1. yle.fi
  2. Uutiset

Times of Malta: Maltan pääministeri Muscat eroaa – taustalla toimittajamurhasta seurannut poliittinen ja laillinen kriisi

Toimittajamurhan tutkinta on ottanut harppauksia eteenpäin viime viikkojen aikana.

Malta
Maltan eroava pääministeri Joseph Muscat (vasemmalla)
Maltan pääministeri Joseph Muscat (vasemmalla) on ilmoittanut erostaan. Kuva on otettu EU-komission puheenjohtajan Jean Claude Junckerin vierailun aikana. Taustalla varapääministeri Chris Fearne.Domenic Aquilina / EPA

Maltan pääministeri Joseph Muscat valmistautuu ilmoittamaan erostaan välittömästi, kertoi Times of Malta perjantaina. (siirryt toiseen palveluun)

Uutistoimisto Reutersin mukaan Muscatin tiedottaja ei ole vahvistanut eikä kiistänyt tietoa. Pääministerin oma työväenpuolue on kuitenkin peruuttanut tapahtuman, jossa Muscatin oli tarkoitus pitää puhe sunnuntaina.

Lauantaina puoluelähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että Muscat luopuisi pääministerin tehtävästään 18. tammikuuta.

Tapahtumien taustalla toimittaja Daphne Caruana Galizian murhasta ja sen tutkimuksista seurannut poliittinen ja laillinen kriisi. Oppositio ja Galizian omaiset ovat jo pitkään pitäneet Muscatia sopimattomana pääministerin tehtävään ja vaatineet hänen eroaan.

Galizia murhattiin autopommi-iskussa vuonna 2017. Hän oli tutkinut epäiltyjä korkean tason korruptiotapauksia ja tehnyt tutkimuksistaan juttuja.

Galizia muun muassa paljasti Maltan johdon epäiltyjä yhteyksiä veroparatiisiyhtiöihin Panaman tietovuodon yhteydessä vuonna 2016. Galizia myös syytti pääministeri Muscatia rikollisten suosimisesta.

Mielenosoitus Vallettassa tiistaina, julisteessa on murhatun toimittajan, Daphne Caruana Galizian kuva.
Maltan pääkaupungissa Valletassa osoitettiin mieltä tiistaina. Julisteessa on murhatun toimittajan, Daphne Caruana Galizian kuva.Domenic Aquilina / EPA

Tutkinta on edennyt viime päivinä

Toimittajamurhan tutkinnasta on syntynyt Maltalla monimutkainen soppa, joka on junnannut pitkään paikallaan.

Tutkinta sai uusia käänteitä viime viikolla, kun poliisi otti kiinni liikemies Yorgen Fenechin tapaukseen liittyen. Fenechin kerrotaan yrittäneen pakoa saarelta varhain aamulla.

Sittemmin Fenech on vapautettu takuita vastaan, mutta hän on edelleen poliisin tiukassa valvonnassa ja häntä kuullaan oikeudessa tapaukseen liittyen.

Times of Maltan lähteiden mukaan pääministeri Muscat on pitämässä televisioidun puheen sen jälkeen, kun Fenech on ollut oikeudessa murhatapaukseen liittyen.

Pääministerin ex-esikuntapäällikkö vapautettiin

Aiemmin tällä viikolla tapaukseen liittyen kuulusteluihin haettiin myös pääministeri Muscatin esikuntapäällikkö Keith Schembri, joka vapautettiin myöhemmin.

Schembri otettiin ilmeisesti kiinni siksi, että liikemies Fenech oli kertonut hänestä tietoja kuulustelussa. Fenech yritti tiedoillaan saada aikaiseksi sopimuksen, joka vaikuttaisi hänen mahdolliseen tuomioonsa. Myöhemmin on kuitenkin ilmoitettu, ettei Fenech ole saanut syytesuojaa tiedoillaan.

Poliisi teki Schembrin kotiin myös kotietsinnän. Schembri erosi tehtävästään kiinnioton yhteydessä. Myös kaksi Muscatin hallituksen ministeriä on eronnut tehtävistään tällä viikolla. Muscat on ollut pääministerinä vuodesta 2013 lähtien.

Lisää aiheesta:

Toimittajan murha ravistelee Maltan hallitusta – pääministerin esikuntapäällikkö ja turismiministeri erosivat

Maltan toimittajamurhan tutkinnassa kiinniotto – Paikallinen suurliikemies yritti pakoa huvijahdillaan

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi