1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tasa-arvo

Suomi antoi kansainvälisen tasa-arvopalkinnon järjestölle, joka on onnistunut muuttamaan yli 50 syrjivää lakia

Valtioneuvoston 300 000 euron palkinnon vastaanotti Equality Now -järjestön pääjohtaja Yasmeen Hassan Tampereella.

tasa-arvo
Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon jakotilaisuus - The International Gender Equality Prize
Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon jakotilaisuus - The International Gender Equality Prize

Maailmanlaajuisesti toimiva järjestö Equality Now on saanut Suomen kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (The International Gender Equality Prize, IGEP). Valtioneuvoston perustama palkinto jaettiin nyt toisen kerran.

Tampereella palkittu järjestö on onnistunut muuttamaan syrjiviä lakeja ja käytäntöjä eri maissa. Se on tuonut esiin muun muassa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Se on onnistunut vaikuttamaan asenteisiin niin, että silpomiseen ja lapsiavioliittoihin suhtaudutaan entistä kielteisemmin. 27 vuotta toiminut Equality Now on ollut mukana muuttamassa yli 50 syrjivää lakia.

Tasa-arvoministeri Thomas Blomqvistin (r.) jakaman IGEP-palkinnon vastaanotti järjestön pääjohtaja Yasmeen Hassan Tampere-talossa maanantaina.

– Olemme tietysti innoissamme. Naisjärjestöt ovat pieniä kaikkialla maailmassa eikä resursseja useinkaan ole riittävästi. Siksi tällaisen tunnustuksen saaminen on upeaa, Hassan sanoo.

– Tasa-arvo on paitsi oikeudenmukaista, myös paras mahdollinen investointi yhteiskuntaan.

Tällä hetkellä Equality Now tekee töitä erityisesti Keniassa, jossa se yrittää vähentää lapsiavioliittoja, naisten seksuaalista hyväksikäyttöä ja sukuelinten silpomista. Myös Lähi-idässä riittää paljon tehtävää.

IGEP-palkintoon kuuluva rahasumma, 300 000 euroa, suunnataan järjestön kampanjointiin tasa-arvoisen perhelainsäädännön puolesta.

Ehdotuksia palkittaviksi tuli kaikkiaan 300 yli 60 eri maasta. Kansainvälistä palkintoraatia johtanut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) perustelee voittajan valintaa järjestön kyvyllä muuttaa lakeja ja haitallisia tapoja.

Vuonna 2017 ensimmäinen tasa-arvopalkinto myönnettiin Saksan liittokansleri Angela Merkelille, joka ohjasi palkintorahat nigeriläiselle perheväkivallan vastaista työtä tekevälle järjestölle. Rahoilla rakennetaan turvakotia.

Artikkeliin päivitetty klo 15.30 palkinnon saanut järjestö.

Lue myös:

Suomen ensimmäinen kansainvälinen tasa-arvopalkinto Merkeliltä perheväkivallan uhreja auttavalle järjestölle (6.3.2018)

Suomen ensimmäinen kansainvälinen tasa-arvopalkinto liittokansleri Angela Merkelille (14.12.2017)

Lue seuraavaksi