Hyppää sisältöön

BBC: Kiina lisää jälleen kansalaistensa valvontaa – jatkossa puhelinliittymän rekisteröinti vaatii kasvojen skannauksen

Kiina on pyrkinyt jo vuosia varmistamaan, että kaikki käyttävät internetiä omalla henkilöllisyydellään.

Kiinan mukaan kasvotunnisteiden avulla on tarkoitus parantaa internetkäyttäjien henkilöllisyyden todentamista. Kuva: Wu Hong / EPA

Kiinassa uusi laki vaatii, että operaattoriasiakkaan kasvot skannataan mobiilipalveluiden rekisteröinnin yhteydessä, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun). Lain on määrä astua voimaan tänään.

Kasvotunnisteiden avulla on tarkoitus parantaa internetkäyttäjien henkilöllisyyden todentamista. Kiina on pyrkinyt jo vuosia varmistamaan, että kaikki käyttävät internetiä omalla henkilöllisyydellään.

Tähän mennessä rekisteröinnin yhteydessä on pitänyt esittää henkilöllisyyskortti, ja asiakkaasta on otettu myös valokuva. Jatkossa skannauksella varmistetaan, että asiakas vastaa esittämäänsä henkilöllisyystodistusta.

Kun uusista asetuksista ilmoitettiin syyskuussa, sadat ihmiset ilmaisivat sosiaalisessa mediassa huolensa alituiseen lisääntyvästä tarkkailusta. Kasvojentunnistusteknologiaa käytetään Kiinassa jo kansalaisten tarkkailuun ja sitä on lisätty myös valvontakameroihin.

Toissa vuonna Kiinassa oli 170 miljoonaa valvontakameraa. Vuoden 2020 loppuun mennessä määrän on arvioitu nousevan 400 miljoonalla.

Kiinalaista keinoälyä Oxfordin yliopistossa tutkivan Jeffrey Dingin mukaan Kiina haluaa eroon nimettömistä internet-tileistä kyberturvallisuuden parantamiseksi ja internethuijausten vähentämiseksi. Hän kuitenkin arvioi, että uuden lain taustalla on myös halu lisätä kansalaisten tarkkailua.

Lue myös: