Rynnäkkökiväärin varastanut, ex-vaimoaan pahoinpidellyt ja vainonnut upseeri tuomittiin yli kahdeksi vuodeksi vankeuteen

Hovioikeus hylkäsi syytteen, joka koski perhesurman valmistelua.

Arkistokuva rynnäkkökivääristä, joka ei liity tapaukseen. Kuva: Tapio Rissanen / Yle

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut upseerin useista vakavista rikoksista vankeuteen. Hovioikeus totesi, että 35-vuotias ammattisotilas oli vienyt rynnäkkökiväärin ja 31 patruunaa työpaikaltaan Rovaniemen varuskunnasta kotiinsa ja säilyttänyt asetta patruunoineen viisi viikkoa ennen kiinni jäämistä. Lisäksi mies oli muun muassa uhkaillut, vainonnut ja pahoinpidellyt entistä vaimoaan.

Syyte perhesurman valmistelusta hylättiin hovioikeudessa. Lapin käräjäoikeus tuomitsi miehen myös törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, mutta hovioikeus katsoi, ettei asiassa ole näytetty syytetyn tehneen päätöstä entisen puolisonsa surmaamisesta. Hovioikeus katsoi, että vaikka syytetty oli aiemmin harkinnut ja useaan kertaan uhannut surmaavansa entisen puolisonsa, hän oli luopunut ajatuksesta.

Hovioikeudessa tuomioksi tuli kaksi vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta. Vaikka yksi syytteistä hylättiin, rangaistus oli samanpituinen kuin käräjäoikeudessa. Mies tuomittiin menettämään yliluutnantin sotilasarvo.

Hovioikeus tuomitsi upseerin seitsemästä rikoksesta: törkeästä palvelusrikoksesta, törkeästä kavalluksesta, törkeästä ampuma-aserikoksesta, vainoamisesta, laittomasta uhkauksesta, pahoinpitelystä sekä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Viimeisen syytteen käsittely salattiin oikeudessa.

Rikokset tapahtuivat Rovaniemellä vuosina 2017–2018

Syyttäjä valitti hovioikeuteen ja vaati upseerille muun muassa ankarampaa rangaistusta ja sotilasarvon menettämistä. Myös miehen työnantaja Puolustusvoimat vaati kovempaa rangaistusta.

Syytetty puolestaan vaati, että syyte törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta hylätään. Lisäksi hän katsoi muun muassa, että oli syyllistynyt törkeän ampuma-aserikoksen sijaan ampuma-aserikokseen. Syytetty vaati rangaistuksensa alentamista ja sen määräämistä ehdollisen vankeuden ja oheissakon tai ehdollisen vankeuden ja yhdyskuntapalvelun yhdistelmärangaistukseksi.

Hovioikeuden ratkaisusta käy myös ilmi, että syytetty on vapautettu tiistaina 26. marraskuuta. Hän oli pidätettynä ja myöhemmin vangittuna lähes vuoden ajan.

Hovioikeus antoi ratkaisun perjantaina.