Perussuomalaisten Juho Eerola: Ennenaikaiset vaalit sopisivat perussuomalaisille

Eerola ei toisen varapuhemiehen asemassa ottanut suoraan kantaa siihen, että pitäisikö Antti Rinteen erota pääministerin tehtävästä.

Juho Eerola Ykkösaamun vieraana lauantaina 30. marraskuuta 2019.

Eduskunnan toisen varapuhemiehen, perussuomalaisten Juho Eerolan mukaan ennenaikaiset vaalit sopisivat perussuomalaisille paremmin kuin muille puolueille.

Hän sanoo Yle TV1:n Ykkösaamussa uskovansa, että viimeaikainen Postin ympärillä ollut sotku todennäköisesti vahvistaa perussuomalaisten asemaa kansalaisten keskuudessa ja puolestaan heikentää SDP:n suosiota.

– Se, mitä perussuomalaiset ehkä ajattelevat ja toivovat on sitten eri asia kuin poliittinen realiteetti. Kaikki hallituspuolueet käytännössä vihreitä lukuunottamatta ovat tilanteessa, jossa uudet vaalit sopisivat äärimmäisen huonosti vallitseviin poliittisiin olosuhteisiin nähden.

Posti-sotkun viimeisin käänne koettiin perjantaina, kun omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi tehtävästään. Oppositiolle tämä ei riitä vaan se on vaatinut pääministeri Rinteen eroa. Kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt tekivät jo aiemmin välikysymyksen hallituksen omistaja- ja työmarkkinapolitiikasta. Välikysymys käsitellään eduskunnassa tiistaina.

Eerola ei toisen varapuhemiehen asemassa ottanut suoraan kantaa siihen, pitäisikö hänen mielestään pääministeri Antti Rinteen erota.

– Olemme Sirpa Paateron kanssa molemmat Kotkasta ja tunnen hänet hyvin. Siellä (Kotkassa) ollaan erittäin pettyneitä tähän, että Rinne uhrasi Paateron. Kansa on vahvasti sitä mieltä, että Rinteellä taitaa olla sama suunta, hän muotoili.

Eerola korosti saaneensa tämän suuntaista viestiä kotikulmiltaan Kotkasta ja perussuomalaisten kentältä.

Kokoomuksen toimintapa herättää närää

Perussuomalaiset eivät lähteneet kokoomuksen vetämään välikysymykseen mukaan, mutta puolue aikoo joka tapauksessa äänestää Antti Rinteen luottamusta vastaan.

Eerolalta kysyttiin Ykkösaamun haastattelussa, voiko tilanteen tulkita niin, että perussuomalaiset ja kokoomus ovat löytämässä toisensa oppositiotyössä.

Eerolan mukaan kokoomuksen näkemys työmarkkina-asioihin on ainakin jossakin määrin erilainen kuin perussuomalaisilla. Hän sanoo, että puolueessa on herättänyt närää kokoomuksen tapa toimia oppositiossa.

– Meillä on perussuomalaisissa herättänyt närää tämä tyyli, että toinen puolue vain ilmoittaa, että teemme tästä välikysymyksen ja meillä on täällä tällainen teksti allekirjoitatteko tämän. Jos oppositio yhdessä lähtee tekemään välikysymystä niin silloin se teksti myös kirjoitetaan yhdessä.

Lue lisää:

Eerola: turha nostaa syytettä vieraslajipuheista

Juho Eerola johti eduskunnan istuntoa kesäkuussa, kun kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) vertasi maahanmuuttajia vieraslajeihin. Mäenpään puheet ovat olleet poliisitutkinnassa ja syytehanrkinnassa. Eerola sanoo Ykkösaamussa, että hän ei siinä tilanteessa ehkä kuunnellut niin tarkasti, mitä sanottiin.

– Oli myöhäinen ilta ja jokaisessa puheenvuorossa yhdistettiin asioita sieltä ja täältä ja sitten Mäenpää yhdisti hallituksen maahanmuuttopolitiikan vieraslajien torjumiseen.

Eerola arvioi nyt, että olisi varmaan pitänyt muistuttaa Mäenpäätä arvokkaasta ja vakaasta käytöksestä. Eerola sanoo, että vertaus ei ollut sopiva.

Eerolan mielestä on kuitenkin turha nostaa syytettä kansaedustaja Mäenpään vieraslajipuheista. Myös puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) on aikaisemmin sanonut, että perussuomalaiset aikovat estää eduskunnassa syytteen nostamisen. Syyteen nostamiseen tarvittaisiin 5/6 enemmistön kannatus eduskunnassa. Miksi perussuomalaiset haluavat jo ennalta estää syytteen nostamisen?

– Mitä muutakaan me voisimme muka tehdä. Mäenpää on meidän kansanedustajamme. Ei siinä mikään rikos täyttynyt, vaikka se oli huolimaton ja huono vertaus.

"Ei minulla ole mitään suhteita Venäjään"

Eerolan mielestä Venäjän vastaiset pakotteet eivät ole toimineet tarkoitetulla tavalla siten, että Krim palaisi oikealle omistajalleen eli Ukrainalle.

– Olen aika varma, että pakotteet jossain vaiheessa puretaan riippumatta siitä, mitä mieltä minä olen asiasta.

Hän toivoo, että kansainvälinen painostus tuottaisi tulosta. Eerolan mukaan kannattaa kuitenkin ajatuksen tasolla varautua myös siihen vaihtoehtoon, että Krim on menetetty samalla tavalla kuin Karjala.

Monilla perussuomalaisten veljespuolueilla Euroopassa on lämpimät suhteet Venäjään. On paljastunut, että joitakin puolueita Venäjä on myös rahoittanut. Moni yleisökysymyksen Ykkösaamuun lähettänyt halusi tietää Eerolan suhteesta Venäjään.

– Kymmenen vuotta sitten olin median mukaan russofoobikko. Nyt olen mukamas putinisti. Mutta ei minulla ole mitään suhteita Venäjään.

Eerola sanoo kaakkoissuomalaisena ajattelevansa niin, että Venäjän vierellä asuminen on sama kuin italialaisille on asua Vesuviuksen tulivuoren rinteellä.

– Suurimman osan ajasta se on tuottoisaa ja muhevaa maaperää, mutta silloin tällöin ennalta arvaamatta saattaa käydä myös huonosti.

Lue lisää: