoo hakea virkavapaata, mutta luottamustoimien tehtävistä keskustellaan myöhemmin.

– On kuitenkin hyvä, että kontakti tavalliseen kuntaelämään säilyy. Siksi on hyvä olla kaupunginvaltuutettu, Kettunen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)