1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesistöt

Vedenpinnat vielä nousussa – Seinäjoki jo piripinnassa

Ely-keskus juoksuttaa vettä Kalajärvestä, jotta sinne tulisi tilaa talven varalle.

Vesistöt
Vedenpinta on noussut joessa Seinäjoella.
Seinäjoki virtaa nyt poikkeuksellisen vuolaana juoksutusten takia. Kati Ala-Renko / Yle

Jokien ja järvien vedenpinnat ovat edelleen nousussa. Nousun odotetaan kuitenkin taittuvan viikonloppuna pakkasen takia.

Seinäjoella vanhan uoman kautta tehdyt juoksutukset ovat nostaneet jokiveden piripintaan. Ely-keskuksen mukaan vettä on nyt juoksutettu runsaasti, jotta Kalajärven tekoaltaaseen saataisiin tilaa tulevien viikkojen varalle.

– Pakko ei olisi nytkään ihan niin paljon juoksuttaa, mutta halutaan pelivaraa. Kun Kalajärveen tulee tilaa, voidaan vähentää juoksutuksia, sanoo johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta.

Tilanne on nyt poikkeuksellinen, kun Kyrkösjärveen ei voi laskea vettä Seinäjoen Energian voimalaitoksen muuntajarikon takia. Normaalisti lähes kaikki ylempää Kalajärvestä jokea pitkin tuleva vesi ohjataan Rengon padon kautta Kyrkösjärveen, mutta nyt vesi ohjataan Seinäjoen vanhaan uomaan. Seinäjoki on siltä kohdin normaalisti vähävetinen.

Seinäjoen vanha uoma on täynnä vettä, lunta sataa.
Seinäjoen vanhassa uomassa on vettä kuin ennen vanhaan keväisin, ennen tulvasuojelua ja Kyrkösjärveä. Tarja Ala-Renko

Kalajärven pintaa yritetään laskea juoksutuksilla, jotta siellä on tilaa, jos poikkeustilanne pitkittyy. Huolena on, että kovat pakkaset voivat tullessaan aiheuttaa Seinäjoen vanhassa uomassa hyydepatoja ja sitä kautta tulvia.

Sen sijaan Kyrkösjärven pinta ei tällä hetkellä nouse, koska voimalaitoksen läpi voidaan muutajarikosta huolimatta juoksuttaa vähän vettä putkea pitkin Mallaskoskeen. Vettä virtaa noin neljä kuutiota sekunnissa.

– Järven omat sulamisvedet ja vähän yli juoksutetaan sitä kautta, täsmentää Haukilehto.

Joen pinta nousussa Seinäjoella.
Seinäjoen vanha uoma on nyt kaikkea muuta kuin vähävetinen. Kati Ala-Renko / Yle