Lontoon veitsihyökkääjän tausta puhuttaa Britanniassa – 28-vuotias mies oli päästetty koevapauteen terrorismituomion jälkeen

Hyökkääjän taltuttaneet ohikulkijat käyttivät apunaan palosammutinta ja jopa sarvivalaan hammasta.

Lontoo
Poliisi sulkemassa katua Lontoossa perjantaina 29. marraskuuta 2019 veitsihyökkääjän takia.
London Bridgen hyökkäyksessä kuoli yksi mies ja yksi nainen. Lisäksi poliisi ampui hyökkääjän.Facundo Arrizabalaga / EPA

Britanniassa ihmetellään, miksi terrorismituomion saanut veitsihyökkääjä oli vapaalla jalalla eikä vankilassa.

London Bridge -sillan hyökkäyksessä kuoli veitseniskuihin kaksi ihmistä ja kolme on sairaalahoidossa. Poliisi ampui epäillyn sen jälkeen, kun joukko paikalla olleita sivullisia oli saanut taltutettua hänet.

Poliisin mukaan 28-vuotias mies oli aiemmin ollut vankilassa terrorismiin liittyvistä rikoksista. Mies oli tuomittu vuonna 2012, ja hän oli päässyt valvottuun vapauteen joulukuussa 2018.

Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan tuomio liittyi Lontoon pörssiin kohdistuneeseen pommisuunnitelmaan, jonka poliisi ja turvallisuuspalvelu estivät. Jutun syyttäjien mukaan suunnitelma oli terroriverkosto al-Qaidan innoittama. Yhteensä yhdeksän miestä myönsi jutussa syyllisyytensä.

Reutersin mukaan terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa iskun takana.

Britannian apulaissisäministeri Brandon Lewis sanoi yleisradioyhtiö BBC:lle, että poliisi aikoo tarkastellla koevapauteen liittyviä toimintatapoja.

Myös pääministeri Boris Johnson totesi lauantaina, ettei terrorismista tuomittuja henkilöitä pitäisi päästää ennenaikaiseen vapauteen. Johnson sanoi myös kannattavansa tuomioiden kiristämistä vakavissa rikoksissa.

Osallistui vankien kuntoutusta käsittelevään tapahtumaan

The Times -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että epäilty olisi juuri ennen hyökkäystä osallistunut Cambridgen yliopiston järjestämään tilaisuuteen, jossa käsiteltiin vankien kuntoutusta. Tilaisuus pidettiin aivan London Bridge -sillan tuntumassa historiallisessa Fishmongers' Hall -rakennuksessa. Lehden mukaan epäilty oli uhannut räjäyttää rakennuksen.

Tapahtumien tarkkaa kulkua ei ole vielä annettu julkisuuteen, mutta se tiedetään, että sivulliset taltuttivat hyökkääjän muun muassa palosammuttimella ja sarvivalaan hampaalla.

New York Post (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Fishmongers' Hallissa ollut mies nappasi seinältä puolitoistametrisen sarvivalaan hampaan ja lähti sen kanssa kadulle.

Hammas ja palosammutin ovat nähtävissä alla olevalla Twitter-videolla.

Mediatietojen mukaan epäillyllä oli päällään ehdonalaisvangeilla käytettävä elektroninen seurantalaite, jonka hän oli saanut vapauduttuaan vankilasta.

Guardianin lähteiden mukaan hyökkääjä oli sekä poliisin että maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavan tiedustelupalvelu MI5:n tiedossa oleva henkilö.

Lähteet: STT, Reuters