1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulujoen vaihtuva vedenkorkeus huolettaa Muhoksella – Kainuussa valituksia ei ole tullut

Rannat ovat muhoslaisten mielestä muuttuneet vuosikymmenten saatossa paikoin vesijättömaaksi säännöstelyn vuoksi.

vesistöt
I. K. Inhan valokuvassa Muhoksen Pyhäkoski Oulujoella
Oulujoki on Oulujärven laskujoki, joka laskee Perämereen Oulussa. I. K. Inhan valokuvassa Muhoksen Pyhäkoski Oulujoella.

Muhoksella ollaan huolissaan Oulujoen kehnosta tilasta.

Kuntalaisten mukaan säännöstellyn joen vesi nousee ja laskee, "jumppaa" jopa 2,5 metriä, ja rannat muuttuvat vesijättömaaksi.

Viime kesäisen kaikuluotauksen avulla pyrittiin parantamaan vesiliikenneturvallisuutta, ja vähentämään törmäystilanteita pohjakiviin ja matalikkoihin. Liettyminen ja muutokset pohjasedimentissä muuttuvat muutaman vuoden aikajaksoilla merkittävästi.

Energiayhtiön, vesistöalueen kuntien ja ely-keskusten toimenpiteet ovat kuitenkin jokivarren asukkaiden mielestä riittämättömiä. Joki tarvitsisi kunnon ruoppausta.

Viisikymmentä vuotta Muhoksella Oulujokivarressa asuneen Erkki Lyijysen mukaan Oulujoen tila on vain huonontunut ja joki haisee.

– Kun kesällä vesi on alhaalla, lieju haisee. Joki on kasvanut umpeen, niin ettei pääse omasta rannasta veneellä uomalle.

Lyijysen mukaan veden vaihtelu on viime aikoina muuttunut ja pinta alentunut entisestään.

Paikallinen Ilkka Pöyry näkee, että Fortumin koko Oulujoen kunnostamiseen laittamat 150 000 euroa eivät riitä.

Muhoksen kunnan elinvoimakoordinaattori Asko Lampinen kertookin, että Oulujoen kunnostamiseen Muhoksen kohdalla tarvittaisiin rutkasti rahaa.

– Vuonna 2017 valmistui suunnitelma suuren alueen ruoppaukseen ja saimme jo siihen luvankin. Rahat loppuivat, ruoppaus olisi vaatinut useita miljoonia euroja. OUMOn kautta pystymme toteuttamaan vain pieniä hankkeita.

OUMO-hankkeella rahoitetaan virkistyskäyttöön tarkoitettuja hankkeita. Vuosittain kokonaispotti on 300 000–400 000 euroa, kun rahoitusta tulee myös kunnilta ja Ely-keskuksilta.

OUMO-hankkeen jatkamisesta on tehty nyt sopimus vuoteen 2021 asti.

Kainuussa vedenpinnan nopeasta vaihtelusta ei ole valitettu

Nopea vedenpinnan vaihtelu johtuu Muhoksella Montan padon alapuolella siitä, että kohdalla on 40 metriä pitkä jokijakso, jossa on putoushäviötä jäljellä.

– Kun Montasta lähdetään juoksuttamaan vettä, joki ei lähde heti vetämään, ympäristöpäällikkö Katri Hämäläinen energiayhtiö Fortumilta.

Hämäläinen sanoo, että vesivoimasäännöstelyä tarvitaan, jotta sähkön tuotanto ja kysyntä olisivat tasapainossa.

Oulujoen valuma-aluetta on säännöstelty myös Kainuussa. Juoksutukset eivät sielläkään kulje tasaisena virtana, vaan vuorokausikeskiarvon mukaan.

Vuokkijärven ja Kiantajärven läpi kulkevalla Suomussalmen reitillä ei ole koettu Muhoksen kaltaista suurta vedenkorkeuden vaihtelua padon alapuolisissa vesistöissä.

– Täällä Kainuussa ei sellaisia ongelmia ole, sanoo vesitalousasiantuntija Jari Pesonen Kainuun ely-keskuksesta.

Esimerkiksi Suomussalmen kunnalle ei Pesosen mukaan ole tullut kyselyjä tai valituksia lyhytaikaissäännöstelystä.

Vuosikymmeniä kestäneestä säännöstelystä on toki ollut haittaa pidemmällä tähtäimellä. Kyselyjä matalahkosta vedenpinnasta tulee asukkailta silloin tällöin. Rantaeroosiota esiintyy paikka paikoin ja esimerkiksi Vuokkijärvessä on jouduttu siirtämään turvelauttoja tiettyyn keruupaikkaan.

– Fortum on tehnyt pahimmille rantaeroosiopaikoille suojauksia, Pesonen kertoo.

Jari Pesonen kertoo, että energiayhtiö on toiminut Oulujoella lupasäännösten mukaan. Pesonen on tyytyväinen siihen, että myös säännöstelyvahinkojen korvaamiseen saadaan rahoitusta.

– Tavoitteena on, että nyt vuosittain saatu raha pystyttäisiin pitämään. Mutta ei yhtään huono asia olisi, jos pystyisimme rahoitusta kasvattamaan. Kyllähän tarpeita tietenkin ympäristöpuolella on, Jari Pesonen pohtii.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi