Runsaat sateet nostavat vedenkorkeuksia ja lisäävät ravinnevirtaamia vesistöihin Varsinais-Suomessa

Myös pohjavesien pinnankorkeudet ovat kääntyneet nousuun.

Varsinais-Suomi
Kuvassa virtaava koski.
Jokien virtaamat ovat voimistuneet viime päivien aikana. Arkistokuva.YLE / Anssi Leppänen

Runsaat sateet ovat voimistaneet jokien virtaamia ja nostaneet vedenkorkeuksia Lounais-Suomessa. Viime päivinä sadetta on kertynyt 30–40 millimetriä.

Ely-keskuksen mukaan suoranaisilta tulvilta on toistaiseksi vältytty. Sen sijaan alavilla mailla vesi on noussut ojista pelloille, mikä lisää osaltaan ravinnevirtaamia.

Esimerkiksi Aurajoki kuljetti marraskuun puolenvälin runsaiden sateiden aikana mereen kolmen vuorokauden aikana vajaat kuusi tonnia fosforia. Määrä vastaa kymmenesosaa Aurajoen keskimääräisestä vuotuisesta fosforikuormituksesta. Tilanne oli samanlainen muissakin Varsinais-Suomen joissa.

Ely-keskus arvioi tilanteen helpottavan, kun sää viilenee, sade hiipuu ja muuttuu lumeksi.

Myös alueen jätevedenpuhdistamot ovat vaikeuksissa runsaiden laitokselle tulleiden vesimäärien kanssa. Ohijuoksutuksiin on jouduttu turvautumaan muun muassa Paraisilla, Huittisissa ja Merikarvialla.

Syyssateet ovat kasvattaneet myös pohjavesivarastoja ja pinnankorkeudet ovat kääntyneet nousuun. Lounais-Suomessa ollaan pohjavesien osalta lähellä keskimääräistä tilannetta pitkään jatkuneen kuivuuden jälkeen.