Hyppää sisältöön

Yritys aikoo tehdä muovijätteestä öljyä Nokialla – hämäräperäiseen virtuaalivaluuttaan liittyvä paljastus sotki suunnitelmat

Nokia aikoo arvioida tontin vuokraamista tarkkaan, jos muovinkäsittelylaitosta puuhaava yritys vaihtuu julki tulleiden tietojen vuoksi.

Nokialla haluttaisiin tehdä muoviroskasta polttoainetta. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Valtakunnallista tunnustusta saanut kierto- ja biotalousalue Nokialla on joutunut osaksi erikoista kohua. Seura-lehden uutisen (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) mukaan Nokialle suunniteltu jätteenkäsittelylaitos kytkeytyy melko tuntematonta virtuaalivaluuttaa Orientumia tarjoavaan verkostomarkkinointiyritykseen Cloud Horizoniin. Verkoston taustalla on maailmanlaajuiseksi huijaukseksi paljastunutta toista virtuaalivaluuttaa OneCoinia markkinoineita henkilöitä.

Seuran uutinen johti siihen, että laitosta suunnitellut yritys Sepco Nokia Oy aiotaan lopettaa. Laitoksen puuhamiehet etsivät kuitenkin jo uusia kumppaneita.

Nokian kaupunki sulattelee parhaillaan uusien tietojen vaikutuksia. Kaupunki ei vielä ehtinyt tehdä vuokrasopimusta yrityksen kanssa.

Verkostoa markkinoitu myös Suomessa

Seura kirjoitti viime viikon torstaina (21.11.), että kansainvälinen verkostomarkkinoija Cloud Horizon houkuttaa jäseniään rikastumaan muovijätteestä polttoainetta tekevällä yrityksellä Sepco Industriesillä. Thaimaalainen Sepco Industries kertoo, että muovijätettä hyödyntäviä laitoksia on tulossa myös Suomeen, ensimmäiseksi Nokialle. Cloud Horizon -verkoston markkinointitilaisuuksia on pidetty myös Suomessa.

Cloud Horizon markkinoi itseään myös netin videopalveluissa ja sosiaalisessa mediassa. Mainosvideoiden mukaan verkostoon liittymällä voi osallistua taisteluun maailmanlaajuista muoviroskaongelmaa vastaan. Verkostoon liittyjille tarjotaan virtuaalivaluutan lisäksi monia muitakin jäsenetuja, kuten edullisia hotellilomia eri puolilla maailmaa.

Haemme nyt uusia yhteistyökumppaneita.

Jukka-Pekka Vuorinen

Cloud Horizonin ja sen tarjoaman virtuaalivaluutan Orientumin taustalla on henkilöitä, jotka markkinoivat myös OneCoin-virtuaalivaluuttaa. Yle kirjoitti viime viikolla (18.11.), että OneCoin voi osoittautua poikkeuksellisen suureksi huijaukseksi. MOT-ohjelman mukaan suomalaiset ovat sijoittaneet OneCoiniin vähintään noin 40 miljoonaa euroa.

Laitokselle haetaan uusia yhteistyökumppaneita

Nokialle rakennettavaa laitosta varten perustettiin aiemmin tänä vuonna suomalainen yritys nimeltä Sepco Nokia Oy. Nyt tätä yritystä ollaan kuitenkin jo lopettamassa. Samalla ollaan lopettamassa myös toinen tänä vuonna perustettu yritys Sepco Nordic Oy. Näin kertoo Ylelle molempia yrityksiä perustamassa ollut tunnettu jääkiekkovaikuttaja Jukka-Pekka Vuorinen.

Vuorisen mukaan yritykset lopetetaan julki tulleiden tietojen vuoksi. Vuorinen sanoo, että Nokialle suunnitellulle tehtaalle ei pitänyt kuitenkaan tulla Cloud Horizonin keräämiä rahoja.

– Olisimme hankkineet rahoituksen itse, Vuorinen sanoo.

Vaikka Sepco-yritykset lopetetaan, tehdasta Nokialle puuhataan edelleen.

– Haemme nyt uusia yhteistyökumppaneita, Vuorinen sanoo.

Nokialla aiottiin kuitenkin käyttää thaimaalaisen Sepco Industriesin laitteistoa. Vuorisen mukaan tästäkin ollaan nyt luopumassa, jos tilalle vain löydetään korvaava laitteisto. Sellaisen löytäminen voi olla vaikeaa.

Nokian pitää päättää vuokrauksesta uudestaan

Nokian kaupunki selvittää parhaillaan, miten uudet tiedot vaikuttavat Sepco Nokialle luvatun tontin mahdolliseen vuokraukseen. Jos laitosta alkaa rakentaa jokin muu yritys kuin Sepco, kaupungin pitää tehdä tontin vuokrauksesta uusi päätös.

Kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen sanoo, että Nokian täytyy arvioida tontin vuokraamista hyvin tarkasti, jos laitosta puuhaava yritys vaihtuu.

Nokia päätti teollisuustontin vuokraamisesta Sepco Nokialle kiertotalousyrityksille suunnatulta ECO3-alueelta 8. lokakuuta. Vuokrasopimusta ei ole vielä tehty.

ECO3-yritysalue palkittiin (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun ) 10 000 euron palkinnolla Sitran valtakunnallisessa kiertotalouskilpailussa huhtikuussa 2018.

Nieminen sanoo, että he tarkistivat Sepco Nokia Oy:n taustat samalla tavalla kuin aina vastaavassa tilanteessa. Rekisteritietojen mukaan kaikki oli kunnossa sekä yrityksen että vastuuhenkilöiden osalta.

Niemisen mukaan polttoainetta muovijätteestä valmistava laitos sopii hyvin alueen toimintaan. Alueella on lukuisia kierto- ja biotalousyrityksiä.

Kaupunkikehitysjohtajan mukaan tontille löytyy todennäköisesti korvaava vuokralainen, jos laitos jää toteutumatta. Tonttien kysyntä on ollut kovaa.

20 tonnia muovia muuttuisi öljyksi vuorokaudessa

Nokian kaupunkikehityslautakunnan kokouksen pöytäkirjassa kerrotaan, että ”Sepco Nokia Oy on kaupallistamassa Suomessa ja globaalisti tytäryhtiöidensä Sepco Nordicin ja Sepco Industriesin kanssa teknologiaa, jota on kehitetty Chukalongkorin yliopistossa Thaimaassa.”

Teknologiaa kuvaillaan pyrolyysiprosessiksi, jossa muovijätteestä valmistetaan raakaöljyä. Tuotantolaitoksen pitäisi valmistaa vuorokaudessa 20 000 kilon muovijätemäärästä 15 000 litraa raakaöljyä.

Laitos oli tarkoitus rakentaa vuoden 2020 aikana ja sen piti työllistää suoraan tehtaalla noin yhdeksän henkilöä kolmessa vuorossa.

Suomessa muovin muuttamista öljyksi on tutkinut ainakin VTT (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuskeskuksen kaksivuotinen projekti osoitti, että muovin kemiallinen kierrätys voi tarjota ekologisesti kestävän vaihtoehdon poltolle ja mahdollisesti myös mekaaniselle kierrätykselle. Mekaanisessa kierrätyksessä muovipullot, - pussit ja -kääreet pestään, sulatetaan ja muotoillaan uudelleen.

VTT kertoi kesällä, että Suomessa voisi toimia kannattavasti noin kymmenen pyrolyysilaitoksen verkosto. Niissä olisi hyvä kuitenkin yhdistää jätemuovin ja jätepuun pyrolyysi. VTT:n mukaan laitokset kannattaisi sijoittaa jätteenkierrätyslaitosten yhteyteen.

Seuran uutisessa kerrottiin, että VTT:n edustaja oli tutustumassa Thaimaassa Sepcon laitokseen, mutta VTT kiisti, että olisi sopinut yrityksen kanssa mitään.

Myös ympäristöministeriön sivuilla (siirryt toiseen palveluun) sanotaan, että muovien kierrätyksen tuntuvaan vauhdittamiseen tarvitaan aiempaa parempia kierrätysratkaisuja mekaanisesta kierrätyksestä aina kemialliseen kierrätykseen.

.
.