1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arktinen alue

Tanskan tiedustelu: USA:n, Kiinan ja Venäjän kilpa Arktiksessa lisää alueen turvattomuutta

Tiedustelupalvelu julkaisi jokavuotisen riskianalyysin.

arktinen alue
Yhdysvaltain armeijan sotilaat esittelivät Thulen lentotukikohtaa Luoteis-Grönlannissa lokakuussa.
Yhdysvaltain armeijan sotilaat esittelivät Thulen lentotukikohtaa Luoteis-Grönlannissa lokakuussa.Ida Guldbaek Arentsen / EPA

Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä ovat toiminnallaan kasvattaneet jännitteitä Arktisella alueella, sanoo Tanskan turvallisuuspalvelun raportti. (siirryt toiseen palveluun)

Tanska pitää tärkeänä kansainvälistä yhteistyötä alueella ja haluaa ratkaista mahdolliset kiistat maiden välillä.

Tanskan itsehallintoalue Grönlanti kuuluu Arktisen alueen keskeisiin valtioihin.

Raportin mukaan maan tavoite on yhä vaikeampi saavuttaa, sillä erityisesti Venäjä on lisännyt panostustaan sotilaalliseen läsnäoloon.

– Tämä ajaa muita rannikkovaltioita voimistamaan sotilaallista valmiutta alueella, sanotaan raportissa Reutersin mukaan.

Myös Yhdysvaltojen kesällä julkaisema arktinen strategia (siirryt toiseen palveluun) sekä korkeiden virkamiesten kommentit alueesta ovat myös lisänneet jännitteitä.

Esimerkiksi viime toukokuussa Arktisen neuvoston kokouksessa Rovaniemellä Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo varoitti Kiinan ja Venäjän aikeista Arktisella alueella ja kertoi Yhdysvaltojen haluavan hyödyntää aluetta kestävällä tavalla.

Yhdysvaltojen kiinnostus alueeseen kävi esimerkiksi ilmi elokuussa, kun presidentti Donald Trump ehdotti Grönlannin ostamista Tanskalta. Grönlanti sekä Tanskan hallinto torppasi idean nopeasti.

Venäjän laivaston fregatti Admiral Kasatonov Pietarissa heinäkuussa, merivoimien kansainvälisessä tapahtumassa. Alukselta testattiin perjantaina Vienanmerellä risteilyohjuksia.
Venäjän laivaston fregatti Admiral Kasatonov Pietarissa heinäkuussa, merivoimien kansainvälisessä tapahtumassa. Alukselta testattiin perjantaina Vienanmerellä risteilyohjuksia.Anatoli Maltsev / EPA

Venäjä testannut ohjuksia Vienanmerellä

Venäjä kertoo testanneensa perjantaina Vienanmerellä risteilyohjuksia. Admiral Kasatonovilta laukaistiin Kalibr ja Oniks ohjukset, joiden kerrottiin osuneen maaliinsa, tiedotti Venäjän pohjoinen laivasto.

Testausten kerrotaan jatkuvan useita päiviä.

Admiral Kasatonovin kerrotaan rakennetun Pietarissa, josta se ajoi Vienanmerelle.

Lue myös:

"Trump voi tulla ostamaan katkarapuja, mutta ei maata tai ihmisiä" – Grönlannissa mietitään, miten suurvaltojen kovasta kiinnostuksesta voisi nyt hyötyä

Trump suivaantui Tanskan haluttomuudesta myydä Grönlanti ja perui valtiovierailunsa – Tanskalaiset: Yllättävää, ei tarvitse tulla ollenkaan

Sovinnollinen yhteistyö Arktisessa neuvostossa koki kolauksen – Tutkija: "Voimapolitiikka on tullut myös arktiselle alueelle"

Analyysi: Trumpilainen ulkopolitiikka jyräsi Rovaniemellä – Arktisella neuvostolla on nyt valkoinen hetki

Huippukokous Rovaniemellä päättyi dramaattisesti: Yhteistä loppujulistusta ei tule – katso tiedotustilaisuus tästä

Saamelaiskäräjät: Kaikkien arktisten valtioiden sitouduttava ilmastonmuutokseen liittyvään työhön

USA:n Pompeo varoitti Kiinan ja Venäjän aikeista arktisilla alueilla – Lavrov sivuutti puheet: "Arktiset asiat esillä huomenna"

Lähteet: Reuters, Tass

Lue seuraavaksi