Kymenlaakso menettää Sirpa Paaterossa ainoan ministerinsä – "Ministeri on aina kova juttu edunvalvonta-asioissa"

Pääministeri Antti Rinne ilmoitti perjantaina hyväksyneensä Sirpa Paateron eronpyynnön.

Sirpa Paatero
Pekka Haavisto ja Sirpa Paatero eduskunnassa 24.10.2019
Kotkalainen Sirpa Paatero ei jatka ministerinä. Hän ilmoitti perjantaina jäävänsä kahden viikon sairauslomalle. Arkistokuva.Pekka Tynell / YLE

Kotkalaisen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eroa pidetään takaiskuna Paateron kotiseudulla Kymenlaaksossa.

Pääministeri Antti Rinne ilmoitti aiemmin tänään hyväksyneensä Paateron eropyynnön hallituksesta. Paateron kerrottiin myös jäävän kahdeksi viikoksi sairauslomalle. Rinteen mukaan ero oli nimenomaan Paateron ehdotus.

Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) pitää ministerin eroa kovana iskuna.

– Hallituksessa istuva ministeri on aina tosi kova juttu näissä edunvalvonta-asioissa,Helminen sanoo.

Sirpa Paatero on ollut tällä hallituskaudella Kymenlaakson ainoa ministeri. Paateroa on pidetty Rinteen tukijana ja läheisenä poliittisena kumppanina.

– Meillä oli viime hallituskaudella ministeri Kymenlaaksosta, ja jokainen asioita seurannut tietää, miten paljon siitä oli hyötyä. Ja olisi varmasti ollut nytkin. Monet menossa olevat investoinnit ja muu kehittäminen koskee myös Kymenlaaksoa. Tämä laittaa nyt paljon lisäpaineita meidän muille edustajille valtion korkeissa viroissa, Helminen sanoo.

Viime kaudella ministerinä toimi kouvolalainen työministeri Jari Lindström.

Samoilla linjoilla Helmisen kanssa on kollega, naapurikaupungin Kotkan hallituksen puheenjohtaja Sami Virtanen (sd.).

– Harmittaa Kymenlaakson ja Kotkan puolesta, että tämä hankala Postin-keissi näin päättyi. Sirpa teki varmasti sen ratkaisun, joka oli tässä ainoa oikea, Virtanen sanoo. ** **

Pääministeri Rinteen mukaan Paatero ei ollut välittänyt riittävän selkeästi valtio-omistajan näkemystä Postille. Posti vakuutti, ettei valtio-omistaja vastustanut missään vaiheessa suullisesti eikä kirjallisesti sen kaavailemaa liikkeenluovutusta. Tämä oli johtaa noin 700 pakettilajittelijan siirtymisen edullisemman työehtosopimuksen piiriin.

Paateron ero ei riitä

Kaakkois-Suomen vaalipiirin oppositiopuolueiden kansanedustajat osoittavat syyttävän sormensa kohti pääministeri Rinnettä.

– Rinne uhrasi naisministerin pelastaakseen oman pallinsa, lappeenrantalainen kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra kommentoi.

Oppositiopuolueista kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike tekevät välikysymyksen hallituksen omistaja- ja työmarkkinapolitiikasta. Sitä käsitellään eduskunnassa ensi viikolla.

– Paateron eroaminen tai erottaminen ei tätä ratkaise. Välikysymyskeskustelussa ensi viikolla ratkeaa Antti Rinteen oma kohtalo, Kopra sanoo.

Kopran ja myös lappeenrantalaisen Jani Mäkelän mielestä hallitus ei ole tällä hetkellä toimintakykyinen.

– Aika raukkamaista toimintaa Rinteeltä, että hän yrittää syyttää kaikkia muita kuin itseään tässä asiassa. On selvää, että välikysymyskeskustelussa olemme tiukkoina ja olemme hallituksen, tai ainakin pääministeri Rinteen lähdön takana, Mäkelä kommentoi.

SDP:n ruokolahtelainen kansanedustaja Suna Kymäläinen puolestaan kertoo, että hänen tunnelmansa ovat apeat. Hän ei kuitenkaan osta puheita siitä, että Paatero olisi uhrautunut.

– Oman käsitykseni mukaan Paatero on itse tehnyt ratkaisunsa ja kantanut vastuunsa. En näe tätä niin, että tässä olisi pääministerin uhrista kyse, Kymäläinen sanoo.