Irakin pääministeri eroaa tehtävästään

Torstain hallintoa ja korruptiota vastustavissa mielenosoituksissa kuoli 46 ihmistä.

Irak
Abdul Mahdi
Irakin pääministeri Adel Abdul Mahdi ilmoitti erostaan pian sen jälkeen, kun Irakin korkein šiialainen uskonoppinut kehotti lainsäätäjiä pohtimaan tukeaan hallitukselle.Philippe Wojazer / EPA

Irakin pääministeri Adel Abdul Mahdi on ilmoittanut eroavansa tehtävästään. Mahdi on kertonut päätöksestään julkisessa lausunnossaan.

Ainakin 400 on kuollut ja 15 000 loukkaantunut lokakuussa alkaneiden mielenosoitusten aikana. Tilanne kärjistyi torstaina, kun 46 ihmistä kuoli osoittaessaan mieltä hallintoa vastaan. Mielenosoittajat ovat vaatineet maan johdon eroa ja vastustaneet korruptiota ja työttömyyttä.

Mahdi on kertonut jättävänsä eroilmoituksensa parlamentillle. Ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun Irakin korkein šiialainen uskonoppinut Ali al-Sistani perjantain seremoniassaan kehotti lainsäätäjiä pohtimaan uudelleen tukeaan hallinnolle. Al-Sistani varoitti samalla myös sisällissodan uhasta.

Uutistoimisto AP:n mukaan mielenosoittajat ovat aloittaneet juhlinnan Bagdadin keskustassa sijaitsevalla Tahririn aukiolla pääministerin ilmoituksen jälkeen.

Lisää aiheesta:

Irakissa haudataan protesteissa kuolleita – torstai oli väkivaltaisin päivä viikkoihin

Katso Areenasta Tom Kankkosen A-studion raportti: Irakissa mielenosoitukset jatkuvat – mitä mielenosoittajat haluavat?

Irakin kovia kokeneilla sunnialueilla hallituksen vastaisia mielenosoituksia seurataan sivusta – Pelko pitää väestön kurissa toistaiseksi

Lähteet: Reuters, AP, AFP