Hyppää sisältöön

Merkelin hallituskoalitio joutuu kovalle koetukselle – Saksan demarit valitsivat uuden johtajakaksikon

SPD:n uudet johtajat Saskia Esken und Norbert Walter-Borjans karsastavat hallitusyhteistyötä Angela Merkelin CDU:n kanssa.

Kuva: Omer Messinger / AOP

Saksan politiikassa nähtiin lauantai-iltana todellinen uutispommi, kun hallituspuolue SPD julkaisi jäsenäänestyksensä tuloksen uusista puheenjohtajista.

Valituiksi tulivat Saskia Esken, 58, ja Norbert Walter-Borjans, 67.

Uudet demarijohtajat tietävät varmuudella vaikeuksia liittokansleri Angela Merkelin johtamalle hallitukselle.

Kaksikon tärkeä vaaliteema nimittäin oli, että SPD:n ei tule tehdä yhteistyötä kristillisdemokraattien kanssa. Kuinka nopeassa aikataulussa demarijohtajat tekevät käytännön ratkaisuja, siitä ei ole vielä selvyyttä.

Demarien kannatus romahtanut

Saksan sosiaalidemokraattien kannatus on tällä hetkellä historiallisen alhainen, sillä vuoden 2017 liittopäivävaaleissa demarit saivat hädin tuskin 20 prosentin kannatuksen.

Puolueen riveissä on jo pitkään kytenyt ajatus vapaaehtoisesta oppositioon menosta. Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan demarien kannatus on laskenut 14 prosentin tuntumaan.

Kristillisdemokraattien ja SPD:n hallituksen taival on tähänkin asti ollut vaikeaa, erityisesti sen jälkeen kun Merkel ilmoitti luopuvansa politiikasta viimeistään vuonna 2021.

Eskenin ja Walter-Borjansin valinta vahvistetaan ensi viikolla järjestettävillä puoluepäivillä. Valinnan pitäisi olla enää pelkkä muodollisuus.