Hyppää sisältöön

Näin ministeri Paateron kujanjuoksu Postin kanssa päättyi eroon – Lue tästä käänteet

Postilla, sen työntekijöillä ja omistajaohjausministerillä on ollut vaiherikas syksy, joka päättyi ministerin eronpyyntöön.

Postin omistajaohjaus koitui ministeri Sirpa Paateron kohtaloksi. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Postin hallituksen puheenjohtajan Markku Pohjolan perjantaiaamuna pudottama uutispommi käynnisti tapahtumien kulun, joka johti kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eroon jo puolilta päivin.

Paateron ura ministerinä kompastui 700 pakettilajittelijaan ja vaihteleviin selityksiin.

Posti siirsi syyskuussa pakettilajittelijat tytäryhtiöönsä Posti Palveluihin, ja yritti samalla heikentää heidän työehtojaan. Pakettilajittelijoiden kohtalo jumitti postilaisten työehtosopimusneuvottelut ja johti kolmisen viikkoa kestäneeseen postilakkoon tukilakkoineen.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että Paatero ei ollut noudattanut hänen linjauksiaan: valtio-omistaja ei heikennä työntekijöiden työehtoja hänen hallituskaudellaan. Tämä oli Rinteen selkeä ohje.

Rinne syytti myös Postin johtoa harhauttamisesta ja toimimisesta omistajan tahtoa vastaan. Paateron kerrottiin jääneen sairauslomalle 13. joulukuuta asti.

29.11.2019

Kuka tiesi, mitä ja milloin?

Markku Pohjola kertoi suorasanaisessa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että pakettilajittelijoiden siirrolla on ollut omistajan tuki.

Postin hallitus esitteli ministeri Paaterolle yhtiön liikkeenluovutussuunnitelmia ja taustaperusteluita ensimmäistä kertaa jo 7. kesäkuuta. Ministerin avustajien kanssa käytiin asiaa läpi tarkasti vielä 8. elokuuta.

Pohjolan mukaan ministeriä informoitiin myös pari päivää myöhemmin, 10. elokuuta. Seuraavana päivänä Postin hallitus teki päätökset lajittelijoiden siirrosta. Käytännön yksityiskohdat aikatauluineen ja julkistussuunnitelmineen esiteltiin Paaterolle vielä 21. elokuuta.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola saapui valtakunnansovittelijan toimistolle lauantaina 23. marraskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pakettilajitteluun tulevista muutoksista kerrottiin Paateron avustajille Pohjolan mukaan 29. elokuuta.

Sirpa Paatero esitti 3. syyskuuta aikalisää työehtosopimuksen muuttamisessa, ja Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) perui liikkeenluovutuksen takia suunnitellun lakon.

Pohjola väittää, että valtio-omistaja ei tämän jälkeen missään vaiheessa kertonut vastustavansa pakettilajittelijoiden siirtoa.

28.11.2019

Toimiko Posti vastoin omistajan tahtoa?

Markku Pohjola reagoi pääministeri Rinteen puheisiin kyselytunnilla. Rinteen mukaan Paatero olisi kieltänyt pakettilajittelijoiden siirron, ja Postin johto ei ollut noudattanut kieltoa.

Rinteen mukaan Paaterolle olisi esitelty suunnitelma siirtää noin 9 000 postilaista Teollisuusliiton heikompaan työehtosopimukseen. Ministeri Paatero oli Rinteen mukaan todennut, ettei tämä käy.

Tämän jälkeen Posti kuitenkin siirsi 700 lajittelijaa. Rinteen mukaan tämä oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa.

Huomiota herättävää on ollut se kiihkeys, millä Rinne on puolustanut Paateroa sotkun aikana kyselytunneilla.

Samalla Rinne on tullut paljastaneeksi uusia yksityiskohtia tapahtumista. Ristiriitaiset selitykset ovat myös herättäneet yhä enemmän kysymyksiä.

Pääministeri Antti Rinne ja kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero vastaamassa eduskunnan kyselytunnilla 28. marraskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

27.11.2019

Postilakko päättyi sopuun, jälkipyykki alkoi

Pakettilajittelijoiden vuoksi jumiutuneet PAUn työehtosopimusneuvottelut päättyivät sovintoon, kun Posti Palvelut liittyi Paltaan ja solmi sen jälkeen PAUn kanssa samansisältöisen oman tessin.

Lakot ja tukilakot loppuivat.

Keskusteluun nousi jälleen se, milloin ministeri Paatero tiesi Postin aikeista 700 pakettilajittelijan suhteen.

Pakettilajittelijat siirrettiin marraskuussa Medialiiton ja Teollisuusliiton työehtosopimukseen, mutta varsinainen liikkeenluovutus oli tehty jo syyskuussa.

PAUn Heidi Nieminen kertoi olleensa omistajaohjaukseen ja ministeri Paateron avustajiin yhteydessä Postin suunnitelmista useaan otteeseen elokuussa.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen valtakunnansovittelijan toimistolla 27. marraskuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

26.11.2019

Liikkeenluovutuksen ajankohta jäi huomiotta

SDP jakoi tiedotusvälineille muistion, jonka mukaan Postin työntekijöitä koskenut ratkaisu esiteltiin Paaterolle 21. elokuuta.

Postin hallitus oli tehnyt San Franciscon -matkallaan 10.–18. elokuuta päätöksiä henkilöstöön liittyen.

Näiden joukossa oli myös kiistan aiheuttanut, 700 pakettilajittelijaa koskeva päätös. Paatero myönsi, että Postin suunnitelmia liittyen henkilöstöön olikin käsitelty kesäkuusta alkaen.

Tapaamisia on ollut useita, mutta ministeri ei tarkkaan muistanut, mikä asia on ollut missäkin tapaamisessa esillä.

Paatero kertoi, että hän sai vain hetkeä ennen syyskuun tiedotustilaisuuden alkua tietää erityisavustajaltaan, että pakettilajittelijoita koskeva liikkeenluovutus tapahtui jo syyskuun alussa.

Paatero oli ollut siinä käsityksessä, että siirto tapahtuu vasta marraskuun alussa, mutta tämä aika koski uuden työehtosopimuksen soveltamista. Sopimuksessa lajittelijoille taattiin vanhat palkat kahden vuoden ajaksi.

Paateron mukaan Posti korosti sekä 29. elokuuta julkaisemassa tiedotteessa että 28. elokuuta antamassaan luottamuksellisissa muistioissa marraskuun 1. päivää. Muista päivistä ei hänen mukaansa ollut puhetta.

Paatero luuli, että hänellä olisi vielä muutama kuukausi aikaa vaikuttaa asiaan.

Nyt pakettilajittelijat olivat jo siirtynet toisen yrityksen palvelukseen, eikä sen peruminen käynyt tuosta vain. Tämä olisi katsottu Postin sisäisiin asioihin puuttumiseksi.

Lakossa olleet postilaiset osoittivat mieltään eduskuntatalolla 21. marraskuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

21.11.2019

Tiesi siirrosta, mutta ei päätöksestä

Ministeri Paatero kiisti MTV:llä siunanneensa pakettilajittelijoiden siirron (siirryt toiseen palveluun). Paateron mukaan häneltä ei kysytty siirrosta.

Päivän aikana Paatero tarkensi tiedotteessa, että Posti on kertonut hänelle aikeistaan siirtää työntekijöitä uuteen työehtosopimukseen. Varsinaisesta päätöksestä eli 700 pakettilajittelijan siirrosta hän sai kuitenkin tietää vasta jälkikäteen.

Tämä tuli hänelle yllätyksenä.

Lakossa olevat postilaiset järjestivät mielenosoituksen Eduskuntatalon edustalla ltapäivällä.

Pääministeri Rinne kertoi ensimmäistä kertaa kyselytunnilla, että hallitus esti kesällä Postin aikeet siirtää kaikki PAUn sopimuksessa olevat työntekijät Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen. Tämä olisi tarkoittanut 9 000 henkilön työehtojen heikentymistä.

Samalla Rinne soimasi Postia siitä, ettei se informoinut hallitusta päätöksestään siirtää pakettilajittelijat uuteen työehtosopimukseen.

Oppositio puolestaan syytti Paateroa kyselytunnilla vastuunpakoilusta ja toimittajien kysymysten kiertelystä.

Selvityshenkilöt Ann Selin, Lauri Ihalainen, Jukka Ahtela ja Lasse Laatunen antoivat ratkaisuehdotuksensa pakettilajittelijoihin, mutta Medialiitto ei hyväksynyt sitä. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Vain hetkeä aiemmin Paatero oli kertonut, että neljä työmarkkinakonkaria yrittävät ratkaista viikonlopun aikana umpisolmuun ajautuneita PAUn ja Paltan työehtosopimusneuvotteluja.

PAU oli ilmoittanut, että pakettilajittelijat ja varsinainen työehtosopimus ovat kokonaisuus. Lajittelijoiden työehtojen heikennys ei käynyt heille.

Virallisesti Posti ja PAU pyysivät ulkopuolisia selvityshenkilöitä, mutta pääministeri Rinne on myöntänyt vaikuttaneensa asiaan taustalla.

2.10.2019

Toimitusjohtaja päätti lähteä

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen ilmoitti eroavansa. Hän toimi Postin toimitusjohtajana vuodesta 2012. Vt. toimitusjohtajaksi nostettiin Turkka Kuusisto.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola arvosteli ministeri Paateron toimintaa Postin tiedotustilaisuudessa. Pohjolan mukaan omistajaohjauksessa tapahtui muutos vaalien ja uuden hallituksen aloittamisen jälkeen. On siinä sävyero tapahtunut, hän totesi.

– Jokaisen yrityksen kannalta olisi toivottavaa, että noudatetaan lain määrittelemää hallintomallia. Jaon yhtiön johdon ja omistajan välillä pitäisi toimia kaikissa tilanteissa, Pohjola sanoi.

Uusi toimitusjohtaja Kuusisto kertoi, ettei Posti aio perua pakettilajittelijoiden siirtoa tai työehtosopimusvaihdosta.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen lähti kesken kohun. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

3.9.2019

Aikalisä ja Postin palkkiot syyniin

Postin työntekijöijöiden lakkoillessa, Sirpa Paatero ilmoitti 3. syyskuuta aikalisästä kiistan ratkaisuun.

Paatero kertoi hallituksen arvioivan Postin johdon palkkauksen uudestaan. Hallitus myös suunnitteli vähentävänsä Postista valtiolle tuloutettavia osinkoja.

Paatero vakuutti tällöin, kuten myöhemminkin, että Posti hallitus nautti edelleen hänen luottamustaan, vaikka johdon kannustimet olivat kohtuuttomia.

PAU perui Paateron ilmoituksen jälkeen työtaistelutoimet, ja jatkoi neuvotteluja työehtosopimuksesta.

Sirpa Paatero 3. syyskuuta Postin tilannetta koskevassa tiedotustilaisuudessa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

29.8.2019

Posti kertoi siirrosta, PAU aloitti lakon

Posti ilmoitti siirtävänsä 700 pakettilajittelijaa uuden, Teollisuusliiton kanssa solmitun, työehtosopimuksen piiriin 1. marraskuuta.

Posti kertoi tavoittelevansa joustavia ja kilpailijoiden kanssa samantasoisia työehtoja paketti ja verkkokaupan lajittelutoiminnoissa.

Yhtiö perusteli toimiaan postialan murroksella ja nopeasti muuttuvilla asiakastarpeilla. Yhtiö tavoitteli kahden seuraavan vuoden aikana 150−200 miljoonan euron kustannussäästöjä.

Vastatoimena PAU aloitti lakon Postin käsittely- ja lajittelutoiminnoissa 2.–4. syyskuuta.

Lue lisää: