Hyppää sisältöön

Posti-kiista sai uuden uhrin: Näin politiikan perjantai eteni Postin vastaiskusta Paateron eroon

Pääministeri syytti Postia virheellisestä ja vastoin valtio-omistajan tahtoa menneestä toiminnasta.

Sirpa Paatero päätyi eroamaan Posti-kohun vuoksi. Hän kertoi tänään myös jäävänsä sairauslomalle. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kuohunta Postin työehtokiistan ympärillä sai perjantaina uuden käänteen, kun ministeri Sirpa Paatero (sd.) päätyi eroamaan. Paatero vastasi omistajaohjauksesta, ja Posti on valtionyhtiö.

Paateron erosta kertoi pääministeri Antti Rinne (sd.) tiedotustilaisuudessa iltapäivällä. Rinteen mukaan Paatero ei ole noudattanut hänen antamiaan ohjeita siitä, miten Postin omistajaohjausta on tehtävä.

Rinne katsoo, että Paatero ei viestinyt valtio-omistajan tahtoa pakettilajittelijoiden työehtosopimuksesta ja liikkeenluovotuksesta Postille. Yle on seurannut Rinteen tiedotustilaisuutta ja päivän tapahtumia hetki hetkeltä.

Rinne korosti olleensa johdonmukaisesti sitä mieltä, että työehtoshoppailu on torjuttava. Työehtoshoppailu tarkoittaa sitä, että työntekijöiden sopimukset siirretään sellaisen ammattiliiton piiriin, jossa ehdot ovat työntekijälle huonommat.

Rinne: Posti toimi vastoin valtio-omistajan tahtoa

Rinne syytti Postia toimimisesta valtio-omistajan tahtoa vastaan.

Tätä virheellistä toimintaa oli pyrkimys siirtää 700 pakettilajittelijaa Postin perustamaan yhtiöön, joka noudattaisi lajittelijoihin eri työehtosopimusta kuin aiemmin. Näin lajittelijoiden palkka olisi laskenut.

Kiista johti Postin lakkoon ja suuriin tukilakkoihin.

Tilanne ratkesi aiemmin tällä viikolla, kun saadun sovun myötä Posti Palvelut Oy siirtyy Paltan jäseneksi 700 hengen osalta ja pakettilajittelijoille tulee uusi työehtosopimus Paltan ja PAUn välillä.

Posti: Valtio-omistaja ei vastustanut suunnitelmia

Perjantaina aamulla Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kertoi tiedotteessa, että Postin suunnitelmilla on ollut omistajaohjauksen tuki.

Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty, että omistaja vastustaisi pakettilajittelijoiden siirtämistä uuten yhtiöön.

– Kuten julkisuudessakin on todettu, Posti on informoinut ministeriä liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Jos omistajalla olisi ollut eriävä kanta ja sellainen olisi tuotu esille, olisimme siihen ehdottomasti reagoineet, vaikka kysymys onkin hallituksen päätösvaltaan kuuluvasta asiasta, totesi Pohjola tiedotteessa.

Pohjolan viesti oli ristiriidassa pääministeri Rinteen eilisten lausuntojen kanssa.Rinne totesi eduskunnan kyselytunnilla, että ministeri Sirpa Paatero oli kieltänyt Postia siirtämästä pakettilajittelijoita huonomman työehtosopimuksen piiriin. Rinteen mukaan Posti oli toiminut suorasanaista kieltoa vastaan.

Omistajaohjausministeri Paatero (sd.) taas on sanonut aiemmin, että Posti informoi maan hallitusta aikeistaan siirtää työntekijöitä uuteen työehtosopimukseen. Sen sijaan päätös asiasta tuli yllätyksenä.

Aiemmin Rinne on todennut, että Posti on kuitenkin noudattanut hallituksen kieltoa siirtää toiseen työehtosopimukseen peräti 9 000 työntekijäänsä.

Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Oppositio: Paateron ero ei riitä, Rinne antoi eduskunnalle väärää tietoa

Oppositiopuolueissa ei pidetä ministeri Paateron eroa riittävänä.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä Rinne paikkaa omia virheitään uhraamalla yhden ministerinsä.

– Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että eduskunnalle selkeästi on annettu väärää tietoa pääministerin suulla, Orpo sanoi toimittajille eduskunnassa.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi, että Rinteen on erottava, jos hän on valehdellut.

Rinne itse kommentoi, että hallitus istuu normaalisti.

Hallituspuolue vihreät vaati puheenjohtajansa Maria Ohisalon suulla tarkkaa selvitystä tapahtumien kulusta.

– Tähän asti saadut selvitykset eivät ole olleet aukottomia. Niin ei saisi olla. Epäselvyydet selvitettävä nopeasti, Ohisalo totesi Twitterissä.

Lue myös

Oppositio hermostui Posti-sopan uudesta käänteestä: Halla-aho väläyttää Rinteen eroa, Orpon mukaan pääministeri "ei ansaitse luottamusta"

Oppositio vaatii pääministeri Antti Rinteen eroa, kokoomuksen Petteri Orpo: "Omia virheitä paikataan sillä, että uhrataan yksi SDP:n ministeri"

Analyysi: Omistajaohjausministeri sai lähteä, mutta se ei vielä rauhoita kuplivaa eduskuntaa

Emeritusprofessori: Postin työntekijöiden jakautuminen kahden kerroksen väeksi muodostuu omistajaohjauksen ongelmaksi