Uskomuksen mukaan tämän esineen sisällä on pala Jeesuksen seimestä – palautettiin 1 000 vuoden jälkeen Roomasta Betlehemiin

Paavi Franciscus lahjoitti pyhän esineen lahjaksi Betlehemille.

Uskonnolliset esineet
Koristeellisen jalustan sisällä olevan sormen kokoisen puupalasen uskotaan olevan Jeesuksen seimestä.
Koristeellisen jalustan sisällä olevan sormen kokoisen puupalasen uskotaan olevan Jeesuksen seimestä.ABED AL HASHLAMOUN/ EPA

Palestiinalaisalueella Betlehemissä otettiin lauantaina ilolla ja hartaudella vastaan muinaisjäännös, jonka uskotaan olevan puinen pala Jeesuksen seimestä.

Muinaisesine ehti olla Roomassa tuhat vuotta ennen sen palauttamista takaisin Jeesuksen synnyinkaupunkiin Betlehemiin.

Koristeellisen jalustan sisällä oleva puupalanen on peukalon kokoinen. Betlehemissä järjestettiin lauantaina juhlakulkue pyhäinjäännöksen kotiinpaluun kunniaksi. Pyhäinjäännös sijoitettiin pyhiinvaeltajien nähtäväksi Pyhän Katariinan kirkkoon. Se sijaitsee lähellä kirkkoa, jonka paikalla Jeesuksen uskotaan syntyneen.

Muinaisesine on ollut aiemmin nähtävillä Basilica di Santa Maria Maggioressa Roomassa. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan suuri osa seimestä jäi Roomaan, mutta paavi Franciscus halusi lahjoittaa kyseisen pyhän esineen lahjaksi Betlehemille.

Vaikka kristityt juhlistivatkin näyttävästi pyhän esineen palauttamista, mahtui juhlahumuun myös ripaus pettymystä.

– Kun kuulimme, että seimi saapuu takaisin, luulimme, että kyseessä olisi koko seimi, mutta sitten näimme sen, totesi Sandy Shahin Hijazeen uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Mies kumarsi Betlehemiin palautetun pyhäinesineen edessä lauantaina.
Mies kumarsi Betlehemiin palautetun pyhäinesineen edessä lauantaina. ABED AL HASHLAMOUN/ EPA

Betlehemin pormestarin Anton Salmanin mukaan palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas oli esittänyt paaville pyynnön esineen palauttamisesta takaisin Betlehemiin tämän ollessa hiljattain vierailulla Vatikaanissa.

Pyhän esineen palautus ajoitettiin ensimmäisen adventtisunnuntain aatoksi.

Noin prosentti Länsirannan, Gazan ja Itä-Jerusalemin palestiinalaisväestöstä on kristittyjä. Länsirannalle sijaitseva Betlehem on suosittu kristittyjen pyhiinvaelluskohde erityisesti joulun aikaan. Kaupunkiin odotetaan joulukuuksi kymmeniä tuhansia pyhiinvaeltajia.

Israelilainen kristinuskon asiantuntija, tohtori Yisca Harani kiitteli muinaisesineen palauttamista takaisin kotiseudulleen.

– Tuhat vuotta sitten Roomalla oli kiire kerätä pyhiä esineitä idästä rakentaakseen Roomaan vaihtoehtoisen Jerusalemin. Nyt Rooma on tarpeeksi vahva palauttaakseen esineet takaisin Jerusalemiin ja Betlehemiin, sanoi Harani Haaretz-lehden haastattelussa

Korjattu 1.12. klo 11.11 Betlehem ei sijaitse Israelissa vaan Länsirannan palestiinalaisalueella

Lue myös:

BBC: Jesus manger: Relic returns to Bethlehem in time for Christmas (siirryt toiseen palveluun)