Tuhannet pakolaiset palaavat Turkista sodan runtelemaan Syyriaan

Yle seurasi Istanbulissa, kun kymmenet syyrialaiset aloittivat paluumatkan koteihinsa tietämättä, mikä heitä odottaa.

Syyria
Syyrialaisia pakolaisia.
Syyriaan palaava Amine al-Effendi (vas.) hyvästelee Turkkiin jäävän tyttärensä.Kemal Aslan

IstanbulHyvästelijöistä moni jäi itkemään, kun kolme bussia lähti matkaan Istanbulista marraskuisena aamuna.

Kymmenet aloittivat kotimatkan kohti sodan riepottelemaan Syyriaan vuosien pakolaisuuden jälkeen tietämättä, mikä perillä odottaa. Paluu on riski – jatkuuhan sota Syyriassa yhä, nyt yhdeksättä vuotta.

Kuusikymppinen pariskunta Amine ja Yusif al-Effendi olivat yksinkertaisesti väsyneitä odottamaan rauhaa. Ikä oli alkanut painaa ja koti Damaskoksessa kutsua.

– Onko mitään kauniimpaa kuin Damaskos ja Syyria? Meillä on ikävä kotiin, Amine sanoi ennen nousemistaan bussiin Istanbulin Esenyurtissa.

Pariskunnan talo Damaskoksen historiallisessa osassa pihoineen on yhä pystyssä ja sukulaiset kaupungissa, he tiesivät. Silti al–Effendit hyvästelivät raskain mielin aikuisen tyttärensä ja poikansa sekä Turkissa syntyneen lapsenlapsensa.

– Me muutimme tänne heidän tuekseen, mutta mieheni ei enää pysty tekemään töitä. Toivottavasti sota loppuu, jotta voimme olla taas yhdessä. Ehkä lapsemmekin palaavat Syyriaan, Amine sanoi.

Syyrialaisia pakolaisia.
Lapset ja lapsenlapset saattoivat isoäiti Amina El-Effendin (oik) bussimatkalle Syyrian rajalle.Kemal Aslan

Yli miljoona takaisin kotiin Syyriassa

Syyriaan palaavien virta on kasvanut tasaisesti taistelujen laannuttua sen jälkeen, kun Bashar al-Assadin hallinto otti hallintaansa suuren osan kapinallisten valtaamista alueista. Myös syyrialaisvastaisuuden lisääntyminen naapurimaissa on vaikuttanut palaajien määrään.

Reilusti yli miljoona ihmistä palasi Syyriassa koteihinsa viime vuonna. Tulijat olivat ulkomailta sekä eri puolilta Syyriaa, Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM on raportoinut.

Euroopassakin jotkut maat tukevat pakolaisten palauttamista siitä huolimatta, että kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt varoittavat kotiinpaluun olevan vaarallinen.

Syyrialaisia pakolaisia.
Kolme bussia odotti lähtövalmiina Syyrian rajalle Istanbulissa marraskuun lopulla.Kemal Aslan

Turkista, jossa syyrialaisia on enemmän kuin missään muualla Syyrian ulkopuolella, takaisin on lähtenyt yli 370 000 ihmistä, Turkin hallitus sanoo (siirryt toiseen palveluun).

Heistä tuhannet ovat vuoden aikana lähteneet Esenyurtin kaupunginosasta, jonka paikallishallinto järjestää omasta budjetistaan busseja Syyrian rajalle.

"Ketään ei pakoteta"

Ennen matkaa palaajat allekirjoittavat virallisen paperin, jolla he sitoutuivat olemaan tulematta Turkkiin seuraavaan viiteen vuoteen. Halukkaita lähtijöitä ilmoittautuu kuukausittain muutama sata ihmistä, viranomaiset kertovat.

–He lähtevät täysin omasta tahdostaan. Ketään ei pakoteta, vakuutti Esenyurtin aluehallinnon viranomainen Ali Susuz Ylelle.

Matkan aikana palaajille tarjotaan ruoka ja juoma, mutta mitään rahallista tukea heille ei anneta. Jos palaajalla ei ole ketään hakemassa rajalta, Turkki järjestää heidän kuljetuksensa kotiin asti Syyriassa joko sotilaiden tai avustustyöntekijöiden matkassa, Susuz kertoi.

Syyrialaisia pakolaisia.
Esenyurtin kaupunginosan apulaiskaupunginjohtaja Ali Yusuf sanoi turkkilaismedialle, että he ovat järjestäneet jo 7 000 syyrialaisen paluun.Kemal Aslan

Viranomaiset Esenyurtissa kokevat tekevänsä palveluksen sekä syyrialaisille että turkkilaisille. Syyrialaisten lukumäärä kasvoi sodan aikana jopa 3,6 miljoonaan ihmiseen Turkissa.

Valtaosa turkkilaisista ei tutkitusti halua syyrialaisia kotimaahansa. Etenkin syyrialaisten käyttäminen halpana työvoimana on Turkin nykyisessä talousahdingossa koventanut asenteita pakolaisia kohtaan.

Viimeisen vuoden sisällä on tehty useita väkivaltaisia hyökkäyksiä syyrialaisten työpaikoille, ja arviolta satoja syyrialaisia on myös pakkopalautettu (siirryt toiseen palveluun).

Sieppauksia, teloittamisia, raiskaamisia

Kotimatkaan valmistautunut kaksikymppinen syyrialaiskurdi Candar sanoi kokeneensa, että lähteminen oli ainoa vaihtoehto.

Erityisesti hänen kaltaisensa nuoret miehet ovat vaarassa palatessaan Syyriaan, koska sekä al-Assadin hallinto että kapinallisryhmät suhtautuvat heihin epäluuloisesti. Miehiä on pidätetty ja pakkovärvätty maan armeijaan tai jopa teloitettu.

Candar työskenteli pimeästi turkkilaisella tekstiiliverstaalla farkkuhousujen värjäämössä, kun tarkastaja ilmestyi sinne kolme kuukautta sitten. Työnantaja ei halunnut virallistaa syyrialaista työntekijäänsä ja irtisanoi hänet

Kun maksamattomat vuokrat ja laskut alkoivat kerääntyä, ilmapiiri alkoi kiristyä. Kun uutta työtä ei löytynyt, mies päätti palata kotikaupunkiinsa Afriniin.

– Kaikki ikään huusi, että 'mene pois!', Candar kuvaili.

Syyrialaisia pakolaisia.
Syyrialainen tyttö odotti matkatavaroiden lastaamista Syyrian rajalle lähtevään bussiin.Kemal Aslan

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Afrin ei ole turvallinen. Afrinissa Turkin tukemat syyrialaiskapinalliset ahdistelevat siviilejä ja ovat estäneet kotiin palaajien pääsyn kaupunkiin. He ovat siepanneet ja jopa teloittaneet siviilejä, Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön tuore raportti (siirryt toiseen palveluun) sanoo.

– Nyt en tiedä, menenkö kotiin kuolemaan vai mitä tapahtuu, Candar totesi.

Raportti vaatikin Turkkia tutkimaan ja estämään tukemiensa syyrialaiskapinallisten rikokset, koska alue on pian kaksi vuotta Turkin hallinnassa.

Myös 19-vuotias Hevin, joka asui Istanbulissa viisi vuotta, oli hänkin palaamassa Afriniin pelokkain mielin. Mukana oli hänen miehensä Mustafa sekä parin kaksi Turkissa syntynyttä vauvaa.

Mustafa sanoi kuulleensa sukulaisiltaan kapinallisryhmien taistelijoiden siepanneen ja raiskanneen naisia.

– Jos pärjäisimme täällä, emme vielä palaisi. Lapsemme tarvitsevat vaippoja ja maitoa. Vuokrat ovat täällä kalliita. Kotona meillä on edes oliivipuumme, Hevin sanoi.

Turkin opposition mukaan kapinallisryhmät Afrinissa ovat myös ryöstelleen asukkaiden oliiviitarhoja ja myyneen niiden öljyä.

YK: Vain pieni osa haluaa palata heti

YK:n pakolaisjärjestön mielipidetutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) valtaosa Lähi-Idässä olevista syyrialaisista haluaisi lopulta palata kotimaahansa. Heistä kuitenkin vain alle kuusi prosenttia sanoo uskaltavansa yrittää paluuta vuoden sisällä.

Turkissa tehtyjen kyselyjen mukaan (siirryt toiseen palveluun)paluuta toivovien määrä on huomattavasti alhaisempi ja laskee laskemistaan. Tämä johtuu mahdollisesti siitä, että haastatellut ovat asuneet Turkissa jo useita vuosia.

Joka kolmas syyrialainen sanoo, ettei aio palata Turkista Syyriaan "missään olosuhteissa".

Syyrialaisia pakolaisia.
Syyrialainen perhe oli palaamassa kotimaahansa 90 syyrialaisen joukossa Istanbulista.Kemal Aslan

Viimeaikaisesta U-käännöksestään huolimatta Turkin hallitus on ollut syyrialaisia kohtaan vuosien ajan vieraanvarainen osana maan Syyria-politiikkaa.

Hallitus sanoo käyttäneensä vuosien aikana jopa 40 miljardia dollaria (yli 36 miljardia euroa) syyrialaispakolaisten tukemiseksi Turkissa.

Turkin tavoitteena oli pitkään presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kumoaminen ja Syyrian kapinallisten auttaminen maan johtoon. Tuolloin sekä pakolaisia että Syyrian kapinallisryhmiä tuettiin runsaskätisesti.

Lähtijät haluavat palata kotikuntaansa

Tänä päivänä Turkin ensisijainen tavoite on rakentaa "turvavyöhyke" Koillis-Syyriaan. Tällä järjestelyllä halutaan estää sodan aikana alueelle muodostuneen kurdihallinnon vakiintuminen ja aseellisen PKK-järjestön vallan kasvu.

Turkki haluaa, että 30 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle rakennettaisiin uudiskaupunkeja syyrialaispakolaisille. Valtaosa Turkin syyrialaispakolaisista on kuitenkin muualta kotoisin olevia arabeja, jotka eivät ole lähtöisin Koillis-Syyrian kurdivoittoiselta alueelta.

Projekti olisi myös kallis eikä Turkki ei ole saanut maailmalla tarvitsemaansa tukea idealle, jonka arvostelijat ovat tyrmänneet etnisenä puhdistuksena.

Kaikki Ylen Esenyurtissa tapaamat palaajat, sekä arabit että kurdit, olivat matkalla kotikuntiinsa eivätkä haluaisi muualle Syyriassa.

Näin oli siitä huolimatta, että heidän kotikaupungeissaan tuhot ovat mittavat (siirryt toiseen palveluun) ja jälleenrakennus lapsenkengissä.

Deir ez-Zorin kaupunkiin lähdössä ollut viisikymppinen Muhammed sanoi perheineen olevansa matkalla Assadin hallinnoimalle alueella eikä hän siksi ollut varma, kuinka heidät otettaisiin vastaan Turkista saapuvina. Siksi hän ei halunnut antaa nimeään.

– Kotimme on yhä pystyssä ja haluamme uuden alun. Elämän on jatkuttava, vaikka onkin sota, hän uskoi.

Lue lisää:

Amnesty: Turkki palautti satoja pakolaisia juuri ennen hyökkäystään Syyriaan