Suomussalmen apteekista Vuoden opetusapteekki – "Se tuo työelämään uutta intoa"

Monet apteekin nykyisistä työntekijöitä ovat päätyneet Suomussalmelle harjoittelun kautta. 

apteekit
Suomussalmen apteekki talvella.
Suomussalmen apteekki palkittiin perjantaina.Elisa Kinnunen / Yle

Suomussalmen apteekki palkittiin perjantaina Vuoden opetusapteekkina Farmasian päivillä Helsingissä. Vuodesta 1992 jaettu tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain apteekille, jossa farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluva harjoittelu on järjestetty esimerkillisellä tavalla.

Palkittava apteekki valitaan opiskelijapalautteen perusteella. Suomussalmen apteekille opiskelijat antoivat harjoittelujaksoista kouluarvosanaksi täyden kympin.

– Ihan sanattomaksi vetää. Tämä tuli täytenä yllätyksenä, sanoo Suomussalmen apteekkari Pekka Savolainen. Hän päätyi apteekkariksi itsekin opetusharjoittelun kautta.

Suomussalmen apteekki on kouluttanut farmaseutteja ja proviisoreita jo vuosikymmenten ajan. Harjoittelujaksojen aikana opiskelijat tekevät Suomussalmen apteekissa kaikkia apteekin työtehtäviä. Koko henkilökunta on proviisori Heli Lahdelma-Miettisen mukaan motivoitunut opettamaan, ja jokaiselle työntekijälle jaetaan vastuut siitä, mitä hän opettaa opiskelijalle.

– Teemme itse lähes joka viikko voiteita ja joitain pulvereita, joten opiskelijat saavat käytännössä nähdä myös lääkevalmistusta, Lahdelma-Miettinen kertoo.

Suomussalmen apteekki kouluttaa vuosittain 1–2 farmasian oppilasta Itä-Suomen yliopistosta. Useimmat ovat kotoisin Kainuusta tai Oulun suunnalta. Viime vuonna kumpikin apteekin harjoittelijoista oli oman kylän nuoria.

– Meillä on käynyt hyvä tuuri. Nuoret lähtevät Suomussalmelta opiskelemaan muualle, mutta olemme saaneet heidät palaamaan tänne takaisin, Savolainen sanoo.

Opetusapteekkina toimiminen on ollut hyvä väylä työvoiman rekrytoimiseen. Osa oppilaista on saanut Suomussalmen apteekista vakituisen työpaikan. Myös Lahdelma-Miettinen oli itse aikoinaan työharjoittelussa apteekkari Savolaisen ohjauksessa.

– Opiskelijat ovat motivoituneita ja innokkaita. Samalla saamme uusia ajatuksia ja tuulia yliopistomaailmasta. Se tuo työelämään uutta intoa, Lahdelma-Miettinen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!