1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmastosovun keskeiset palat heikolla pohjalla: hiilisäännöissä iso riski epäonnistua samalla kun teollisuusmaat pihtaavat leikkauksia

Etenkin Brasilia käyttää kohtalokkaita keinoja Madridin ilmastoneuvotteluiden pelinappulana.

ilmastonmuutos
Palomies sammutustöissä lähellä Porto Velhoa elokuussa.
Pellon raivauksista alkaneet Brasilian metsäpalot voivat olla iso este saada Madridin kokouksesta toimivia uusia sääntöjä ilmastopäästöjen vähentämiseksi.Joedson Alves / EPA

Ilmastonmuutoksen hillintä yskii tällä hetkellä pahasti.

Tänään alkavassa Madridin ilmastokokouksessa neuvotellaan ilmastonmuutoksen hillintään tarvittavista tehokkaamista keinoista. Tähän on ollut tarjolla pitkään päästöoikeuksien kautta käytävä hiilikauppa.

Maailman maat ovat voineet käydä kauppaa hiilellä niin sanotun Kioton pöytäkirjan kautta jo yli kymmenen vuoden ajan. Kokemukset ovat tosin olleet niin huonot, että hiilikauppamarkkinoilla on tällä hetkellä aika hiljaista.

Hiilioikeuksilla ei ole saatu juurikaan aikaan päästövähennyksiä (siirryt toiseen palveluun). Ne ovat usein johtaneet siihen, että ilmastonmuutos on entisestään voimistunut.

Madridiin kokoontuu tuhatpäinen joukko neuvottelemaan siitä, mitä hiilikaupan kaltaisille markkinoille pitää tehdä ja mihin niitä voidaan ylipäätänsä käyttää.

Samojen kysymysten kanssa ajauduttiin umpikujaan vuosi sitten edellisessä ilmastokokouksessa Puolan Katowicessa. Espanjasta voi tulla Puolan toisinto, kun ainakin ilmastosovun kannalta keskeinen Brasilia puolustaa omia päästöoikeuksiaan.

Hiilipörssin tarve kasvussa

Ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja sitä säätelevän Pariisin sopimuksen uskottavuuden kannalta uhkana on, että oikeuksia käytetään jatkossa enemmän ilman päästövähennyksiä. Hiilikauppa ja muut markkinamekanismit ovat sopimuksen toinen keskeinen tapa hillitä ilmastonmuutosta.

Pariisin sopimuksessa ei ole tällä hetkellä keinoja varmistaa, että päästöoikeusyksiköt toimivat.

Näillä niin sanotuilla kuuman ilman oikeuksilla on käyty tähän mennessä vaihtelevasti kauppaa maiden välillä. Oikeuksien tarve voi kuitenkin kasvaa reippaasti, kun ilmastonmuutos vaatii entistä nopeampia päästöleikkauksia.

– Totta kai siitä voi syntyä syvä arpi sopimukseen, jos yksi päästövähennysten kunnianhimoa nostava osa keinovalikoimasta puuttuu, arvioi Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia kuuman ilman merkitystä.

Päästöoikeuksien varaan ollaan rakentamassa myös lentoliikenteen päästöleikkauksia. Näiden lisäksi yritykset etsivät aktiivisesti mahdollisen selkeitä ja luotettavia keinoja hyvittää vapaaehtoisesti päästöjä esimerkiksi kehittyvän maan metsityshankkeilla.

Madrid toisinto Katowicesta

Oikeuksien merkitys tuli esille vuosi sitten Puolan Katowizen ilmastokokouksessa.

Kokouksessa saatiin sovittua pitkälti kaikista muista Pariisin sopimuksen ja päästövähennyksiin vaikuttavista säännöistä.

Katowizessa ilmaston kannalta keskeinen Brasilia puolusti onnistuneesti omia tavoitteita. EU ja muut maat potkaisivat kuuman pallon seuraavaan kokoukseen.

Greta Thunberg är märkbart upprörd då hon håller sitt tal på FN:s klimatmöte i New York.
Ruotsalaisesta Greta Thunbergista tuli tunnettu Katowizen kokouksessa. Hän vetosi syyskuussa YK:n yleiskokouksen alla maailman päättäjiin ja tekemään tiukempia ilmastositoumuksia. Thunberg on paikalla myös Madridissa. EPA-EFE/All Over Press

Uusi tilaisuus on nyt Madridissa. Neuvotteluasetelmia kuvataan vähintään edellisen vuoden toisintona.

– Olen luottavainen. Katowicessa päätettiin siitä, että on parempi olla ilman toimeenpanosääntöjä, kuin huonot säännöt. Lähden nyt siitä, ja myös EU lähtee siitä, että ihan kaikki periaatteet eivät ole kaupan, muotoilee Honkatukia, joka on yksi EU:n pääneuvottelijoista Madridissa.

EU on Pariisin sopimuksen riittävän kunnianhimon kannalta keskeinen neuvottelija.

Brasilia on tärkeä osa ilmastosopimusta

Kyse ei ole pienestä asiasta. Viime kesän sademetsien palot ja uhka metsien peruuttamattomasta heikentymisestä hakkuiden myötä lisäävät neuvottelijoiden paineita pitää Brasilia mukana Pariisin sopimuksessa.

Tilanne on neuvottelijoille vaikea. Pariisin sopimuksen päästöjä vähentäviä maiden sitoumuksia on pakko nostaa viimeistään ensi vuonna, jotta sopimuksen yhteydessä voidaan edes puhua 1,5 asteen lämpenemistavoitteen saavuttamisesta. Tämän takia Brasilialle ja muille oikeuksista kiinnostuneille maille ei ole varaa antaa ainakaan liikaa myönnytyksiä.

Brasilian lisäksi ainakin Kiinalle ja Intialle oikeudet ovat tärkeitä.

Brasilia oli kantona kaskessa Puolassa ja sitä se on myös Espanjassa. Brasilialla on YK:n rekistereiden mukaan päästövähennyshankkeita hiilidioksidilla ilmoitettuna useiden gigatonnien verran.

Yksi Madridin isoimmista kysymyksistä on se, sallitaanko niin sanottujen Kioton sopimuksen vanhojen ja uusia oikeuksien siirto Pariisin sopimukseen.

– Jos sallitaan kaupankäynti päästöyksiköillä, joita ei käytännössä ole olemassa, ilmastosopimuksen uskottavuus romuttuu, ennakoi suojeluasiantuntija Hanna Aho Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Kuumaa ilmaa riittää vuosikausiksi tavoitteiden vesittämiseksi

Kyse ei ole pienistä määristä pitkälti kuumaa ilmaa. Jos Kioton oikeuksien siirto sallitaan täysimääräisesti, Kiinan, Intian, Brasilian ja muutaman muun maan oikeudet uhkaavat vesittää lähivuosien päästövähennykset.

Vesittyminen voi tapahtua kahta kautta. Oikeuksien omistajat eivät joko itse tiukenna päästövähennyksiä ilmastotieteen vaatimalla tavalla tai niitä ostavat hankkivat oikeuksia, joiden teho on kyseenalainen.

Tuoreen YK:n arvion mukaan maailman päästöjä pitäisi vähentää useita gigatonneja joka vuosi lähivuosien ajan.

Tilastografiikka
Mikko Airikka / Yle

Oikeuksien siirron lisäksi hiilimarkkinpoiden luotettavaan laskentaa ei ole vielä olemassa keinoja. Markkinoilla on hankkeita, joiden avulla ei saa aikaan muun muassa pysyviä päästövähennyksiä. esimerkiksi metsittämällä. Esimerkiksi markkinoilla oleva kiinalainen tuulivoimala voisi valmistua ilman tukea päästömarkkinoilta.

Brasilia etunenässä ajoi käytännössä edelliset neuvottelut seinään pitämällä kiinni niin sanotusta kaksoislaskennasta päästöhankkeiden osalta.

Madrid on Pariisin sopimuksen koetinkivi

Jäsenmaita sitovan Pariisin sopimuksen uskottavuus on muutenkin koetuksella. YK:n toiveista ja vetoamuksista huolimatta sopimuksessa mukana olevat isot saastuttajamaat eivät ole tiukentaneet päästösitoumuksiaan. Sitoumukset ovat toinen keskeinen sopimuksen tapa päästä päästövähennyksiin.

Epäonnistuminen kuuman ilman säännöissä tai myönnytykset Brasilian, Kiinan ja Intian kaltaisille keskeiselle maalle eivät paranna sopimuksen tehoa. Kolikon toisella puolella ovat tiukkaa Pariisin sopimusta ajavat, ilmastonmuutoksesta eniten kärsivät pienet saarivaltiot.

Opiskelijoiden ilmastolakko Senaatintorilla 5.4.2019.
Maailman keskilämpötilan 1.5 asteen nousun on arvioitu estävän ilmastonmuutoksen pahimmat uhkakuvat. Laura Railamaa / Yle

Yksi Madridin kokouksen keskeisistä neuvottelijoista oleva Honkatukia ei kuitenkaan usko, että kuuman ilman kysymykset rampauttavat sopimusta. Sopua hierotaan Honkatukian arvion mukaan ehkä yliajalle asti, eikä sekään välttämättä riitä.

–Se vähentää sopimuksen uskottavuutta. Pariisin sopimuksen suurin arvo on se, että se osoittaa suunnan mihin halutaan edetä. Halutaan hiilineutraaliksi, halutaan vähentää päästöjä radikaalisti.

Brasilia on yksi G20-teollisuusmaista, joilta odotetaan viimeistään ensi vuonna uusia tiukempia päästövähennyksiä. Brasiliassa päästöt ovat olleet kovassa kasvussa metsäpalojen ja hakkuiden takia. Myös monen muun G20-jäsenen päästöt ovat olleet kasvussa.

Tilanne maailmalla ei ole otollinen tiukalle ilmastopolitiikalle

Pitkään ilmastoneuvotteluissa mukana olleen Honkatukian arvion mukaan on hyvä, että Pariisin sopimuksella on kuitenkin puutteista huolimatta säännöt. Neljä vuotta sitten allekirjoitettua sopimusta lähes kaikkien maiden yhteisestä sitoutumisesta alle kahden asteen lämpötilan nousuun vuosisadan loppuun mennessä olisi vaikea saada nyt aikaan.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihman mukaan maailmalla on vaikea nähdä vastaavaa tilannetta kuin Pariisin sopimuksen alla. Kiina ja Yhdysvallat sopivat hyvissä ajoin ennen Pariisia, että sopimus tarvitaan ja siihen sitoudutaan.

– Nyt ei ole hyvä aika edetä kunnianhimoisessa sopimuksessa, joka vaatii suurvaltojen yhteistyötä. Kun katsoo maailman menoa, siltä se näyttää.

Madridin kokouksen alla puheenjohtajamaa Chile ja kokousisäntä Espanja ovat kokoamassa maita, jotka haluavat tiukentaa päästötavoitteitaan ilmastotieteen tietojen mukaisesti. Chilen ennakoidaan hakevan onnistunutta kokousta jopa vähän heikommilla ehdoilla markkinamekanismeista.

nuoria osoittamassa mieltään eduskuntatalolla
Tämän vuoden aikana on nähty eri puolilla maailmaa nuorten vetoavan tiukkoihin ilmastotavoitteisiin. Madridin kokoukseen on pyydetty jokaiselta maalta mukaan nuoria. Marja Väänänen / Yle

Syyskuun New Yorkin kokouksessa yli 70 maata ilmoitti uusista tavoitteista. Maiden päästöt ovat noin 10 prosenttia maailman ilmastopäästöistä.

EU on mahdollisesti päättämässä Madridin kokouksen loppuhetkillä tavoitteista saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2050 mennessä. Unioni tiukentaa (siirryt toiseen palveluun) omaa sitoutumistaan vuoden 2030 osalta mahdollisesti ensi syksynä.

Arvioiden mukaan tiukempi tavoite voi vaatia päästöoikeuksien ostoja unionin ulkopuolelta. EU:n tavoite on saada muut sopimusmaat omalle linjalle, jonka mukaan oikeuksia ei osteta kyseenalaisista maista ja kohteista oli sitten Madridista sopu tai ei.

Ilman kattavaa sopua tavoista käydä hiilikauppaa, edessä voi olla tilanne, jossa kauppaa tehdään maiden välillä kaikille vähän omilla säännöillä.

Lue myös:

YK:n raportti paljastaa ammottavan kuilun: Maailman maat ovat armotta jäljessä ilmastotavoitteista, päästöt saatava jyrkkään laskuun heti

Maailman keuhkot palavat Amazonin alueella, kauppasopimusten jäädyttäminen voisi auttaa – Tutkija pelkää: "Koko sademetsä satetaan menettää"

Puolan ilmastokokouksessa syntyi sopu – maille puristettiin yhteiset säännöt päästövähennysten valvontaan

Ihmiskunnan ratkaisevat vuodet – Jättiraportti: Ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen, jos päästöt nollataan ennätysnopeasti

Lue seuraavaksi