Lontoon veitsi-iskusta epäillyllä oli ennestään terrorismituomio – katso video puukottajan kiinniotosta

Poliisi ampui miehen London Bridgen alueella. Välikohtausta tutkitaan terrorismina.

Lontoo
Lontoon puukotuksesta epäillyn kiinniotto
Lontoon puukotuksesta epäillyn kiinniotto

Kaksi ihmistä on puukotettu kuoliaaksi veitsi-iskussa Lontoossa London Bridgen alueella, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja brittilehti The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Lisäksi poliisi on ampunut yhden miehen, jonka epäillään olevan tekijä, Lontoon poliisipäällikkö Cressida Dick kertoi lehdistötilaisuudessa.

Useita ihmisiä on myös loukkaantunut puukotuksessa, kertoo Lontoon poliisi. Lontoon pormestarin Sadiq Khan mukaan osa välikohtauksessa loukkaantuneista on loukkaantunut vakavasti.

Sairaalahoidossa on yhä kolme uhria.

Britannian terrorismin torjunnasta vastaava poliisiyksikkö on vahvistanut, että tapausta tutkitaan terrorismina. Viranomaisen mukaan tekijällä oli yllään valeräjähdevyö.

Alueella rajoitetaan liikkumista pidemmän aikaa, kertovat viranomaiset. Myös poliisipartiointia lisätään Lontoossa. Pormestari Khan on kuitenkin sanonut, ettei poliisi enää tällä hetkellä etsi tapaukseen liittyviä henkilöitä.

London Bridge
Veitsihyökkäys tapahtui London Bridgen alueella

Poliisin mukaan tapahtumien kulku on edelleen epäselvä. Tapahtumat saivat alkunsa noin kahden aikaan paikallista aikaa iltapäivällä. Paikan päällä kuvatuista videoista näkyy, miten sivulliset taltuttavat epäiltyä tekijää ennen kuin poliisi on ehtinyt paikalle. Yksi tilanteeseen puuttuneista on saanut tekijän veitsen haltuunsa.

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Lontoon pormestari Khan ovat molemmat kertoneet olevansa pahoillaan tapauksesta, mutta kehuneet tapahtumapaikalla olleiden ripeää toimintaa tilanteessa. Khanin mukaan kansalaiset osoittivat "huikeaa sankarillisuutta" välikohtauksessa.

Sisäministeri Priti Patel sanoo olevansa huolissaan välikohtauksesta. Myös työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on kertonut Twitterissä olevansa järkyttynyt ja pahoillaan tapauksesta.

Lontoon poliisi vahvisti aiemmin, että sillä on operaatio meneillään keskustan alueella. Poliisin mukaan heidät kutsuttiin paikalle puukotuksen takia. Poliisi kertoo myös, että yksi mies on pidätetty.

BBC:n toimittajan mukaan laukauksia oli useita ja ampumiseen oli osallistunut miesjoukko. Toimittaja näki myös henkilön makaavan maassa. Poliisi on eristänyt alueen.

Lontoon ambulanssipalvelu on kertonut Twitterissä, että myös se on määritellyt tapauksen suureksi välikohtaukseksi.

Videot ja valokuvat Twitterissä näyttävät, että alueella on useita poliisiautoja ja liikenne seisoo sillalla. Myös ambulansseja on paikalla useita.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) silminnäkijän mukaan läheiseen ravintolaan oli juossut sisään ihmisiä ja osa ruokailijoista oli pyydetty pois ikkunan luota. Ihmiset olivat olleet rauhallisia, mutta osa oli saanut tukea henkilökunnalta.

Epäillyllä aiempi tuomio terrorismiin liittyvästä rikoksesta

Veitsi-iskusta epäillyllä 28-vuotiaalla miehellä on taustalla aikaisempi tuomio terrorismiin liittyvästä rikoksesta, Lontoon poliisi kertoi tunnistettuaan miehen. Mies oli tuomittu vuonna 2012. Hän oli päässyt valvottuun vapauteen joulukuussa 2018.

Epäilty oli asunut Staffordshiressa, jossa poliisi kertoi suorittaneensa hyökkäyksen jälkeen etsintöjä tietyssä osoitteessa.

Epäilty oli sekä poliisin että maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavan tiedustelupalvelu MI5:n tiedossa oleva henkilö. Hänellä oli myös kytköksiä islamistisiin terroristiryhmiin, kertoo uutistoimiston AFP:n käyttämä lähde.

Mies oli vapauduttuaan pitänyt yllään sähköista seurantalaitetta, The Times -lehden nimeämättömät viranomaislähteet kertovat.

Britanniassa on ollut monta terrori-iskua viime vuosina

London Bridge on Thames-joen ylittävä silta Lontoon Cityn ja Southwarkin välillä Lontoossa. Välikohtaus tapahtui BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) sillan pohjoispäädyssä Adelaide Housea vastapäätä.

Sama silta oli tapahtumapaikkana, kun kesäkuussa 2017 kolme hyökkääjää ajoi autolla väkijoukkoon. Tuolloin lähistölle tehtiin veitsi-iskuja, joissa kuoli kahdeksan ja loukkaantui melkein 50. Isis ilmoitti olevansa vastuussa iskusta.

Vuonna 2017 Britanniassa tapahtui myös neljä muuta iskua. Niin ikään kesäkuussa mies ajoi pakettiautolla moskeijasta poistuneiden ihmisten päälle Finsbury Parkissa Lontoon pohjoisosassa. Iskussa kuoli yksi ihminen ja loukkaantui 11. Mies kertoi motiivikseen muun muassa halun kostaa islamistien terrori-iskut.

Maaliskuussa mies ajoi autolla jalankulkijoiden päälle Westminsterin sillalla. Viisi ihmistä kuoli ja yli 50 loukkaantui. Pommi-iskussa Parsons Greenin metroasemalle Lontoossa syyskuussa 2017 haavoittui 30 ihmistä. Tekijä oli nuori irakilainen turvapaikanhakija.

Toukokuussa 2017 itsemurhapommittaja räjäytti itsensä Manchester Arenan läheisyydessä. Yhdysvaltalainen pop-tähti Ariana Grande oli juuri lopettanut konserttinsa areenalla. Iskussa kuoli 22 ihmistä kuoli ja 116 haavoittui. Uhreista seitsemän oli alle 18-vuotiaita.

Vuonna 2005 itsemurhapommittajat iskivät Lontoossa kolmeen metroon ja yhteen bussiin. Iskuissa kuoli 52 ja loukkaantui jopa 700. Hyökkääjät olivat saaneet innoituksen äärijärjestö al-Qaidalta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT